Карпати: ТОП-10 унікальних місць

7925 0

Ми у соцмережах:

Карпати: ТОП-10 унікальних місць

Карпати — це не тільки мальовничі гори, густі ліси, немислимі природні ландшафти, але і м'який клімат у поєднанні з цілющими властивостями мінеральних джерел. Ми обрали "десять точок" на карті Карпатського регіону, які могли б стати альтернативою кримському відпочинку, враховуючи фактор "краси" і можливості оздоровитися. Крім того, позитивним моментом є ціни — як правило, з настанням тепла вартість відпочинку в Карпатах знижується. Орієнтовно, приватний будиночок у передгір'ї Карпат можна винайняти за 50-100 гривень на добу, номер в готелі — на порядок дорожчий. Решта — справа смаку.

СХІДНИЦЯ — невелике селище і курорт на Львівщині, де лікує сама природа. Розташоване селище в долині річки Східничанка на висоті 600 м над рівнем моря. Навколо — лісисті гори, вершини яких сягають тисячі метрів. Повітря цієї гірської місцевості — з пониженим вмістом кисню, насичене ароматом хвої і безлічі лікарських трав, що сприятливо впливає на кровотворний процес.

Унікальність Східниці і в тому, що це єдине місце в Європі, де на одній території знаходиться близько 40 джерел з різним типом лікувальних мінеральних вод. Також тут є поклади лікувальних грязей.
Ціни у приватному секторі стартують від 50 гривень без харчування і від 200 грн. з триразовим харчуванням. Ближні екскурсії від 60 грн. (фортеця Тустань), далекі (термальні джерела Карпат, замки Закарпаття, сиро-винний тур) — від 300-500 грн. і вище. Також можна замовити лікувальні грязі (озокерит), вартістю від 60 до 100 гривень. Карпаты_03 Дістатися до Східниці можна через місто Львів, де з привокзальної площі головного залізничного вокзалу ходять маршрутні таксі. Також зручно їхати потягом Київ-Трускавець, де пересісти на маршрутне таксі до Східниці. СКОЛЕ — районний центр на Львівщині, який розмістився на берегах річки Опір. Тутешні гори вкриті реліктовими ялицево-буковими лісами, які насичують повітря фітонцидами, що знищують бактерії. А що може бути краще за піші прогулянки Національним природним парком "Сколівські Бескиди", сходження на гору Парашка, екскурсію до водоспадів Кам'янка та Гуркало, збір грибів та ягід, які ростуть тут, купання або рафтинг у річці Опір, цілющі властивості оточуючих мінеральних джерел. Так само, як і у всіх карпатських поселеннях, тут можна оселитися і в приватному секторі, і винайняти номер в готелі за помірними цінами. Будиночок в приватному секторі обійдеться від 60 до 200 грн. (без харчування) і від 300 грн. — двомісний номер в готелі (харчування окремо в ресторані — в 100 грн. на день одній людині можна вкластися). Багато готелів обладнані сауною, римською лазнею, мангалом та іншими радощами життя. ВЕРХОВИНА — це найвищі гори Карпат і найколоритніший народ — гуцули. Селище лежить на висоті 620 метрів над рівнем моря, в межах гірського масиву Чорногора, який об'єднує Говерлу, Петрос та Піп Іван, висота яких — не менше двох кілометрів.
Через Верховину протікає одна з найкрутіших річок — Чорний Черемош, тому в літній час тут обов'язково потрібно спробувати спуск річкою на байдарках або надувних човнах.
Крім того, туристи можуть відпочити і з вудкою, і з кошиком для грибів і ягід. Але головне, не забути піднятися хоча б на одну з відомих гірських вершин. А ще добре на березі річки засмажити на рожні цілого баранчика, як це роблять місцеві жителі. Любителі культурного відпочинку можуть відвідати Музей гуцульського побуту та народних інструментів, відправитися на Скелі Довбуша або місцями зйомок кінострічки "Тіні забутих предків". Вартість двомісного номера в готелі або на приватній віллі — від 80 до 300 (без харчування). Найчастіше туристи у Верховині обходяться безкоштовними прогулянками в гори чи катанням на конях, велосипедах, сплавах річкою за договірну ціну. ВОРОХТА — відомий кліматичний курорт знаходиться у верхів'ях річки Прут, на північних схилах лісистих Карпат. Літо у Ворохті — це тривалі піші прогулянки, купання і сплав гірською річкою, лазання по скелях, збір цілющих рослин. У селищі знаходиться пам'ятка дерев'яної гуцульської архітектури XVII століття — церква Різдва Богородиці. Цікавим об'єктом є й арочні залізничні мости (віадуки), зведені тут в XIX столітті. Вартість житла — від 50 до 125 грн. без харчування в приватному секторі. Як правило, це двоповерхова вілла на тлі природи, з автостоянкою і всіма зручностями. КОСІВ — найвідоміший з карпатських курортів, розмістився біля підніжжя буковинських Карпат. Сприятливий клімат Косова, невелика і чиста річка Рибниця і відсутність промисловості — ідеальні для зеленого туризму. Особливою популярністю курорту користується Косівський базар, знаменитий далеко за межами Гуцульщини. Тут можна знайти великий вибір керамічного посуду, килимів, вишиванок, виробів із заліза, шкіри та хутра. За півгодини їзди від Косова — село Шешори, відоме водоспадами і музичними фестивалями. Цінова політика балансує в межах від 100 до 250 грн. за двомісний номер в готелі або на віллі, за окремий будинок доведеться викласти від 250 до 450 грн. Господарі пропонують своїм гостям весь набір послуг, включаючи басейн і сауну, а головне — неповторну гуцульську кухню. Доїхати в Косів можна прямим автобусом з Києва чи до Івано-Франківська. ПИЛИПЕЦЬ, що в Закарпатській області, більш відомий як гірськолижний курорт, але і влітку там є чим зайнятися. Через село протікає річка Плошанка, поряд з якою знаходиться один з найбільших і мальовничих водоспадів у Карпатах — Шипіт. Водопад
