Заробити на непотребі

14247 0

Ми у соцмережах:

Заробити на непотребі

Не надто задовільне матеріальне становище змушує багатьох із нас нагадувати Плюшкіна й збирати в своїх помешканнях купу всілякого мотлоху, викинути який нібито шкода — раптом колись знадобиться. Проте рано чи пізно бажання розчистити життєвий простір стає непереборним і ми влаштовуємо генеральне прибирання. Тож як вигідно позбутися непотребу — говоримо сьогодні.

Вторсировина пляшки

Приймальні пункти За радянських часів здавати порожні пляшки не було соромно нікому — іноді молоко навіть не продавали, якщо покупець не приніс тару взамін. А діти, здаючи порожні пляшки, мали можливість чесно заробити кишенькові гроші, які були цілком здатні задовольнити потреби радянського школяра. Проте нині тара стала дешевою, а час дорогим — тож найчастіше порожні пляшки опиняються на смітниках, завдяки чому бомжі та малозабезпечені громадяни мають можливіть заробити на прожиття. Одним із найбільших покупців вторинної сировини в Рівному є підприємство з промовистою назвою «Вторма», котре має в місті близько 40 приймальних пунктів, розташованих практично в усіх мікрорайонах. Побачити їх можна на центральному та поблизу речового ринку, на ринку «Андріївський», куди я й завітала. Привітна приймальниця Світлана Петрівна розповіла, що нині «Вторма» закуповує макулатуру, поліетилен, РЕТ-пляшки, ганчір’я, скляні пляшки, склобій. Найчастіше її клієнтами є ринкові продавці, котрі таким чином позбавляються від картонної тари, поліетилену та інших відходів торгівлі. Проте приходять сюди й бомжі, й просто ощадливі громадяни. Хоча заробити капітал на здаванні вторинної сировини нині важкувато: вартість порожніх пляшок становить у середньому від 4 до 17 копійок за одиницю. Найвище ціняться пляшки з-під пива, найдешевше коштують горілчані «чекушки». Вимоги до тари нині не дуже високі — здавати пляшки можна з етикетками й не стерильно чистими. Приймають також і банки: півлітрова банка коштує 12 копійок, літрова — 20. Вторсировина гирі гантелі метал залізо Чисті РЕТ-пляшки та поліетилен приймають по 40 копійок за кілограм, шмаття — по 8 копійок, суху й не забруднену жиром макулатуру — по 25 копійок за один кілограм. Подальша доля вторинної сировини залежить від її виду — порожні пляшки повертаються до виробників напоїв, поліетилен надходить на переробку, а з макулатури виготовляють картон чи туалетний папір. А от здати металолом не так і легко — нині ліцензія на приймання металевої вторсировини коштує надто дорого. Тож приймають метал або підпільно у «засекречених» місцях, котрі знають лише «перевірені» клієнти, або поодинокі офіційні пункти.

Книги Якщо з певних причин ви бажаєте позбутися старих книг, то перш ніж здавати на макулатуру, спробуйте запропонувати їх торговцям вживаними книгами, лотки котрих розташовані на центральному продовольчому ринку поблизу кафе «Фортуна». Щоправда, далеко не всі книги візьмуться продавати букіністи — для вашої та їхньої зручності краще принести їм список непотрібних вам книг. Ознайомившись із ним, вам одразу скажуть, яку книгу продати реально, а яку ні, й оцінять потенційно привабливу для покупця літературу. Хоча великих грошей ви на цьому не заробите — в середньому вам можуть запропонувати від 1 до 3 гривень за книгу, проте позбутися непотрібної літератури таким чином все одно вигідніше, ніж за 25 копійок за кілограм здати її на подальше перетворення в туалетний папір. Вторсировина папір

Одяг, взуття, побутова техніка Деякі магазини секонд-хенду пропонують також комісійні послуги. Один із таких розташований за адресою вул. Шкільна, 27, що поблизу речового ринку. Нині тут можна здати на комісію чоловіче та жіноче взуття в хорошому стані та ходових моделей. Приймають також шкіряні вироби — куртки, плащі. Оцінюють річ за її зовнішнім виглядом та потенційною можливістю знайти покупця. Гроші колишній власник зможе отримати лише після продажу речі, а послуги з продажу магазин зазвичай оцінює в 25% від її вартості. Приймають на комісію речі щодня, крім вихідних, з 14 до 17 години. За рогом у цьому ж будинку знаходиться ще один комісійний магазин, у котрий можна віддати на продаж стару побутову техніку. Умови прийому на комісію тут подібні, а оціночна вартість апаратури залежить від її технічного стану та віку. В середньому техніка в хорошому стані тут коштує вдвічі дешевше, ніж нові аналоги. Наприклад, пральну машину з річним терміном експлуатації можна придбати за 1400 гривень, тоді як нова коштує 2500 грн., холодильник «Бош» — за 1450 грн., такий самий, але новий, обійдеться в 3-3,5 тисячі гривень. Телевізори можна придбати в середньому за 200-250 гривень, касетні магнітофони — за 50-100 гривень, компакт-дискові — за 200-220 грн., аудіоколонки 100 Вт коштують 220 гривень, соковижималка — 120 грн., кухонний комбайн (міксер+кавомолка) — 125 гривень. Виходячи із зазначених цін, можна порахувати, яку суму отримує від продажу колишній власник речі. Приймають на комісію тут і дитячі коляски, що коштують у середньому 200-250 гривень, і навіть гірські лижі, які нині ще можна придбати за 160 гривень.

Музичні інструменти Існує в Рівному навіть магазин, котрий приймає на комісію старі музичні інструменти — «Соната», що розташований на проспекті Миру. Принести сюди можна інструмент у робочому стані — тут його оглянуть, випробують і оцінять. Оціночна вартість інструмента визначається індивідуально й залежить від багатьох чинників — виробника, віку, стану, звучання інструмента. Свої послуги з продажу магазин оцінює в 40% від його вартості. Оскільки вживаними музичними інструментами активно цікавляться іноземці, котрі гостюють у Рівному, найохочіше приймають на комісію національні українські інструменти, а також баяни та акорденони в хорошому стані.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також