Міфи про ліки

1948 0

Ми у соцмережах:

Міфи про ліки

Фармацевтичні компанії пропонують сотні тисяч лікарських засобів. Розібратися в такій кількості ліків буває важко навіть фахівцеві, що ж говорити про людину без медичної освіти. Доступність відомостей про переваги лікарських засобів, а також відомості про побічні дії того чи іншого препарату, часто на рівні чуток, породили міфи про ліки.

Чи існують безпечні ліки? Ліки є хімічною речовиною, яка тим або іншим способом впливає на організм. Одні ліки більш активні, інші менш. Причому тут спостерігається певна закономірність: чим ефективніші ліки, тим вони більш небезпечні. Наприклад, інсулін — препарат для замісної терапії при цукровому діабеті — при недотриманні дозування може викликати життєво небезпечні стани. У той же час є препарати з середньою і низькою терапевтичною ефективністю. Але і ці препарати можуть бути небезпечні при неправильному застосуванні. Наприклад, аспірин — звичний всім засіб для зниження температури — може сприяти загостренню виразкової хвороби.

Чим дорожче ліки, тим краще? Ціна препарату залежить від обсягу виробництва, країни-виробника, вартості доставки, популярності марки та інших факторів, які не мають відношення до його ефективності. Існують як дорогі ліки, ефективність яких невелика, так і відносно недорогі, але при цьому ефективні і безпечні. Наприклад, вітчизняні препарати біфідумбактерин і лактобактерин не менш ефективні, ніж американські аналоги прімадофілюс і флорадофілюс.

Побічні дії обов'язково настануть? Побічні ефекти часто виникають при перевищенні дози або тривалому безконтрольному застосуванні ліків. Наприклад, всім відомий анальгін викликає пригнічення кровотворення при тривалому використанні, але не володіє такою дією при разовому прийомі. У розвитку побічних ефектів велике значення має індивідуальна переносимість і супутні захворювання. У деяких випадках можна уникнути небажаного ефекту ліків, приймаючи його в комбінації з іншим препаратом, що нівелює побічну дію першого.

Лікар, призначаючи ліки, може помилитися? Режим дозування, кратність і тривалість прийому препарату, зазначені в анотації, мають рекомендаційний характер з розрахунку на середньостатистичного пацієнта. Лікар же, виходячи з індивідуальних особливостей хворого і свого досвіду, може призначити ліки інакше.

Ліки можна замінити на аналог? Існують препарати з різною торговельною назвою, але однаково діючою речовиною: наприклад, нітрогліцерин, який також продається під торговими назвами: нітрокор, сустак, мінітран та ін. Такі препарати взаємозамінні, але потрібно враховувати, що інший препарат може відрізнятися за дозуванням і наповнювачем, який утворює лікарську форму: таблетку, капсулу, сироп. В іншому випадку аналогічні препарати відрізняються не тільки назвою, але і діючою речовиною: еналаприл, каптоприл, периндоприл — інгібітори АПФ (препарати для лікування гіпертонії), але при цьому діючі речовини в них різні, тому — різна ефективність, побічні дії, індивідуальна переносимість. Зазвичай лікар, призначаючи ліки, називає й аналоги, якими можна його замінити. Але існують групи лікарських препаратів, які діють в одному напрямку, але на зовсім різні механізми. Так, наприклад, антигіпертензивні препарати еналаприл або каптоприл діють зовсім на інші механізми, ніж ніфедипін, верапаміл. У даному випадку заміна прописаних ліків (замість еналаприлу — ніфідіпін) буде неадекватною, і очікуваний ефект не настане. Якщо ви не можете використовувати призначені ліки (через дорожнечу, дефіцит або появу побічних ефектів), проконсультуйтеся з лікарем про заміну, але не приймайте самостійного рішення.

Відомі препарати можна приймати без узгодження з лікарем? Існують ліки, які добре знайомі кожному (анальгін, но-шпа, парацетамол і т.п.). Такі ліки продаються без рецепта і не завжди вимагають призначення лікаря. Але безпека прийому таких ліків можлива тільки при нетривалому застосуванні в терапевтичних дозах, якщо ж починається безконтрольний прийом цих ліків, це загрожує розвитком серйозних ускладнень. Якщо якісь ліки, призначені лікарем, одного разу допомогли, це не означає, що надалі їх можна використовувати без консультації з лікарем.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також