Матрац з морською травою чи кокосом?

6619 0

Ми у соцмережах:

Матрац з морською травою чи кокосом?

Приблизно 25 років свого життя люина витрачає на сон. Безперечно, такий тривалий час варто провести з максимальним комфортом, тож радимо звернути особливу увагу на свій матрас. Якщо вирішили: час його замінити, то проблем у виборі нового не буде. Для вибагливих пропонують матраци з двома шарами пружин, з наповнювачами із морської трави, кокосового волокна, кінського волосся. Люди з більш скромними запитами, відвідавши рівенські магазини, знайдуть і звичайні дешеві ватні матраци.

«Бонелль» або «кишенька» Сьогодні ми не будемо говорити про надувні матраци, які підходять хіба що для ночівлі несподіваних гостей, та водяні — надто складні в експлуатації та малопоширені. Зосередимось на пружинних та безпружинних. Які з них ліпші? Обидва види мають свої переваги і недоліки. Пружини дешевших матраців з’єднані між собою — якщо натиснути на одну пружину, продавляться й сусідні. Така пружинна система називається «бонеллю» й основною перевагою матраців на її основі є доступна ціна. Значно кращими, однак дорожчими, є матраци, пружинний блок яких складається із незалежних одна від одної пружин — кожна із них міститься в окремому «чохлі», чохли з’єднані у блоки, а блоки, в свою чергу, з’єднані між собою — в Рівному таку систему пружин називають «кишеньковою». В такому випадку навантаження на матрац розподіляється рівномірно. Бувають також і двошарові пружинні матраци, однак у продажу зустрічаються такі матраци рідко й коштують дорого. При виборі пружинного матрацу варто знати: чим пружин більше, тим ліпше виконуватиме матрац свою функцію.

Різні наповнювачі — різна ціна й комфорт Обов’язковим елементом безпружинних матраців є жорсткий шар, для виготовлення якого найчастіше використовують різноманітні види натуральної чи штучної повсті. Якість та кількість інших шарів залежить від класу матрацу, що, відповідно, впливає й на його властивості. Наприклад, ватин — недорогий та екологічний матеріал, однак він має здатність «мігрувати» в матраці, а також з часом «звалюється», утворюючи пролежні. Тому ліпше, коли його використовують як додаток до інших матеріалів. Якість кокосового волокна залежить від способу його обробки — кокос, проклеєний латексом, не деформується навіть при значному навантаженні, натомість кокосові волокна, скріплені з допомогою пресування, дешеві, але недовговічні. Латекс — дорогий, пружний, високоякісний і довговічний матеріал, однак натуральний латекс застосовується лише в елітній продукції. Найчастіше його заміняє штучний латекс, котрий часто видають за натуральний. Наповнювачами також можуть слугувати натуральні продукти — кінське волосся, морська трава, овеча шерсть, а також синтетичні — поролон, спанбонд, струтофайбер.

Ортопедичні матраци — міф чи реальність? Слід розуміти, що жоден так званий ортопедичний матрац не здатний вилікувати вас від остеохондрозу чи сколіозу, можна лише говорити про його здатність забезпечити пряме положення хребта конкретної людини під час лежання на ньому. В такому сенсі ліпшими вважаються матраци з більшою кількістю шарів-наповнювачів та моделі з блоками незалежних пружин. Правильно підібраний матрац може зняти біль, викликаний неправильним положенням хребта. Але важливо розуміти, що, наприклад, огрядний чоловік на м’якому матраці буде відчувати «ефект гамака» — поперек опиниться внизу, а ноги та голова — зверху. Натомість худенька дівчина на надто жорсткому матраці також почуватиметься некомфортно — під її вагою матрац не буде продавлюватися, тож її хребет опиниться у вигнутому положенні. Тож вибираючи матрац, варто зважати на індивідуальні особливості людини — вік, зріст, вагу, стан її хребта.

