На зимові свята на наших столах неодмінно є мандарини. Варто дізнатися про ці фрукти більше — від них може бути не тільки користь для організму, але і шкода.
Особливість мандаринів у вмісті великої кількості вітаміну С, крім цього, мандарини насичені пектиновими речовинами, глікозидами, мінеральними солями, вітамінами D, K, B1, B2 і ефірною олією. Найкорисніша властивість мандаринів — здатність відновлювати втрачені організмом за осінньо-зимовий період вітаміни. Мандарини добре втамовують спрагу і насичують організм потрібною кількістю аскорбінової кислоти, а також, при простудних захворюваннях, частково сприяють зниженню температури. Доведено, що вживання мандаринів значно знижує ризик розвитку захворювань серця, запобігає атеросклерозу і відкладенню холестерину на стінках судин. Незважаючи на свій прекрасний смак і безперечні корисні властивості, мандарини можуть і нашкодити. Цей цитрус протипоказаний людям із запальними кишковими захворюваннями, виразковою хворобою шлунка або дванадцятипалої кишки, а також тим, хто страждає на гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку. Мандарини значно підвищують кислотність і подразнюють слизову оболонку кишечнику та шлунка. Крім того, мандарини можуть завдати шкоди ниркам. Ці фрукти також містять велику кількість цукру, отже, надмірне їхнє поїдання може викликати цукровий діабет.