Саджальний сезон

8509 0

Ми у соцмережах:

Саджальний сезон

Незважаючи на дещо запізнілу весну, життя поступово входить у звичне русло, й нині багато працелюбних громадян почали перейматися городніми клопотами. Про деякі особливості цьогорічного городньо-дачного сезону ми й говоримо сьогодні.

Насіння подорожчало Пройшовшись рівенськими ринками та насінневими магазинами, зрозуміла, що цими днями чи не найпопулярнішим товаром є цибулька для висаджування. Асортимент її нині широкий, як і ціновий діапазон — придбати літрову банку цибулин можна від 2 до 15(!) гривень. Найдешевше коштує місцева й доволі велика цибуля, вирощена в домашніх умовах. Найвище ціниться дуже маленька голландська цибулька, яку часто завозять на Рівенщину з Польщі. Як розповів один з продавців, різниці в якості між маленькими та великими цибулинками практично немає. Перевагою маленької цибульки є те, що її більше поміщається в літрову банку. Однак господарям городів на сухих та виснажених грунтах все ж ліпше придбати крупнішу, яка має значно більше шансів вижити в несприятливих умовах. Насінневі магазини та кіоски на центральному ринку пропонують як вітчизняну, наприклад, одеську цибулю по 13-15 гривень за кілограм, так і голландську — по 22-28 гривень за кілограм. А от на Андріївському ринку, схоже, деякі продавці пробують наживатися на необізнаних з цінами сільських трударях і пропонують їм доволі крупні цибулини по 6-8 гривень за літрову банку, тоді як на центральному ринку подібна продукція принаймні вдвічі дешевша. Не відстають від них і деякі власники насінневих кіосків, у котрих ціни теж вищі, аніж у їхніх колег з центрального ринку. Огляд асортименту насіння показав невтішну ситуацію: в порівнянні з попередніми роками воно помітно подорожчало. Що вплинуло на подорожчання насіння, особливо українського — світові ціни на нафту чи підступні прояви тероризму — достеменно невідомо. Проте факт залишається фактом: якщо два роки тому найдешевший пакетик насіння коштував у магазинах 40 копійок, то нині насіння дешевше за 60 копійок ви вже практично не знайдете. До того ж асортимент насіння за найнижчою ціною небагатий і нараховує лише кілька позицій. Звичайно, можна спробувати пошукати дешевше насіння серед контрабандних розкладок, що є на центральному ринку — від фірмової така насіннева продукція відрізняється дещо меншими за розміром пакетиками та відсутністю повної інформації про виробника чи продавця, характеристики насіння, строки висівання. Проте в цьому випадку вам ніхто не зможе гарантувати сходження такого насіння чи того, що «елітний томат» не виявиться згодом «неелітною» редискою.

А за деревом дерево Продають цими днями й саджанці фруктових дерев. Придбати деревце яблуні, груші, абрикоса, сливи та інші можна в середньому за 10-15 гривень, залежно від виду, сорту та розміру саджанця. Також на центральному ринку зустрічаються й продавці декоративних дерев. Наприклад, за 15 гривень можна придбати трирічний саджанець модної нині туї. Висаджування туї має деякі особливості — якщо господарю потрібне високе дерево, тую можна саджати за «загальними правилами», як і будь-який інший саджанець. Проте якщо мріється про «широку», густу крону туї, потрібно на дно ямки, куди висаджується деревце, насипати шар піску, перемішаного з щебенем — це не дозволить корінню туї піти глибоко вниз, а кроні, відповідно, високо вверх. Зустрілася мені й бабуся, котра продавала саджанці ялинки, придбати які можна за 2-3 гривні.

Перші квіти Активно продають нині й розсаду квітів, які висаджують як у садках, так і на балконах. Нині для цього найліпший час: грунт достатньо вологий, а повітря ще прохолодне, що є сприятливими умовами для успішної акліматизації рослин. Кущик білих примулок, котрий налічує до 10 корінців, на центральному ринку коштує 2 гривні — розсадивши рослини, отримаєте відповідну кількість самостійних кущиків. Першоцвіти з 5 цибулин коштують 2 гривні, розсада білої, рожевої, блідо-бузкової наперстянки та садової ромашки — по 1-1,50 гривні за кущик. Серед інших першоцвітів своїми великими жовтими, білими, фіолетовими, кремовими квітками вирізняються крокуси — вирощену в Рівному розсаду можна придбати за 1-2 гривні, залежно від величини та якості квітки. Пропонують розсаду квітів і деякі магазини. Так, наприклад, у квітковому кіоску на зупинці «Театральна площа» (з боку театру) продаються вазони в горщиках, котрі згодом можна пересадити або на відкритий грунт, або на балкон. Примулу можна придбати в середньму за 5 гривень, пеларгонію (калачики, герань) — від 13 до 15 гривень. Петунія чи сульфінія коштують 8-30 гривень, залежно від якості рослин та самого горщика — на балкони можна придбати спеціальні підвісні вазони. До кінця тижня асортимент кіоску має поповнитися розсадою чорнобривців, що коштуватиме в середньму 3-4 гривні, та братиків — 3 гривні. Для того, щоб рослини добре прийнялися й радували своїх господинь, необхідно дотримуватися певних правил. Використовувати для пересаджування керамічні горщики чи такі, що виготовлені з міцної, щільної пластмаси, а також якісний грунт — нині найкращими вважають львівські та тернопільські грунтові суміші. Рівенські грунтові розфасовки подекуди не витримують жодної критики — власний досвід показав, що трапляються «універсальні» суміші з камінням всередині, а сам грунт у них схожий скоріше на цемент. І звісно, необхідно знати, які умови освітлення та частота поливання прийнятні для певної рослини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також