Кому який матрац підходить? Людям середньої комплекції підійде більшість моделей на звичайних чи незалежних пружинах, зокрема ті, в котрих використовуються шари з латексу чи комбінації кокосове волокно-латекс. Огрядним громадянам слід вибирати більш жорсткі матраци — або пружинні з незалежними підсиленими пружинами, або безпружинні зі щільних матеріалів. Худим людям ліпше звертати увагу на м’які моделі без використання койри. Якщо чоловік і дружина перебувають у різних вагових категоріях, то їм можуть порадити придбати два односпальних матраци, типи яких підберуть за індивідуальними параметрами. Для здорового сну немовлят важливо, щоб матрац добре провітрювався, тож для них підійде кокосовий матрацик товщиною 3-7 см. Старші діти полюбляють на матрацах не лише спати, але й стрибати, тому для них коксовий наповнювач — не найліпший варіант. Найчастіше для дітей та підлітків рекомендують купувати достатньо жорсткі безпружинні матраци зі штучного латексу. На вибір матраца впливає і стан вашої спини: якщо турбують болі в попереку, слід вибирати м’які моделі, якщо ж проблеми у верхніх відділах хребта, то, навпаки, слід обирати жорсткі матраци.

Асортимент і ціни Придбати матраци в Рівному можна у більшості меблевих магазинів, також можна замовити виготовлення матраца у деяких місцевих фірмах. Найдешевше коштують безпружинні ватні матраци — у магазині «Текстильні товари» (вул. Грушевського, 37) подібний односпальний матрац стандартного розміру обійдеться у 75 гривень; двоспальний, розміром 160х190 см — у 125 гривень. Тернопільські безпружинні ватні матраци можна придбати й у «Товарах для дому» (вул. Д.Галицького,1) — матрац, розміром 80х190 см коштує 82 гривні, 140х190 — 140 гривень, 160х190 — 150 гривень. Безпружинні матраци з дорожчими наповнювачами — латексом, кокосовим волокном можна придбати у магазині «Маркет меблі» на Ювілейному. Щоправда, коштують вони значно дорожче — наприклад, матрац розміром 160х200 см з кокосовим наповнювачем обійдеться у 2,5 тисячі гривень, з латексним — коштуватиме більше трьох тисяч. Тут же можна придбати і пружинні матраци типу «бонель», котрі залежно від кількості та якості шарів коштують 600-1500 гривень і вище, та матраци із системою незалежних пружин («кишенькового» типу) — в середньому за 3-4 тисячі гривень. Дешевші матраци з незалежними пружинами були помічені на другому поверсі Будинку одягу у відділі «Сучасні меблі» — тут німецький односпальний матрац обійдеться у 1600 гривень, двоспальний — приблизно на 150 гривень дорожче. «Найнавороченіший» матрац, виготовлений за останнім словом науки та техніки, коштуватиме близько 2,5 тисячі гривень, а звичайні бонельні пружинні матраци — близько 1000 гривень. Одні з найдешевших матраців з пружинним блоком та недорогими наповнювачами (повсть, поролон, синтапон) пропонує фірма «Світлана» — односпальний матрац обійдеться приблизно у 300 гривень. У магазині «Наш дім» (вул. Князя Романа,3) миколаївські односпальні матраци з пружинним блоком коштують трохи більше 600 гривень і вище, залежно від моделі. Виготовити на замовлення матрац на пружинному блоці (наповнювачі — повсть, кокос, ватин) можуть у фірмі «Блок» — матрац розміром 90х190 см коштуватиме 580 гривень, 180х190 см — 620 гривень. Широкий вибір різноманітних матраців з ортопедичним ефектом пропонує і фірмовий магазин «Венето», що поблизу залізничного вокзалу, — придбати їх можна від 550 гривень за односпальний (90х190 см) та від 1180 гривень за двоспальний (180х190 см) найпростіший матрац до 5 тисяч гривень і вище за двоспальний матрац із незалежними пружинами. Тут можуть допомогти підібрати найбільш підходящу модель матраца за зростом і вагою тих, хто буде на ньому спати, з допомогою спеціальних таблиць. Гарних вам снів!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також