Мікрохвильовий кухар

7197 0

Ми у соцмережах:

Мікрохвильовий кухар

Мікрохвильову піч винайшов і запатентував американський інженер Персі Спенсер у 1945 році. Через два роки перша в світі мікрохвильова піч Radarange була випущена в кількох екземплярах. Перші мікрохвильові печі використовували для швидкого розморожування стратегічних запасів продуктів, а їхнє серійне виробництво як побутових приладів розпочалося з 1964 року. Нині в розвинених країнах 60%, а в США — 90% сімей мають її на своїй кухні. Якщо ви хочете долучитися до їх числа — прочитайте спершу цей матеріал.

Принцип роботи Оскільки принцип роботи мікрохвильової печі відомий небагатьом, дехто схильний вважати її мало не шкідливою для здоров’я. Хоча насправді це не так. Мікрохвилі — це хвилі частотою 2450 МГц, аналогічні електромагнітним коливанням. У мікрохвильових печах мікрохвилі генеруються магнетроном або інвертором (у більш прогресивних моделях). Після проникнення в продукт енергія мікрохвиль перетворюється в тепло — мікрохвилі діють на молекули води, котрі є в будь-якому продукті, коливання молекул з надвисокою частотою («СВЧ» з російської — «сверхвысокая частота») викликає внутнішнє тертя, в результаті чого температура продукту підвищується. Щодо безпеки користування, то металічні корпус та сітка на скляному вікні дверцят мікрохвильових печей запобігають виходу мікрохвиль назовні. Й навіть якщо б ви забажали отримати дозу опромінення мікрохвилями, засунувши руку всередину печі, вам це зробити не вдасться — у всіх моделях передбачена захисна блокуюча система, котра зупиняє генерацію мікрохвиль, якщо дверцята відчинені. Однак у разі порушення герметичності мікрохвильовки витік мікрохвиль можливий — про нього можуть свідчити радіоперешкоди в роботі радіоприймача чи телевізора. Причиною порушення герметичності печі може стати забруднення поверхні між дверцятами та корпусом пічки — тож у випадку з мікрохвильовкою гасло: «Чистота — запорука здоров’я!» звучить напрочуд актуально.

Види та режими В найпростіших мікрохвильових печах («соло»-печах) використовується лише режим мікрохвильового випромінення. Оскільки теплова дія мікрохвиль обмежується температурою кипіння води — +100°С, то такі печі використовують переважно для розморожування продуктів, підігрівання готових страв та швидкого приготування нескладних страв. Придбати такі прилади в Рівному можна, починаючи в середньому від 400-420 гривень, а купувати їх є сенс тоді, коли ви або готуєте нечасто, або маєте сучасну плитку з багатофункціональною духовкою — в такому випадку мікрохвильова піч буде приємним додатком до неї. Якщо з допомогою мікрохвильової печі ви плануєте готувати м’ясні страви, варто придбати модель, оснащену грилем, котрі бувають двох видів. Перевагою ТЕНових грилів є те, що їхнє положення можна змінювати залежно від форми та розміру продукту. Існують навіть печі із спеціальною функцією «Робогриль» чи «Оптигриль», в яких гриль автоматично встановлюється в оптимальне положення. Кварцевий гриль (лампа, що використовується як нагрівальний елемент) займає всередині печі менше місця, є менш потужним, а отже — економічнішим, а страви, приготовлені з його допомогою, мають смак, схожий на смак їжі, приготовленої на відкритому вогні. Деякі моделі мікрохвильових печей можуть мати і ТЕНовий, і кварцевий гриль, котрі можна використовувати як одночасно, так і окремо. Придбати мікрохвильовки з грилем можна в середньому за 600-700 гривень і вище. Якщо ж у мікрохвильовій печі ви бажаєте готувати торти, пироги та іншу випічку, вам знадобиться модель із режимом примусової циркуляції гарячого повітря всередині печі — конвекцією, котра забезпечується роботою вбудованого вентилятора. Мікрохвильові печі з грилем та конвекцією коштують у середньому від 1100 гривень. Поєднання цих режимів дозволяє оптимізувати роботу мікрохвильової печі. Так, мікрохвильове випромінення варто використовувати для розморожування продуктів, швидкого підігрівання напоїв та дитячого харчування, кип’ятіння води, заварювання чаю, кави, лікарських трав, швидкого приготування страв, у тому числі дієтичних. Гриль використовується для приготування страв з рум’яною та хрусткою шкірочкою. Мікрохвилі+гриль — для приготування м’ясних страв, мікрохвилі+конвекція — для приготування дієтичних страв і овочів у власному соку, сушіння зелені, мікрохвилі+гриль+конвекція — для приготування складних страв.

