Подорожуємо Рівенщиною

7186 0

Ми у соцмережах:

Подорожуємо Рівенщиною

Звичайно, найліпше там, де нас нема. Однак дістатися до подібних місць зазвичай важко й дорого, а цікаві краєвиди можна віднайти й у рідній області. Тож сьогодні про них і розповімо.

Державні історико-культурні заповідники Як розповіла начальник відділу з питань туризму і курортів ОДА Ярослава Гаврилова, на території Рівенщини є два історико-культурних заповідники з державним статусом — у Дубні та Острозі. Найвизначнішими архітектурними пам’ятками Дубна є замковий комплекс, Спасо-Преображенська церква (17 століття), корпус келій монастиря кармеліток та комплекс будівель колишнього монастиря Бернардинів (17 ст.), Іллінська та Георгіївська церкви (поч. 20 ст.), синагога (16 ст.). Також в Дубні можна побачити історичні рештки старих будівель, а неподалік міста розташований Тараканівський форт, збудований для оборони в 19 столітті. Про Остріг — давній культурний центр Волині, сказано чимало: тут впродовж трьох століть знаходилася резиденція князів Острозьких, в 16-17 ст. діяла перша вища школа східних слов’ян, а місцева друкарня в 1581 році вперше в світі видала всі біблійні книги старого й нового заповіту церковнослов’янською мовою. Нині в Острозі можна побачити замковий комплекс, Успенський костел, синагогу (16 ст.), Луцьку надбрамну башту (15-16 ст.), відвідати історичний музей, музей книги та друкарства, котрих в Україні є лише два, нумізматичну експозицію, музей історії Острозької академії. На Острожчині знаходиться ще одна цікава місцина — село Межиричі, де можна побачити ансамбль будівель Троїцького монастиря-фортеці (15-17 ст.), головною святинею якого є ікона Божої Матері «Життєдательниця», Троїцьку церкву (15 ст.), стіни та башти оборонного муру (17 ст.). Державний статус має й історико-меморіальний заповідник «Поле Берестецької битви», на території якого в 1651 році відбулася одна з найбільших битв визвольної війни 1648-1654 рр. під проводом Богдана Хмельницького. Нині тут можна побачити архітектурний комплекс «Козацькі могили», центром якого є Свято-Георгіївська церква, Михайлівську церкву, пам`ятник українським козакам, відвідати музей заповідника.

Рідним краєм цікавляться мало Проте, як зазначила Олена Степанець, директор туристичної агенції «Пульсар-Тур» — однієї з небагатьох, котрі організовують екскурсії областю, цікаві історичні місця можна знайти чи не в кожному районі. Так, основною архітектурною пам’яткою Дерманя (Здолбунівський район) — батьківщини письменників Уласа Самчука та Бориса Тена, є Свято-Троїцький монастир. Жіночий монастир з такою ж назвою розташований і в Корці, в якому також можна побачити залишки замку князів Корецьких, дерев’яну Козьмодем’янську церкву (1897 рік), церкву святого Миколая, малий палац князів Чарторийських (1788 р.), костел святого Антонія. Цікаво, що на території Корецького монастиря похована муза Олександра Пушкіна — Анна Оленіна-Андро. Гоща відома Свято-Михайлівською церквою, Гощанським парком та будинком графів Валевських. На території Гощанського району — в селах Красносілля та Витків — можна побачити старовинні вітряні млини, одному з котрих понад 200 років, а в селі Дорогобуж — Свято-Успенську церкву, котра подарувала українському мистецтву й Рівенському краєзнавчому музею зокрема ікону Дорогобузької Божої матері. В Клевані можна оглянути залишки замку князів Чарторийських (15 ст.), Благовіщенський костел (1610 р.), двоярусну кам’яну дзвіницю та уніатську церкву (1777 р.). Городок, що поблизу Рівного, славиться своєю мальовничою Вишневою горою, котра особливо гарна навесні, та кам’яною церквою з дзвіницею. І це, звісно, не повний перелік цікавих місць. На жаль, рівняни мало цікавляться історичною спадщиною свого краю й на екскурсії областю їздять переважно учні та студенти. Хоча вартість подібних подорожей доступна — денна екскурсійна програма, страхування та проїзд до одного з районних центрів обійдеться в середньому в 13-20 гривень на людину, залежно від відстані. Екскурсії областю проводять переважно на замовлення великих та маленьких колективів, котрим надають автобуси та мікроавтобуси відповідно. Якщо ж бажання побачити рідний край виникне у одного-двох громадян, варто висловити його працівникам туристичної агенції — вас візьмуть «на замітку» й коли в потрібний вам напрямок замовлять екскурсійний автобус, в котрому будуть вільні місця, вам зателефонують.

Найстаріший в державі дуб Тим же, хто полюбляє відпочинок на природі, варто знати про існування на території області чотирьох водосховищ — Хрінницького, Млинівського, Новомалинського, Осницького, та двох великих озер — Білого та Нобеля. Можна відпочити чи порибалити і в спеціальних місцях, котрі облаштовують держлісгоспи — наприклад, біля кар’єрного озера Коплище (Сарненський район). Також на Рівенщині діє 56 санаторіїв та баз відпочинку. Приміром, в Хрінниках, де, до речі, чомусь зовсім немає комарів, розташований одноіменний дитячий санаторій та база відпочинку для дорослих, де вартість проживання та харчування становить 35 гривень на добу. Відпочинок та лікування у знаменитій «Червоній калині» дещо дорожчий — путівка на 24 дні коштує близько двох тисяч гривень. Можна відпочити й у так званій Надслучанській Швейцарії (Березнівський район) — наприклад, у селі Сосновка проживання в приватному секторі коштуватиме близько 15 гривень, а в селі Маринин, одному з перших паростків зеленого туризму — 10-20 гривень за добу. Бажаючим відпочити на природі пропонують екскурсії по околицях, катання на конях та човнах. В Березному можна відвідати дендропарк, де на 30 гектарах росте близько 900 різноманітних порід дерев. Цікаво, що на Рівенщині можна навіть побачити найстаріше в Україні дерево — в Рокитнівському районі росте дуб, котрому 1300 років.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також