Водоспад Шипіт
А за 7 км від Пилипця, в с. Келичин, знаходиться унікальне джерело природно газованої мінеральної води, яка майже не зустрічається в природі. Ця вода може застосовуватися для питного лікування і ванн при захворюваннях органів травлення, серцево-судинної системи, а також недокрів'ї та гінекологічних проблемах. Крім того, в селі є багато готелів, кафе, спа-салонів, що гарантують цілком цивілізований відпочинок. Вартість житла не виходить за рамки 120-150 гривень з людини (з харчуванням), в готелі або окремому будиночку. Без їжі відпочинок в Пилипці обійдеться не дорожче 60 гривень на добу. Для дітей до 12 років і туристів, що прибули на тривалий час, привітні господарі завжди зроблять знижку. Дістатися до Пилипця можна поїздами Львів — Мукачево та Київ — Чоп, доїхавши до станції Воловець, а звідти на маршрутному таксі або рейсовому автобусі Воловець — Міжгір'я. СОЛОТВИНО — селище на правому березі річки Тиса, більш відоме як лікувально-оздоровчий курорт. Родзинка Солотвино — унікальні соляні озера. Вода в них дуже солона і корисна для лікування захворювань нервової системи, радикулітів, плевритів, артритів, захворювань шкіри. Тому сюди приїжджає багато туристів, щоб просто полежати в цій "ропі". Ціни за житло на базах відпочинку — від 60 до 400 гривень, залежно від категорії номера. Вхід на соляні озера — 20 гривень, хоча проживання на деяких базах відпочинку гарантує безкоштовне користування водоймами. Дістатися в Солотвино можна на поїзді до Мукачево чи Ужгорода, а звідти на автобусі або маршрутці. ШАЯН — невеликий курорт в Хустському районі на Закарпатті. Село лежить на лівобережжі річки Тиси. Завдяки м'якому клімату і лісистим горам це селище називають "Українською Швейцарією".
Але основною фішкою курортного селища є мінеральні води, що за складом дуже схожі на "Єсентуки", "Нарзан" і "Боржомі". Вживання тутешньої "мінералки" з величезним вмістом кремнію незамінне при хворобах печінки, кишково-шлункового тракту, жовчних шляхів.
А що робити здоровим — купання, рибна ловля, човнові катання на озерах під назвою "Сіаламські купальні". Окремий будиночок можна винайняти за 150-350 гривень на добу. Середня вартість номера в готелі або на віллі від 120 до 450 гривень (без харчування). Доїхати можна поїздами ужгородського напрямку до Мукачево, далі автобусом або маршруткою до села Шаян. СИНЯК — село в Мукачівському районі Закарпатської області, яке отримало таку назву через колір мінеральної сірководневої води, яка б'є з тутешньої землі майже на кожному кроці. Ванни з кислуватою на смак "синькою" — найкращі ліки при захворюваннях опорно-рухового апарату, кістково-м'язової та нервової систем. Синяк з усіх боків оточений лісистими Карпатами, де ростуть бук, ялина, ялиця і водиться багато живності. Тому між прийомами оздоровчих ванн можна відправитися в ліс по гриби і ягод або половити форель на гірській річці Синявці. За будиночок для великої компанії біля підніжжя гори доведеться викласти на добу 75-100 грн. з особи (діти — від 30 грн.). Вартість проживання на екокурортах (2-поверховий котедж, сніданок, різні види послуг) стартує від 500 гривень за двох-чотирьох людей. Щорічно в останню неділю травня тут святкують "Вихід на полонини", коли проводжають вівчарів з отарами овець в гори. ПУТИЛА — районний центр на південному сході Чернівецької області — найбільш мальовничої частини Буковини, яку називають Путильщиною. Це благодатне місце як для ледачого, так і активного туриста. Якщо перші обмежаться прийомом кисневих ванн (у районі — жодного шкідливого промпідприємства), то другим сам Бог велів зайнятися верховою їздою, скелелазінням, відправитися на рафтах або байдарках вниз по річці Путилі або Черемошу. Але найцікавіше — піший похід до чабанів, які з травня по вересень залишаються високо в горах для випасу овець. Там же чоловіки-пастухи готують справжню бринзу. Любителям "терапії для очей" бажано побувати біля озера "Гірське око" або з'їздити на перевал Німчич, який відкриває шикарний краєвид на гірську долину Черемоша. На згадку про поїздку не забудьте купити гуцульську вовняну ковдру — "ліжник", яку виготовляють тільки тут. Знайти окремий будиночок можна і за 100 гривень на добу, що стосується більш респектабельного житла, то вартість котеджів стартує від 500 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також