Ландшафтний дизайн

8939 0

Ми у соцмережах:

Ландшафтний дизайн

Ті, кому пощастило жити в приватному будинку, мають можливість насолоджуватися природою практично вдома. Залежно від матеріального достатку, особистий природний оазис може складатися із суто городніх культур, а може бути повноцінним «європейським» садком з ошатним газоном та квітковими клумбами. Якщо ж прагнення до «європейськості» у вас є, а як втілити їх у життя ви не знаєте — цей матеріал саме для вас.

Як розповів виконавчий директор ППФ «ТТ-Вест» Ігор Тіторенко, ландшафтний дизайн — це художнє проектування присадибної ділянки та її природних компонентів: рельєфу, води, рослинності та ін. Благоустрій території досягається шляхом створення штучних водойм та водоспадів, альпійських гірок, газонів і доріжок, схематичного висаджування дерев, кущів і квітів, встановлення альтанок чи бесідок, скульптур, вирішення проблеми нічного освітлення. В ідеалі грамотно розроблений ландшафтний дизайн не лише правильно поділяє ділянку на зони, але й створює максимальний комфорт для її господаря. Процес ландшафтного дизайну складається з декількох етапів. Спочатку проводиться бесіда з клієнтом, під час якої з’ясовуються його побажання, а також сума, яку він готовий заплатити за облаштування присадибної території — маючи достатньо коштів, можна влаштувати біля будинку справжній ландшафтний шедевр, який радуватиме господаря не один десяток років. Однак не всі задуми замовника втілити реально — багато залежить від розміру та рельєфу земельної ділянки, а також складу та якості ґрунту на ній. Тож у процесі роботи з клієнтом дизайнеру доводиться не лише оперувати суто професійними знаннями, але й знати основи психології, орієнтуватися в геології, біології, хімії, фізиці й навіть мистецтві фен-шуй. Після огляду та фотографування території, хімічного аналізу ґрунту складають ескізний проект, що містить, зокрема, і план розміщення елементів ландшафту, освітлення, поливу. За бажанням клієнта можна не лише спроектувати майбутній ландшафт на комп’ютері, але й намалювати його вигляд вручну чи створити об’ємний проект з паперу.

Стилі Нині в дизайнерському світі існує безліч стилів та напрямів ландшафтного дизайну. Наприклад, «регулярний» стиль передбачає прямі лінії та чіткі геометричні форми — сад у такому стилі любить порядок, а не випадковість. Під час втілення «неформального» (пейзажного) стилю, який любить криві, природні лінії, рослини висаджують хаотично. «Лісовий» стиль — максимально наближений до природного, тому для дизайнера основним завданням є створення довкола вашого будинку ілюзії лісової галявини. Сад у стилі модерн передбачає повторення елементів та різних деталей, плавний перехід форм та ліній, втілення найнесподіваніших ідей. «Кантрі»-садок підійде тим, хто не любить підстригати газони — в його реалізації використовують прості матеріали та природне трав’яне покриття, висаджують плодові дерева, створюють декоративний город. Садок, виконаний у східному стилі, має такі елементи, як пісок, гальку, карликові рослини, вигадливі струмки та камені, ліхтарі та містки. Однак, незважаючи на стильове різноманіття, рівняни у своїх бажаннях, переважно, дуже практичні й на світові тенденції не надто зважають. Найчастіше дизайнерів просять облаштувати на присадибній ділянці місце для змістовного відпочинку — альтанку, мангал, якусь «калюжку» з водоспадом, розбити доріжки й поставити лавочки. Втілення подібних прохань може бути дуже різним і залежить від фінансових можливостей замовника та особливостей земельної ділянки. Наприклад, облаштування «калюжки» залежатиме від того, чи планують її використовувати як місце для купання та від якості ґрунту. Якщо ландшафт біля дому горбистий — логічним буде облаштувати на ділянці альпійську гірку, яка може бути різної висоти, мати водоспад, складатися з різних видів каміння та висаджених на ній рослин. Загалом, за бажанням клієнта на його ділянці можна висадити практично будь-яку рослину, хоч екзотичну пальму. Проте обирати певні види рослин варто, зважаючи на час, який може витрачати власник будинку на їх догляд, на якість ґрунту ділянки та на кліматичні умови регіону. В Рівному можна замовити висаджування близько 300 видів рослин, проте спеціалісти радять зупиняти вибір на 30-40 видах, які найкраще приживаються в нашому регіоні. Якщо якість ґрунту на ділянці бажає бути кращою, застосовують контейнерний спосіб висаджування — рослини висаджують у ґрунт у спеціальних горщиках. Щодо газонів, то біля свого дому реально облаштувати справжній вишуканий англійський газон, проте він потребує ретельного догляду. Якщо часу на це не вистачає, можна зупинити вибір на низькорослих видах трав чи на тих, що стійкі до витоптування.

Вартість Професійне облаштування присадибної території — справа недешева й залежить від площі ділянки, якості та природності обраних матеріалів, застосованих технологій, терміну виконання робіт та оригінальності ідей. Використання в проекті природних матеріалів є дорожчим, проте термін їхньої експлуатації значно довший, ніж у штучних. Аналогічно, різноманітні пластикові скульптури та фонтани можна придбати в магазинах, починаючи від 60 гривень, а можна замовити їх виготовлення у художників та скульпторів, що коштуватиме значно дорожче. Наприклад, двометрова плита-водоспад, на виготовлення якої пішло три місяці щоденної роботи та 71 кілограм натуральних камінців, коштувала замовнику 11 тисяч гривень. Створення проекту може коштувати замовнику в середньому від 50 до 500 гривень за один квадратний метр, а вартість його реалізації — 150-500 доларів за один метр квадратний і вище. Один із найдешевших проектів, котрі реалізовувала фірма «ТТ-Вест», коштував 7200 гривень і передбачав створення 1,5-метрової альпійської гірки з водоспадом, розбиття доріжок та висаджування 15 туй. Один з найдорожчих обійшовся замовнику вдвічі дорожче — на 30 квадратних метрах території облаштували водойму, струмок, схематично висадили рослини. Якщо клієнт бажає, він може замовити й постійне обслуговування створеного ландшафту спеціалістами, що повністю позбавить його від клопотів по догляду за ним.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також