У перший день роботи у Рівному МакДональдзу рівняни з'їли понад 4 тисячі чізбургерів та стільки ж порцій картоплі фрі. Отримуючи готові страви, мало хто задумується над тим, як же їх готують і в яких умовах. Щоправда, адміністрація закладу обіцяє, що через три місяці влаштовуватиме екскурсії для рівнян на кухню. Напередодні відкриття МакДональдзу на кухні закладу побувала кореспондент "РВ".
Найперше, що впадає у вічі — чистота на кухні. Звертаю увагу на дівчину, яка уже вкотре старанно витирає порожні столи. Виявляється, все вона робить за правилами — столи спеціальним розчином потрібно протирати через кожні 5-8 хвилин. А руки працівники повинні мити, причому не менше 30 секунд, через кожні півгодини. Якщо ж хтось необачно торкнеться волосся чи одягу — негайно має йти до умивальника. З чого ж виготовляють самі страви, розповів директор рівненського МакДональдзу Максим Ревкач: — М'ясо — і яловичина, і курятина, і свинина — у нас лише натуральні і без будь-яких консервантів чи добавок. Напівфабрикати із 100-відсоткової яловичини, наприклад, для нас виготовляє завод у Козятині. Завдяки способу швидкої заморозки м'ясо зберігає усі поживні речовини. А для приготування Біг Маку ми це м'ясо смажимо без олії — у власному жирі. Окрім того, не додаємо жодних приправ, окрім солі та перцю. Загалом усі продукти, які ми замовляємо, в більшості виготовляють суто для нашої компанії. Саме ж м'ясо може бути і польське, і українське, картопля фрі — польська, олія — російська. Доки Максим Ревкач розповідав про нюанси виробництва напівфабриката, його підлеглий просмажував булочки та м'ясо для Біг Маку. Булочки хлопець клав руками, а гаряче м'ясо — лопаткою. Директор пояснив, що у руки яловичину кухарі не братимуть не тому, що пече, а заради гігієни. Зрештою, готовий Біг Мак опинився на полиці зберігання. До речі, тут працюють за принципом — не клієнт чекає на їжу, а навпаки. — Завдяки набутому досвіду ми можемо передбачати замовлення людей на 10 хвилин завчасно, — пояснює Максим Ревкач. — Наприклад, можемо зробити кілька Біг Маків ще до того, як їх хтось замовить. Якщо ж через 10 хв. цього ніхто не зробить — їх викидають. Картопля фрі "чекає" лише 5 хвилин. Ми викидаємо ці продукти не тому, що вони не придатні для вживання. А тому, що у нас є принцип: продаємо лише щойно зроблене. Рештки їжі ідуть на утилізацію. Тим часом спостерігаємо, як офіціант смажить картоплю фрі, вийнявши польські напівфабрикати зі спеціальної морозильної камери. На приготування пішло не більше 2-3 хв. Натомість попередньо посмажена картопля, хоч і була ще теплою, полетіла у кошик для сміття. — Для інших страв м'ясо просмажуємо на спеціальній олії, — продовжує пан Максим, показуючи на декілька ємностей, в яких кипить олія. — Вона відрізняється від звичайної і за кількістю поживних речовин, і за складом. Замінювати її потрібно через два-чотири дні, залежно від інтенсивності використання. Визначаємо, коли потрібно змінити олію на нову, за допомогою спеціальної смужки-індикатора. І, що важливо, замінюємо ми до того, як олія стане непридатною для використання. Її відходи відправляємо на переробку — для виробництва біодизелю. Синьо-білу смужку показали і нам. Проте реакції побачити не вдалося. Смужка залишилася без змін — олія за день до відкриття була свіжою. Тільки зі свіжого молока роблять морозиво і молочні коктейлі, запевнили у закладі. Причому порції для напоїв визначає не офіціант, а автомат. Окрім того, тим, хто турбується про свою вагу і стежить за калорійністю страв, керівник рівненського МакДональдзу нагадав, що у меню закладу є страви зі свіжих овочів, тож вийти із закладу можна лише з чотирма кілокалоріями — скуштувавши салат. — За місяць у наших ресторанах йде 100 тонн свіжих овочів — це найбільша цифра у світі. Я сам кілька разів на тиждень харчуюся у МакДональдзі, проте на моїй фігурі це не позначилося, — похвалився Михайло Шуранов, директор департаменту зв'язків із громадськістю. — Зрештою, можна їсти навіть щодня, головне — раціонально поєднувати продукти фастфуду із рідкими стравами. Задля клієнтів ми навіть на кожній серветці й упаковці описали калорійність і поживність кожної страви. Дизайн рівненського МакДональдзу розробляли в Європі. Він нічим не відрізняється від інтер'єру інших ресторанів швидкого харчування в Україні. Немає різниці й у цінах. І Біг Мак, і кола у Рівному коштують стільки ж, як на Майдані Незалежності у Києві. Працює МакДональдз у Рівному із шостої ранку до 12-ї ночі. Віконечко експрес-обслуговування — цілодобово. Обіцяють, що рівняни на своє замовлення чекатимуть не довше 50 секунд.