Параметри вибору · Об’єм камери мікрохвильової печі. Визначає кількість продукту, який можна приготувати чи розморозити в ній — нині виготовляють прилади з об’ємом камер від 16 до 41 літра. Обирати певний об’єм камери варто, виходячи з величини сім’ї — для потреб 1-2 осіб вистачить камери об’ємом 16-19 літрів, у котру зможе поміститися невелика курка. Для сімей з 3-4 осіб підійдуть печі з камерами від 23 літрів, а для великих родин — 38-41 літр. Однак у магазинах Рівного в основному представлені прилади з об’ємом камери до 30 літрів. · Рівень автоматизації. Загалом розібратися з роботою печі не так і складно. Тим паче, що всі прилади супроводять детальні інструкції, в яких описані приклади оптимального поєднання тривалості роботи прилада та необхідної потужності для приготування чи розморожування певних продуктів, а в комплекті до всіх моделей виробництва Samsung є ще й велика книга рецептів. Багато моделей мікрохвильовок мають кілька вбудованих програм розморожування: «м’ясо», «птиця», «риба», «хліб» та інші, та приготування, набір котрих у різних моделях може відрізнятися й становити від кількох до 40(!). Наприклад, піч LG-МВ4343С («Реноме-Комфорт», 714 грн.) має автоматичні програми «Русский повар» для приготування сосисок-гриль, м’яса на кістці, тюфтелів, курячих стегенець та інших страв. Серед подібних програм, котрі можна зустріти в різних моделях — «каша з гречки», «яблучний джем», «картопля в мундирі», «курка гриль», «риба гриль», «золота рибка» та інші. Деякі моделі можуть автоматично визначати необхідний для приготування час, враховуючи тип продукту та його масу, яку також можуть визначати самостійно. Найдорожчі моделі з мікропроцесором, які, щоправда, в рівенських магазинах помічені не були, навіть можуть працювати в діалоговому режимі — пічці можна подавати команди голосом і отримувати від неї відповіді. А от прилад, котрий можна під’єднати до Інтернету й звідти отримувати рецепти приготування різних страв я знайшла — в «Ельдорадо» за 2139,20 грн. можна придбати подібну піч LG з об’ємом камери 26 літрів та грилем. · Внутрішнє покриття камери — від нього певною мірою залежить складність догляду за мікрохвильовою піччю. Найчастіше в печах застосовують спеціальну емаль, котра легко миється. Керамічне покриття дещо ліпше — воно дуже гладеньке, через що крапельки жиру на ньому практично не тримаються, проте від удару кераміка може тріснути. Міцне покриття із нержавіючої сталі витримує будь-які температури, що особливо важливо при застосуванні грилевого чи конвекційного режиму. Однак підтримувати блиск такого покриття дещо складніше.

Застереження Позитивів у мікрохвильових печей чимало — в порівнянні з плитами вони економлять час та електроенергію, займають менше місця й є простішими в догляді. Завдяки зменшенню тривалості приготування продуктів, у них ліпше зберігаються вітаміни та мікроелементи — під час повільного нагрівання продукту на плиті руйнується до 60% вітаміну С, а при швидкому мікрохвильовому — лише від 2% до 25%. Однак, користуючись мікрохвильовими печами, потрібно чітко виконувати деякі правила. В них не можна варити яйця й розігрівати продукти в закритих банках, наприклад, консерви — вони можуть зірватися. Не можна смажити продукти в маслі — воно може загорітися. Категорично забороняється ставити в печі будь-який металевий посуд — метал не пропускає мікрохвилі, а відбиває, що може призвести до появи блискавки прямо у вашій печі, якій на користь це не піде. Аналогічно не варто користуватися посудом із «золотими» чи «срібними» малюнками, фарба котрих також містить метали. Можна використовувати фарфоровий, скляний, глиняний, керамічний посуд. А також спеціальний пластиковий посуд для мікрохвильових печей, придбати який можна у магазинах побутової техніки — наприклад, в «Ельдорадо» набір із шести різних тарілок коштує 89 гривень, велика таріль — 39 гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також