National Geographic: "Український Крим — це французька Рив'єра, але дешевша"

1967 0

Ми у соцмережах:

National Geographic:

Де жити, що подивитись, як лікуватися, чим харчуватись і скільки це все коштуватиме — здебільшого саме такі запитання виникають у туристів при виборі місця відпочинку. Нещодавно в Ялті відбулася традиційна міжнародна виставка "Крим. Курорти. Туризм-2013", на якій укладають угоди, формують ціни на увесь майбутній курортний сезон, санаторії та готелі наввипередки рекламують свої послуги, а керівництво Криму бере активну участь у всіх заходах, намагаючись більше розказати про переваги відпочинку в Криму і спростувати стереотипи тих українців, які обирають не українські, а закордонні курорти.

Ласточкино гнездо

Ластівчине гніздо — візитка Криму

Американці радять їхати до Криму

Популярний американський журнал National Geographic відвів Криму у двадцятці найцікавіших місць світу, які варто відвідати цього року... перше місце. Найцікавішим місцем у світі американці назвали Крим за поєднання багатої історії, культури та унікальної природи. "Кримський півострів з чуттєво вигнутим Чорноморським узбережжям — це рай класу французької Рив'єри, тільки значно дешевший. Триста днів на рік тут тепло та сонячно", — рекламують Крим автори видання. Туристам рекомендують відвідати Крим у період з травня по жовтень. Зупинятися радять у готелях Південного берега, а тамувати голод — традиційними стравами кримськотатарської кухні.

Про Крим знають від Камчатки до Берліна

Торік Крим зустрів шестимільйонного туриста, і ним виявилася росіянка. Що, треба відзначити, досить показово. Українців серед відпочивальників, звісно ж, найбільше. А серед іноземців лідирують, причому з великим відривом, росіяни — торік їх було 1 млн. 520 тисяч. На другому місці — білоруси, на третьому — німці, на четвертому — туристи з Великобританії. Взагалі в Криму спостерігається тенденція до збільшення туристів з Європи. У той же час тут розуміють, що європейців слід більше інформувати про переваги Криму — з цією метою планується відвідати деякі країни Західної Європи та Прибалтики, щоб презентувати Крим і його можливості для відпочинку та лікування. При цьому міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв обіцяє покращити на півострові інфраструктуру і туристичний сервіс. На це, зокрема, Євросоюз виділив Криму 5,5 мільйона євро. — Крим знають 300 мільйонів людей, від Камчатки до Берліна, — говорить Олександр Лієв, називаючи конкурентні переваги Криму. — Але головна перевага — унікальні санаторно-курортні лікувальні фактори. Крим завжди був відомий тим, що людина, хоча б раз у рік побувавши в Криму, набирається здоров'я на всі 12 місяців. Навіть прогулянка при такому унікальному кліматі, як в Криму, має оздоровчі властивості.

По котлети — до Туреччини, по здоров'я — до Криму

Цього року в Україні побільшає туристів із Туреччини. Аташе з питань культури та інформації посольства Туреччини в Україні Берат Йілдиз такі припущення пояснює так: — Торік між країнами скасували візовий режим, і це стимулюватиме збільшення туристичного потоку. Досі в Україну з Туреччини їхали не надто часто (близько 40-50 тисяч осіб в рік). Перш за все, туристів із Туреччини цікавитимуть культурні тури. Адже море та сонце ми самі маємо. Водночас Туреччина зацікавлена у збільшенні туристів з України. Торік цю країну відвідало 640 тисяч українців. Наші люди часто віддають перевагу закордонним курортам через кращий сервіс і помірні ціни, стверджуючи, що в Криму ставлення до туриста так і не змінилось і якість послуг не відповідає ціні. Щоправда, з такою оцінкою кримські фахівці у сфері відпочинку не погоджуються. Зокрема, міністр Лієв акцентує увагу на тому, що у Криму є висока культура обслуговування за досить низьку ціну — 3 тисячі гривень за 10 днів. Включаючи сонце, море і медичні процедури. Просто туристам, за його словами, треба користуватися послугами туроператорів, які привезуть їх у такий "кримський рай", а не в літню кухню до тьоті Клави із справді сумнівним сервісом. Міністр погоджується, що часто, говорячи про курорти, порівнюють Крим із Туреччиною. Але він вважає, що конкурентами Криму є кавказькі Мінеральні Води, чеські Карлові Вари, Баден-Баден, а не Туреччина. При цьому пояснює: — В Крим потрібно їхати по санаторно-курортне лікування, а не по дешеву горілку, котлети і систему "ол інклюзив". Якщо ж люди хочуть позасмагати, поїсти вдосталь і попити дешевої горілки, то їхати потрібно в Туреччину. В цьому їй немає рівних. Крим позиціонує себе як курорт, і люди повинні їхати сюди по лікування.

