Не треба бути агрономом, щоб розуміти: дати врожай ранньою весною може тільки нітратний саджанець. Але це мало кого зупиняє, і квітневе меню поповнюється ранніми овочами. Як убезпечити себе від отруєння? За словами експертів, найнадійніший спосіб не харчуватися овочами з отрутою — купити нітратомір (від 450 грн). Ті ж, кому це не по кишені, можуть скористатися п'ятьма нижченаведеними правилами.
Купуйте в супермаркетах і на великих ринках. У продавців на лотках і на базарчиках у дві лавочки в кращому випадку є тільки офіційний дозвіл на торгівлю в цьому місці. А якість продукції і рівень нітратів у ній ніхто не контролює. На відміну від супермаркетів і магазинів, роботу яких перевіряє санітарно-епідеміологічна служба, і великих ринків, при яких завжди є акредитована лабораторія. Відмовтеся від овочів з тріщинами і вм'ятинами. Не вдаючись у подробиці хімічних процесів, експерти стверджують, що при псуванні в овочах з'являються азотисті сполуки. І чим більше тріщин і вм'ятин, тим їх більше. Таким чином, навіть якщо спочатку овочі мали допустимий рівень нітратів, то тепер він підвищений. Накопичення нітратів відбувається і при довгому зберіганні. В ідеалі від моменту, коли "вітамінку" в теплиці зірвали, а ви її з'їли, повинно пройти не більше трьох діб (при зберіганні у вакуумній упаковці — 5 днів). Якщо термін придатності не зазначено, орієнтуйтеся на зовнішній вигляд продукту: пов'янути за три дні огірок не міг. Нюхайте і порівнюйте. Від овочів-зелені з надмірним рівнем нітратів чути металом, — попереджають дієтологи. Відсутність запаху — також нехороший знак. Звичайно, пахнути зараз, як у червні-серпні, овочі не можуть. Але хоч найменший специфічний аромат вони повинні мати. Інакше це ознака того, що "вітамінки" росли на великих дозах добрив: вирости встигли, а дозріти — ні. З цієї ж причини розмір овочів і зелені не повинен сильно відрізнятися від того, який вони мають у сезон — згадуйте і порівнюйте. Так, петрушка з допустимим рівнем нітратів не може бути вище 15-20 см і при цьому хилитися вбік, коли ви ставите пучок вертикально. Колір правильних овочів і зелені не завжди такий же насичений, як влітку, але він має бути рівномірним. Влаштуйте овочам і зелені солону ванну і стрижку. Врахуйте такий факт: найбільше хімії в частинах, по яких йде сокорух. Тому обрізавши їх, ви з'їсте менше нітратів. У помідорів, редиски, капусти та моркви — це місце біля "хвоста" (качани), у огірків, кабачків, буряків і картоплі — шкірка. Додавайте у страви з ранніх овочів яблука, лимон, брусницю, журавлину, фруктовий оцет. Антиоксиданти в них зменшать шкідливий вплив нітратів на організм. Відмочування в сольовому розчині півгодини (1-2 ч. л. на склянку води) знижує нітратність овочів, запевняють дієтологи. Також радять після того, як вимиєте овочі та зелень, ошпарити їх. Вітамінів від такого короткочасного душу втратиться небагато, зате ви убезпечите себе ще від однієї небезпеки: кишкових інфекцій та гельмінтів, які можуть жити на поверхні, потрапляючи туди з неякісного грунту. Не їжте ранні "вітамінки" натщесерце. Не варто забувати про сумарні дози нітратів — не готуйте страву з несезонних овочів основною і не їжте такі овочі натщесерце. Безпечна доза нітратів на добу — 5мг на один кілограм ваги людини. Тобто в середньому 325мг для дорослого, а, скажімо, півкіло редису — це 600мг. Так що, якщо з'їли салат зі свіжих овочів в обід, то на вечерю рагу з молодої картоплі та інших ранніх овочів бути не повинно.