Їжа і ліки: небезпечні поєднання

3264 0

Ми у соцмережах:

Їжа і ліки: небезпечні поєднання

Захворівши і почавши приймати прописані ліки, ми не перестаємо їсти і пити. Мало кому спадає на думку переглянути своє меню у зв'язку з призначеним лікуванням. Адже поєднання ліків з деякою їжею може нейтралізувати і повністю звести нанівець їхню дію. І навпаки — розумне харчування може стати додатковим лікувальним чинником, що підсилює дію препаратів і полегшує одужання.

ижа-лики

Що прописано?

Антибіотики (тетрациклін, біоміцин тощо) — одні з найбільш "конфліктних" препаратів. Виключіть з меню молоко і молочні продукти — вони практично нейтралізують дію антибіотиків. Також виключіть алкоголь. Їжте більше овочів, фруктів, зелені. Обмежте кисле — фрукти, соки, газовані води, сухе вино і будь-які страви, приготовлені з оцтом. Антидепресанти (препарати, що містять інгібітори моноаміноксидази) — краще утриматися від вживання старих витриманих сирів, сирів з пліснявою, соєвого соусу, квашеної капусти, курячої та яловичої печінки, в'яленого м'яса і риби, йогурту, родзинок , інжиру і сметани. У цих продуктах міститься тирамін, поєднання якого з інгібіторами моноаміноксидази може призвести до різкого підвищення артеріального тиску.
Увага! На період прийому антидепресантів повністю виключіть алкоголь, особливо червоне вино.
Антикоагулянти (препарати для розрідження крові) — несумісні з журавлиною, журавлинним соком, морсом. Подібне поєднання може призвести до внутрішньої кровотечі. Аспірин — їжте страви, бідні білками, жирами і вуглеводами, інакше дія ліків знизиться вдвічі. Виключіть цитрусові соки — в поєднанні з аспірином вони викликають сильне подразнення слизової шлунка.
Увага! Не запивайте аспірин молоком (поширене переконання — що таким чином оберігається слизова шлунка) — цей напій повністю "знешкоджує" ліки, не давайте йому працювати.
Болезаспокійливі (амідопірин, пірамідон і т.п.) — виключіть копченості, вони практично нейтралізують дію цих засобів. Гормональні препарати — впливають на обмін речовин, тому для запобігання ускладненням їжте сир та інші молочні продукти, рибу, курагу, родзинки, гарбуз, ягоди — продукти, багаті білками, солями калію і вітамінами. Залізовмісні препарати — краще утриматися від вживання чаю, кави, горіхів, борошняних виробів і солодощів, а також молочних продуктів. Від усього цього залізо погано засвоюється. Клофелін (препарат для зниження артеріального тиску) — категорично заборонено приймати алкогольні напої. Алкоголь нейтралізує дію препарату, що може призвести до стрибка тиску.
Увага! Одноразове поєднання клофеліну та алкоголю може призвести до втрати свідомості (цим ефектом досить часто користуються різні шахраї, що відомо нам з художніх фільмів і кримінальної хроніки).
Сечогінні препарати — виводять з організму калій; щоб поповнити його запаси, включіть в раціон зелений горошок, шпинат, щавель, буряк, курагу, картоплю, ріпчасту цибулю, моркву і яблука.
Увага! Сечогінні засоби не можна поєднувати з коренем солодки — лакрицею (екстракт солодки входить до складу відхаркувальних мікстур, додається в "аптечні" льодяники, відвар кореня використовується як сечогінний і послаблюючий засіб). Речовини, що містяться в корені солодки, блокують інактивацію в організмі глюко— і мінералкортикоїдів (гормонів кори надниркових залоз). Крім того, поєднання з сечогінними препаратами сприяє посиленому виведенню рідини, що може призвести до зневоднення, і калію, що може призвести до руйнування м'язів.
Протиревматичні препарати — агресивно впливають на слизову ШКТ. Постарайтеся дотримуватися суворої дієти: не їжте сирі овочі і фрукти, гриби, смажене, м'ясні й рибні бульйони. Статини (препарати для зниження рівня холестерину в крові) — не можна приймати разом з грейпфрутами, помело, гібридними сортами цитрусових. Речовини, що містяться в грейпфрутах і схрещених з ними цитрусових, блокують фермент печінки, відповідальний за руйнування статинів. Через це концентрація статинів в організмі може різко збільшитися і призвести до порушення функції печінки, а також до руйнування м'язів. Сульфаніламіди (антибактеріальні та протимікробні препарати: бісептол, сульфадиметоксин, сульфадимезин) — постарайтеся виключити з меню печінку, нирки, зелень і журавлину, жирну їжу, а також цукор та інші солодощі. Пийте більше рідини, особливо лужної мінеральної води. Справа в тому, що при прийомі цього виду препаратів зменшується сечовиведення, що може призвести до закупорки сечових шляхів і ниркових канальців нерозчинними кристалами, особливо в кислій сечі. Тому потрібно забезпечити організму значно більшу кількість води, ніж зазвичай. Цукор і жири знижують ефективність сульфаніламідних препаратів, оскільки сприяють затримці травлення.

Що допомагає?

Антибіотики — лікам допоможуть боротися з інфекцією свіжі соки, фрукти, овочі та горіхи. Після закінчення курсу антибіотиків щодня випивайте склянку кефіру на ніч, щоб відновити мікрофлору ШКТ. Вітаміни А, D, E, К — сміливо їжте жирну їжу, вона підсилює лікувальну дію. Протипухлинні препарати — вживайте їжу, що сприяє кровотворенню: печінку, рибу, моркву, кріп, гранати, смородину, полуницю, мед, червоне вино (особливо кагор). Проносні препарати — великою підмогою будуть шпинат (містить сапоніни, які посилюють перистальтику кишечнику), буряк, солодкі сливи, огірки, кабачки, цільнозерновий хліб.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також