Сезон починається... 1 січня

У Криму намагаються розширити рамки сезону, закликають приїжджати не тільки в літні місяці, а й упродовж року. Фахівці підкреслюють, що так званий низький сезон — це період найбільш прийнятний для лікування і оздоровлення, мандрівок по півострову, відвідувань історичних та природних пам'яток. Для відновлення здоров'я Крим має унікальні кліматичні умови протягом усього року. Клімат Південного берегу Криму корисний для лікування легеневих захворювань. Лікувальні властивості грязей корисні для опорно-рухового апарату. Добре почуваються тут, особливо взимку, навесні та восени, люди із серцево-судинними захворюваннями. В Криму швидше минає синдром хронічної втоми, неврози, інші порушення нервової системи. Таке унікальне поєднання природних лікувальних ресурсів, як у Криму, складно знайти в іншому регіоні. В Криму 23 грязевих озер, 150 джерел мінеральної води, 914 кілометрів берегової лінії, 558 пляжів, 750 здравниць на 159 тисяч місць. Всі кримські природні лікувальні фактори найбільш ефективні саме у міжсезоння — восени та навесні. Тож загалом курортний сезон у Криму триває цілий рік.

Дорогі готелі стали ще дорожчими

Не суттєво, але все ж зросли цього сезону ціни на курортно-туристичні послуги. За повідомленням міністра курортів і туризму Олександра Лієва, ціна послуг підвищилася в готельному комплексі більше, ніж в санаторному: — Найвище зростання цін 10-17% показали готелі чотирьох і п'яти зірок. Значне подорожчання відбулося в основному за рахунок нових послуг. У готелях "три зірки" ціни зросли на 10-14%. Міні-готелі подорожчають теж на 10-14%. Найменше подорожчали санаторії Сак і Євпаторії — на 4-8%, більше подорожчали санаторії Ялти й Алушти — на 5-10%. Послуги санаторіїв не подорожчали суттєво, бо їм вдалося розширити рамки сезонів — кількість туристів восени збільшилася на 20%. Санаторії зрозуміли, що потрібно не підвищувати ціни, а розширяти рамки сезону. До речі, за словами міністра, упродовж 10 місяців, крім літнього піку сезону, в санаторіях Криму можна отримати діагностику і лікування за 300 гривень за добу. — В цю суму входить діагностика, харчування за шведською лінією, проживання, огляд лікарів і масаж, — уточнив Лієв.

Що подивитись

Крим недарма називають "світом у мініатюрі" або "музеєм просто неба". Відвідати всі визначні пам'ятки півострова відпустки не вистачить. Традиційні Воронцовський, Лівадійський чи Масандрівський палаци, Ластівчине гніздо, Нікітський ботанічний сад, водоспади Джур-Джур чи Учан-Су, Генуезька фортеця у Судаку чи стежка Голіцина у Новому Світі... У Криму діє понад 100 туристичних маршрутів, і щороку їх стає більше. Серед цьогорічних новинок — античне затоплене місто Акра, оглянути залишки якого можна, спустившись під воду; археологічний парк "Ак-Кая" з курганами, святилищем і некрополями (саме в цьому парку знімали відомі радянські фільми "Вершник без голови", "Людина з бульвару Капуцинів"); розширений маршрут "Пам'ятники Гаспри від таврів і римлян до Ластівчиного гнізда". Два нових маршрути з'явиться і в Нікітському ботанічному саду: "Парк пригод" передбачає показ теплолюбних рослин у супроводі легенд і пригодницьких історій; "Вечірній сад" — об'єднає показ рослин з лазерним шоу і анімаційною програмою. До речі, орієнтуватись у Криму стане легше — цього року на дорогах з'являться туристичні дорожні знаки. Уже до початку офіційного пляжного сезону на трасі Ялта-Сімферополь буде комплекс знаків дорожнього орієнтування по туристичних об'єктах. Програма частково здійснюється за підтримки Євросоюзу.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також