Йорданія — королівство пісків та морів

3346 0

Ми у соцмережах:

Йорданія — королівство пісків та морів

За 3,5 години літак переніс українських журналістів з похмурого осіннього Києва до сонячного зимового Аммана, столиці Йорданії. Місцеві — у теплих куртках, туристи — у літньому вбранні. І це нікого не дивує. Така йорданська зима. Дивує і захоплює в Йорданії інше — загадкова Петра, загублена в пустелі; Місячна долина, піски якої змінюють колір залежно від розташування сонця; біблійні місця, до яких йдуть паломники з усього світу; два моря, які омивають країну, — Червоне та Мертве. Вимовляючи "Королівство Йорданія", відразу налаштовуєшся на очікування казкових див. І очікування ці справджуються.

Загадкова Петра

Давня і загадкова Петра — символ Йорданії
Дива розпочинаються у Петрі — величному і містичному кам'яному місті, загубленому у пісках. Це природне і створене людськими руками справжнє чудо світу. Вузька мощена каменем дорога, багатометрові вигадливих форм скелі обабіч, таємничі печери з наскельними малюнками, Скарбниця — найвидатніша будівля древнього міста, висічена у суцільному масиві каменя. Усьому цьому кам'яному архітектурному диву — понад дві тисячі років.

Побувати на Небі

Відвідуючи Йорданію, неможливо не побувати на Небі— горі, з якої Бог показав Мойсею всю Землю Обітовану і де єврейський народ на чолі з пророком закінчив свої 40-річні багатостраждальні поневіряння в пустелі. З гори Небо відкривається вражаючий краєвид — оливкові гаї, зелені оазиси, білосніжні гори, безмежні піски пустелі.... За кілька десятків кілометрів від Мойсеєвої гори — Йордан, колись велика і бурхлива, тепер — невеличка річечка, що розділяє Йорданію та Ізраїль. Неподалік — Бетані, місце, де Христос вступив у священні води Йордану. Раніше це було русло повноводної ріки, тепер — невеличке озерце, до якого ведуть кам'яні сходи. Нагорі бачимо залишки стародавньої церкви. А ще недалеко звідси є пагорб пророка Іллі — кажуть, що саме з нього на вогненній колісниці Пророк був живим забраний на небо. Продовженням нашого паломницького дня стало відвідання грецької православної церкви Святого Георгія в місті Мадабі. На підлозі старовинної будівлі збереглася мозаїчна карта Єрусалима та навколишніх святих місць, датована VI ст., а стіни церкви завішані мозаїчними іконами. Саме мистецтвом створення мозаїчних полотен славиться і сучасна Мадаба.

Місячна пустеля

Найбільшу пустелю Йорданії — Ваді Рам ще називають Місячною долиною. Тут поєднуються безмежні піски, які змінюють своє забарвлення залежно від розташування сонця, та величні зморшкуваті скелі. Місячні пейзажі Ваді Рам приваблюють не лише туристів. Саме тут знімали такі фільми, як "Зоряні війни", "Трансформери", "Червона планета".
Місячна долина Ваді Рум залежно від розташування сонця змінює своє забарвлення
Туристи по пустелі мандрують на джипах, якими керують молоді бедуїни, заробляючи динари на прожиття. Пустеля вабить людей. Там досі живе багато бедуїнських племен. А жителі навколишніх міст на вихідні приїжджають сюди, аби провести ніч у пустелі.
Мінеральні термальні джерела каньйону Маін

Римське місто

Знайомство з рештками римської цивілізації ми почали в Аммані, столиці Йорданії, історія якого нараховує понад дев'ять тисячоліть. Головна пам'ятка — Цитадель, де колись розташовувалося древнє місто Раббат-Аммон. На її території — палац Омеядів, храм Геркулеса, візантійський храм. Неподалік — відновлений римський театр і форум. Але по-справжньому вражає місто Джераш, яке тривалий час зберігалося під тоннами піску і, можливо, тому не зазнало великого руйнування. Його почали розкопувати лише 70 років тому, і сьогодні бачимо лише чверть території. Та цього достатньо, щоб уявити масштаби тодішнього мегаполісу. Джераш живе й тепер: в амфітеатрах проводять фестивалі, на іподромі влаштовують справжні перегони на колісницях, а віковічний пил щодня здіймають туристи.

Країна двох морів

У Йорданії є можливість скупатись у двох морях — Червоному і Мертвому. Кожне має свої особливості і свої принади для туристів. На березі Червоного моря розташоване одне з улюблених туристами міст — Акабу. І хоч морське узбережжя тягнеться не більше десяти кілометрів, але тут розташовані найкращі у світі готелі і курорти, порти вантажні і пасажирські, туристичні шляхи і кемпінги. З-поміж готелів вирізняється своїм сучасним модерновим стилем мережа Kempinski — таких готелів в Йорданії є три. Особливістю їх є й те, що з вікон усіх готельних номерів відкривається морський пейзаж. Тут є все, що потрібно для комфортного проживання, а кухня — одна з найкращих та найрізноманітніших у світі. Йорданія має вихід і до Мертвого моря. За легендою, виникло воно на місці біблійних Содому і Гоморри. Вода в ньому тепла і тягуча. А з пляжу відкривається чудовий краєвид на Єрусалим та Палестину.
Йорданія славиться мозаїкою, якою оздоблювали храми та палаци в усьому світі
Окрім річки Йордан, море поповнюють мінеральні термальні джерела каньйону Маін. Цікаві вони не лише вмістом солей і сірководню, а й температурою — в деяких джерелах сягає 60 градусів. Гаряча вода стікає зі скелі бурхливими водоспадами. Ще за часів Древнього Риму заможні люди приїздили сюди лікуватися в природних ваннах.

Стабільність, мир і спокій

Урожай овочів та фруктів збирають тут чотири рази на рік
Невелика країна Хашимітське Королівство Йорданія з переважно арабським населенням, що нараховує близько 6 млн., межує з такими країнами, як Ізраїль, Сирія, Саудівська Аравія. На відміну від деяких своїх сусідів, на йорданській землі вже впродовж багатьох десятиліть панує стабільність, мир і спокій. Жителі цієї арабської країни дуже гостинні і щедро частують гостей. Щодо традиційних наїдків, то це і знаменитий хумус — пюре з нуту та всіляких спецій, і надзвичайно пахучий арабський хліб, і менсаф — національна страва з ягнятини та рису. А такого різноманіття кондитерських виробів ви навряд чи знайдете в інших країнах. Неможливо не згадати й про запашну арабську каву з пряним ароматом кардамону.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також