Ціни на основні харчові продукти до 2030 року можуть зрости більш ніж удвічі, попереджає міжнародна благодійна організація Oxfam. Якщо глави держав і урядів не вживуть необхідних заходів, вартість зернових культур у найближчі 20 років зросте на 120-180%.
Як повідомляє Бі-Бі-Сі, у своїй доповіді Oxfam попереджає, що однією з основних причин такого різкого підвищення цін є глобальна зміна клімату. Організація закликає світових лідерів поліпшити регулювання на продовольчих ринках, а також створити всесвітній фонд з боротьби зі зміною клімату. «Система розподілу продовольства має бути переглянута, якщо ми хочемо впоратися із зростаючими проблемами зміни клімату, різкого зростання цін на харчові продукти, і браку землі, води і енергії», — сказала голова організації Барбара Стокінг. У своїй доповіді Oxfam виділила чотири «гарячі точки», жителі яких відчувають гостру нестачу продуктів харчування: Гватемала, Індія, Азербайджан і держави Східної Африки. Основна проблема Гватемали — залежність місцевих фермерів від імпорту; жителі Індії витрачають на харчування вдвічі більше, ніж жителі Великої Британії у відсотковому співвідношенні із зарплатою; в Азербайджані через погану погоду на 33% скоротився врожай пшениці; а в державах Східної Африки у зв’язку із засухою і хронічним дефіцитом їжі голодують близько восьми мільйонів людей, насамперед — жінки й діти. За даними на квітень цього року ціни на продукти були на 36% вищі, ніж рік тому. Oxfam пов’язує це з проблемами на Близькому Сході і Північній Африці. «Кожна сьома людина на планеті голодує щодня, попри те, що у світі достатньо їжі, щоб нагодувати всіх», — сказала Б.Стокінг. Oxfam пропонує створити всесвітній фонд боротьби із зміною клімату, щоб «люди могли захиститися від наслідків зміни клімату й одержали достатньо коштів для вирощування продуктів харчування». Серед інших заходів пропонується ввести нові правила управління продовольчими ринками. Зокрема, Oxfam наполягає на необхідності збільшити стратегічні запаси продовольства, інвестувати в невеликі фермерські господарства, покінчити з практикою вирощування продуктів для біопалива і збільшувати прозорість на ринках продажу сировини.