Найвища передшкільна готовність

5517 0

Ми у соцмережах:

Найвища передшкільна готовність

Ще зовсім трохи, й літо скінчиться. Для більшості недорослого населення цей факт призведе до необхідності залишити канікулярні звички й звикати до навчальних обов’язків. А поки усі ті, кому першого вересня вперше чи вкотре йти до школи, починають готуватися до цієї події. Сьогодні ми їм в цьому допоможемо.

Для п’ятикласників — друга іноземна мова Про новації, котрі очікують школярів цього навчального року, ми попросили розповісти заступника начальника міського управління освіти Катерину Сичик. За її словами, починаючи з цього року, в навчальні плани шкіл міста вводиться друга іноземна мова, як загальноосвітній предмет вивчати її будуть з п’ятого класу. Загалом п’ятикласники навчатимуться за новими програмами 12-річної освіти з усіх предметів й, зокрема, вивчатимуть новий предмет «Етика». Вивчення предмету «Християнська етика» провадитиметься на факультативній основі. В навчальному процесі планується широко застосовувати новітні інформаційні технології. Так, учням 10-х класів у вивченні фізики, хімії та історії допомагатиме спеціальна комп’ютерна програма, розроблена рівенськими спеціалістами. Можливості комп’ютерної техніки знайдуть застосування й у вивченні зарубіжної літератури, а шкільний курс інформатики поповниться факультативом «Прикладна інформатика». Забезпечення підручниками в цьому році, на жаль, стовідсотковим не буде — учнів 1-4-х класів забезпечать ними приблизно на 96%, 5-9-х класів — на 68%, 10-11-х — на 86%. Тож вчителі можуть використовувати «морально не застарілий» матеріал зі старих підручників. А от вчителями цього року школи забезпечені повністю. Якщо раніше в окремих закладах не вистачало вчителів іноземної мови, фізкультури та трудового навчання, то нині жодної вільної вакансії немає. Чи не з нагоди початку нового навчального року освітянам навіть пообіцяли підвищення зарплатні на 14-15%, а нині молодий спеціаліст, навчаючи в школі 18 годин на тиждень, може розраховувати на 394 гривні, спеціаліст вищої категорії — на 500-600 гривень. Максимально можлива зарплатня в школі становить 700-800 гривень — саме стільки може заробити спеціаліст вищої категорії з педагогічними званнями та додатковими годинами вчителювання. Щодо шкільної форми, то згідно з указом ще колишнього Президента, вона донині є обов’язковою для учнів усіх класів без винятку. Однак в Рівному її носять лише учні початкової школи та учні усіх класів більшості навчальних закладів нового типу. Єдиного стандарту форми нині не існує — кожний заклад самостійно розробляє її дизайн. Також деякі школи запровадили традицію одягати вишиванки на урочисті події та з нагоди національних свят.

Няня Віка — хіт продажу Книгарні, канцелярські відділи магазинів та лотки ринків міста цими днями активно зустрічають клієнтів. Середньоузагальнена вартість підручників, котрі, можливо, батькам все ж доведеться купувати, становить 15 гривень. Однак почерпнути знання з деяких предметів чи не вдвічі дорожче — 20-25 гривень і вище зазвичай коштують підручники з іноземних мов, інформатики, правознавства. Також в продажу багато різноманітних спеціалізованих зошитів з різних предметів, особливо для початкової школи. Їхня вартість в основному залежить від якості поліграфії та обсягу, однак знайти зошит, дешевший за три гривні, важко. Одним із основних атрибутів кожного учня є щоденник, різнобарв’я котрих змушує покупців розгубитися. За загальним спостереженням продавців, нині основним критерієм вибору щоденника дітьми є його обкладинка — особливо полюбляють діти бачити на ній улюблених співаків та інших зірок, серед яких чи не найбільшою популярністю користується няня Віка. Хоча внутрішній зміст сучасного щоденника дуже відрізняється від колишнього радянського — в ньому можна знайти й текст державного гімну, й купу різноманітного пізнавального матеріалу, й формули-підказки з усіх предметів. В середньому щоденники коштують 2,50-5,50 гривні, залежно від якості поліграфії та оформлення, однак найдорожчий щоденник в Рівному можна придбати за 11-12 гривень. Саме стільки коштує харківський щоденник «12 балів» у твердій яскравій обкладинці й з комп’ютерним диском у комплекті. Щоденник оформлений в стилі комп’ютерних вікон, а на диску є кілька корисних програм: «Мысленное Древо» — система управління базами даних з шкільних предметів, «Курс англійської мови для початківців», велика кількість дивовижних годинників, багатофункціональний планувальник з можливістю відтворення музичних файлів, тренажер «Бомбіно», з допомогою котрого можна засвоїти десятипальцевий метод сліпого друку. Подібний щоденник без диска можна придбати в середньому за 6,50 гривні. А найдешевший щоденник, котрий мені вдалося знайти, коштував 70 копійок — у відділі канцтоварів, що на першому поверсі Будинку одягу, саме за таку ціну можна придбати знайомий нам з дитинства щоденник радянського зразка. За словами господині відділу приватного підприємця Любові Гребенюк, такий щоденник великим попитом не користується, однак його все одно купують — найчастіше для музичної школи.

Для підвищення цін підстав немає Як показує досвід пані Любові, серед усього різномаїття канцелярської продукції завжди є певні виробники та фірми, продукція котрих є оптимальним співідношенням ціни й якості. На її думку, найліпші альбоми для малювання виготовляє львіська фірма «Бібльос»— 12-аркушевий альбом можна придбати за 1,40 грн., 30-аркушевий — за 3,40-3,50 грн. Хороший картон випускає фірма «Домінанта» — 2,40 грн. за набір кольорового картону та 1,80 грн. за 10 аркушів білого. Поза конкуренцією кулькові ручки Economix (Німеччина) — від однієї гривні, чеські кольорові олівці «Koh-i-noor» — 8,50 грн. за набір з 18 кольорів, італійські кольорові олівці Carioca — 5,50 грн. за 6-колірний набір і 10,50 грн. за 12-колірний, та фломастери — 3,80 грн. за 6 кольорів, 6,80 грн. — за 12. Хороші зошити виготовляють фірми «Мрії збуваються» (Київ) та «Школярик» (Тернопіль) — їхня продукція має якісний білий папір та чіткі клітинки/ лінійки, що важливо для дитячого зору. Непоганими є також зошити «Бібльос», котрі від усіх інших відрізняються фірмовою фіолетовою розміткою. Придбати такі зошити на 12 аркушів в Будинку одягу можна за 40-55 копійок, на 36 арк. — за 1,20 грн., на 48 арк. — за 1,60 грн., на 60 арк. — за 2 грн., на 96 аркушів — за 2,80 гривні. Цікаво, що подекуди на ринках ціни на подібну продукції вищі. Любов Гребенюк каже, що підстав для підвищення цін на канцелярські товари взагалі немає — з початку року дещо подорожчала лише імпортна продукція, вартість котрої залежить від коливання курсу євро. Тож подорожчали канцелярські товари лише через підвищений передшкільний попит на них. А, наприклад, два роки тому зошити на 48 аркушів коштували близько 1,50 грн., на 60 — 1,70 грн., на 12 аркушів — 20-50 копійок. Придбати шкільні форми для 1-3 класів (зріст 122-140 см) можна у магазині «Мартекс-Мода» (колишній «Малятко») — бордові піджаки для дівчаток коштують 47 грн., зелені для хлопчиків — 48 грн., сарафани, котрі можна перетворювати у спіднички — 39 грн., спіднички — 24 грн., брюки для хлопчиків — 36 грн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також