На базар чи у магазин?

10238 0

Ми у соцмережах:

На базар чи у магазин?

Публічні дискусії на тему потрібності базарів у державі, що впевнено крокує до європейських стандартів, тривають досить давно. Не дивно, що їхніми ініціаторами є, як правило, власники магазинів та супермаркетів, для яких базари є потужними конкурентами. Тож сьогодні ми порівняємо цінові пропозиції основних торговельних закладів і ринків Рівного на прикладі чи не найпопулярнішого серед рівнян одягу — джинсів. А висновки робіть самі.

Ринки Одним із найдешевших у Рівному традиційно вважається ринок підприємця Дикого. Той, хто тут давно не був, здивується разючим змінам — нині це повноцінний ринок із сотнями торгових прилавків та кіосків, на котрих можна придбати практично все: одяг, продукти, посуд, будівельні матеріали і навіть напівживих курей за 17-18 гривень Щоправда, помітне розширення ринку чомусь позначилося й на його цінах: на перший погляд знайти різницю між ціновими пропозиціями двох сусідніх ринків — Дикого та речового на вул. Замковій — не так вже й просто. Проте різниця все ж є. Як пояснили продавці, одяг, що продається на ринку Дикого, завозять переважно із Хмельницького, а той, що потрапляє на прилавки речового ринку, найчастіше возять з Туреччини. Тому асортимент та ціни двох конкуруючих ринків все ж дещо відрізняються. Якщо повернутися до предмета нашого полювання — джинсів, то придбати їх на ринку Дикого можна, починаючи від 15-25 гривень — на розкладках секонд-хенду, яких тут є чимало. Нові джинси коштують 60-125 гривень, цьогорічні моделі можна придбати в середньому за 75-100 гривень. Цікаво, що вища межа джинсового цінового діапазону ринку Дикого є одночасно початком відліку для продавців речового ринку — тут придбати джинси можна в середньому за 120-180 гривень. Хоча трапляються відхилення в обох напрямах — торішні моделі розпродають за 60-85 гривень, вартість наймодніших цьогорічних моделей сягає 250 гривень і вище. Щоправда, вловити відчутну різницю між джинсами, що продають на ринку Дикого за 75-85 гривень, і тими, що на речовому ринку коштують від 100 гривень і вище, мені не вдалося. Та найбільше порадував ринок «Андріївський» — серед усього його асортименту мені вдалося знайти лише дві(!) пари джинсів, котрі, втім, коштували дуже конкурентно — 35 і 55 гривень.

Магазини Усіх магазинів, звісно, не обійдеш, тому я відвідала найпопулярніші серед рівнян заклади, розташовані в центрі. Центральний універмаг вразив найвищою стартовою ціною — джинсів, дешевших за 200 гривень, ви тут практично не знайдете, натомість джинси за 400-500 і навіть за 700 гривень в універмазі не рідкість. Такі цінові апетити продавці пояснюють «фірмовістю» свого краму, проте вважати, що справжні джинси від «Dolce&Gabbana» можуть коштувати 500 гривень, м’яко кажучи, дуже наївно. Найдорожчі джинси я знайшла в Будинку одягу — в одному з відділів італійського одягу блакитні джинси із зеленим малюнком спереду продають за 1088 гривень. Найдешевші джинси в Будинку одягу коштують 100 (розпродаж)-130 гривень. Найбільш виправданими мені видалися ціни у молодіжному магазинчику «Бемс», що поблизу кафе «Блюз» — тут придбати джинси можна в середньому за 200-600 гривень, проте їх моделі справді оригінальні. Найбільш щедрими розпродажними цінами вразив, як не дивно, «Гранд-Базар» — у відділі 16-А можна придбати джинси торішнього сезону за 70 гривень і «Центр-Салон» — 55-85 гривень. У відділі «Модний одяг», що в магазині «Ріо» (приміщення колишнього центрального гастроному), серед дуже великого асортименту вдалося знайти навіть джинси із спеціальною вставкою для вагітних — 140 та 170 гривень. А на другому поверсі «Обнови» продається одяг і, зокрема, джинси, французької фірми «Дженіфер». Однак місцем, де можна придбати найдешевші, хоча й цілком пристойні турецькі джинси, є підвальчик готелю «Україна» — нині тут продають джинси для дорослих, серед яких є й з етикетками все тієї ж «Dolce&Gabbana», за 40-55 гривень, підліткові — за 18 гривень, джинсові куртки — за 55 гривень. Щоправда, асортимент джинсів нині невеликий — все найкраще вже розкупили, а нові надходження очікують після Великодня. Натомість саме тут можна знайти джинси «веселих» кольорів і модні цього сезону вельветові штани різних кольорів — 55 гривень.

Нотатки 1. Логіка місцевого джинсового ціноутворення досить помітна: якщо найзвичайнісінькі джинси прикрашені хоча б найменшою вишивкою, кількома стразиками, ланцюжком чи ще якимсь «прибамбасом», вони вже вважаються «оригінальною» моделлю, котра має право коштувати чи не вдвічі дорожче, ніж «неоригінальна», хоча й дуже схожа модель. 2. Основною проблемою дешевших джинсів є те, що серед них важко підібрати модель, котра б сиділа на фігурі ідеально. 3. Після огляду рівенських торговельних закладів у мене склалося враження, що в світі існують лише сині, сірі, чорні та блакитні джинси. Це, звісно, не так, проте по місцевих прилавках цього не видно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також