Не прожити нам без Китаю

3709 0

Ми у соцмережах:

Не прожити нам без Китаю

Одна американська сім’я провела експеримент: чи можна рік прожити без китайських товарів? Їх обурило те, що товари з Піднебесної відбирають робочі місця в американців, змушуючи роботодавців переносити виробництво в азіатські країни. В Америці товари з позначкою «Зроблено в США» коштують в 3-4 рази дорожче від китайських, але купуючи їх, покупець виявляє патріотизм. Наскільки ж українці залежні від товарів з Китаю?

Вмикаємо телевізор Насамперед вирішив з’ясувати, що у мене є з позначкою «Made in China». Інвентаризацію почав з електроніки. Отже, електронна книга, яка завжди зі мною. Її випускає начебто українська компанія. Однак після п’яти хвилин пошуку в Інтернеті з’ясувалося, що українського в ній тільки програмне забезпечення — інші складові вироблені і навіть зібрані в Китаї. З комп’ютером все зрозуміло — всі основні компоненти зроблено в Піднебесній (відповідні наклейки стоять). DVD-плеєр — однієї з корейських марок. Перевертаю його — ззаду красується напис з привітом з Китаю. Телевізор. Наскільки відомо, майже всі «ящики», які продаються в Україні, в основному й збирають у нас. Але на моєму телику немає жодних розпізнавальних знаків. Іду в магазин, знаходжу таку ж модель, кличу продавця. — Скажіть, чиє складання цього телевізора? — Українське, — відповідає той. — До нас більшість телевізорів завозять розібраними, так мито менше, а складають вже у нас. — А деталі там чиї? — Китайські. — Невже у всіх моделях тільки китайські комплектуючі стоять? А як же відома японська якість? — Давно вже її немає, — розчаровує мене продавець. — Я вам більше скажу: багато конкуруючих марок складають на одних і тих же заводах та з одних і тих же компонентів. Ось у цьому корейському і в цьому нібито японському LCD-телевізорі абсолютно однакові рідкокристалічні екрани, вироблені одними і тими ж робітниками в Китаї. Переконавшись, що некитайської техніки в магазинах практично немає, повертаюся додому з наміром знайти в квартирі хоч щось некитайське з техніки. Таких речей виявилося дві — холодильник з Білорусі і старенький музичний центр з Малайзії.

Відкриваємо гардероб Спостерігаючи за моєю біганиною по квартирі, дружина саркастично зауважила: — Ти ще в свою шафу заглянь — багато цікавого там знайдеш. Якщо чесно, це мене збентежило. Останній раз я купував щось на ринку у китайців років десять тому. Тому був упевнений, що ношу європейські речі. Але виявилося, що конфуціанство не чуже не тільки моєму духу, але й тілу. Отже, зимова куртка відомого американського бренду. Пошита в Китаї! Нещодавно куплені зимові черевики європейського бренду — звідти ж! Остання надія була на джинси, так як купив я їх у США. Але, як ви вже здогадалися, на них теж була етикетка «Made in China». Вирішив зайти в магазин, де я купував куртку. — У вас більше шансів знайти некитайські товари в секонд-хенді, ніж в українських магазинах, — каже мені продавщиця. — Але я не розумію, чому ви так засмучуєтеся? Зараз всі шиють у Китаї, і якість у всіх виробників стабільна. Минули ті часи, коли вони підробляли продукцію. Цікаво, що навіть купуючи українську вишиванку, ви можете отримати продукцію, вироблену майстрами якого-небудь гірського селища в Тибеті, а не в Карпатах. У спортивних магазинах теж все завалено китайською продукцією — рюкзаки, спальники, намети та спортивні тренажери продаються за ціною в 1,5-2 рази нижче, ніж європейські товари.

Четвер — китайський день У великому супермаркеті вирішив розпитати у персоналу, які продукти у них з Китаю. — Якщо ви купуєте заморожену рибу або сушені кальмари, то можете бути впевнені, що виловили їх у водах цієї країни, — розповів продавець. — Нещодавно навіть скандал був: наприкінці літа в них знайшли якісь шкідливі речовини і хотіли заборонити імпорт звідти. За даними учасників ринку, щорічно з Китаю в Україну імпортується до 100 тис. тонн риби і морепродуктів — це близько 12% обсягу українського ринку, який оцінюється приблизно у 800 тис. тонн. З Піднебесної в основному ввозиться філе минтая, путасу, хек, сушені кільця кальмарів, крабові палички. Загалом, якщо у вашій родині четвер — рибний день, то не виключено, що їсте китайську продукцію. — У нас якось були навіть китайські помідори, — продовжує розповідати продавець. — Ну а рис за визначенням весь вирощується в Китаї. Крім того, більшість риби для суші теж імпортується з Китаю. Отож якщо ви любитель цієї екзотичної їжі, то підтримуєте зовсім не українського виробника.

Сухий залишок Як виявилося, китайські товари нас оточують всюди. Купити дитячу іграшку, яка б не була зроблена в Китаї, в нашій країні практично неможливо. Всі — від ляльок до машинок і вертольотів на радіокеруванні — везуть до нас з цієї країни. У багатьох плюшевих іграшках розпізнаються східні риси. Крім того, родом з Піднебесної практично вся фурнітура, яка використовується в недорогих меблях. Якщо ви автолюбитель, то, скоріше за все, купуєте запчастини, зроблені в Китаї. Та що там запчастини! Вже років два китайські автомобілі витісняють на нашому ринку українські! Дійшло до смішного: «АвтоЗАЗ» почав виробництво китайських машин... Хоча, поклавши руку на серце, потрібно зазначити, що тенденція заміщення дорогих товарів дешевим імпортом характерна для всіх країн. Так, за два роки кризи майже втричі збільшилося споживання китайських товарів у таких багатих державах, як США, Канада, а також у країнах Західної Європи. Справа в тому, що великим торговим маркам вигідно розміщувати виробництво в Китаї. Там немає жорстких екологічних вимог, низьке податкове навантаження і невисока оплата праці. Тому в найближчі роки альтернативи китайській продукції просто немає.

Українці змушені купувати дешеві товари Як кажуть продавці, китайські товари бувають різної якості. Ті, які продаються в магазинах, зазвичай не поступаються турецьким і європейським аналогам. А ось на базари йде дешевий ширвжиток, який купується в Китаї часто на вагу. Звідси у наших людей і упередження проти товарів з Піднебесної. — В Україні лише невелика частина населення може дозволити собі купувати одяг і взуття в магазинах, — говорить експерт міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. — Наші люди змушені йти на ринки, де продається недорога китайська продукція. У магазини ж йдуть люди з достатком вище від середнього.

Які китайські товари ми купуємо — Україна продала в Китай на $ 922 млн. — Україна купила в Китаї на $ 3193 млн. — Побутова техніка та електроніка $ 1500 млн. — Одяг $ 500 млн. — Взуття $ 500 млн. — Дитячі іграшки $ 300 млн. — Риба і морепродукти $ 150 млн. — Автомобілі $ 20 млн.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також