Кишковий грип: про антибіотики забудьте

2254 0

Ми у соцмережах:

Кишковий грип: про антибіотики забудьте

У побуті цю недугу називають кишковим грипом — через часте поєднання симптомів ураження травної системи і респіраторних ознак. І хоч уражає вона переважно дітей, люди старшого віку також хворіють. Збудником інфекції є ротавірус — дуже заразний мікроорганізм, а джерелом зараження може бути хвора людина або здоровий вірусоносій.

Вірус розмножується в клітинах слизової оболонки шлунково-кишкового тракту і виділяється з калом, і вже через 12 годин після ураження хвора людина здатна заразити інших. Основний механізм передачі інфекції — їжа, брудні руки, сира вода, а також повітряно-крапельний шлях ураження.

Ротавірус небезпечний для всіх, хто контактує з хворим, та особливо вразливими є ті, чий імунітет ослаблений, хто недавно переніс будь-яке вірусне чи застудне захворювання. У таких випадках ротавірус може обернутися серйозними ускладненнями — сильним зневодненням організму, розвитком хронічних захворювань.

Симптоми недуги схожі з ознаками «класичного» грипу: в людини несподівано виникає висока температура тіла, з’являється біль у горлі, кашель і нежить. Однак до «класичних» симптомів грипу приєднується гострий розлад шлунково-кишкового тракту. Діарея проявляє себе дуже рідкими, пінистими випорожненнями, але без домішок крові чи слизу. Хворому докучають нудота і часті напади блювоти.

У дітей перебіг ротавірусної інфекції відбувається набагато важче, тому що блювота і рідкі часті випорожнення призводять до швидкого зневоднення. Це вкрай небезпечно. Саме тому при цій недузі часто виникає потреба в госпіталізації.

Про антибіотики забудьте: вони тут безсилі. Специфічних препаратів від кишкового грипу не існує. Основний акцент у лікуванні — максимально обмежити втрату рідини. Давайте часто пити — узвар, компот із свіжих ягід, де великий вміст калію та інших важливих мікроелементів. Напої мають бути теплими, давайте їх невеликими порціями. Аби швидше вивести з організму шкідливі речовини, важливо вживати сорбенти. Якщо температура тіла піднімається вище 38,5 градуса, обов’язково дайте дитині жарознижувальні ліки, аби запобігти можливим судомам.

Як і будь-яку інфекційну недугу, ротавірусну інфекцію не лікують з допомогою антибіотиків. Бо вони перед вірусами безсилі.

Дорослі хворіють на кишковий грип у набагато легшій формі, іноді трапляються навіть безсимптомні (приховані) форми недуги. Але кожен хоча б раз у житті стикався з ротавірусною інфекцією, тому організм зрілої людини зазвичай має певний імунітет до недуги. Симптоми у дорослих такі ж, як і у дітей. Проте зневоднення не настає так швидко, тому не є таким небезпечним. Для компенсації рідини лікарі радять негазовану мінеральну воду, ромашковий чай. Добрий ефект на хворий організм справляє напій з 2 столових ложок цукру, соку половини лимона та однієї столової ложки солі на літр води.

Дорослим також варто вживати сорбенти (активоване вугілля з розрахунку одна таблетка на 10 кг ваги, ферменти для травлення, у разі необхідності — жарознижувальні засоби).

І ще один важливий аспект. Аби уникнути поширення інфекції, хвору людину необхідно ізолювати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також