Обід за хвилину

1908 0

Ми у соцмережах:

Обід за хвилину

Виробники швидкорозчинних супів заманюють споживачів зображеннями апетитних шматочків м’яса, овочів і грибів. Однак розкривши упаковку, ми знаходимо в ній щось, засушене до невпізнання. Проте вся ця локшина швидкого приготування здається дуже смачною. Так у чому підступ?

М’ясо є, але... П’ять зразків супів перевірили в лабораторії, щоб вияснити, чи не обманюють нас яскраві написи на упаковках: «Натуральне куряче філе» і «М’ясо яловичини»? І ось перший сюрприз: у всіх супах фахівці виявили ДНК саме того виду м’яса, який був зазначений на етикетці. Але чому малюсінькі коричневі шматочки нагадують все, що завгодно, тільки не м’ясо? «Такий продукт виробник отримує шляхом висушування. М’ясні волокна в ньому зруйновані, і визначити вік шматочків неможливо, — каже Віра Писарєва, керівник Незалежної експертної лабораторії. — Цілком можливо, що вони зроблені з м’яса, яке зберігалося десятиліттями». А чому б, власне, не скуштувати сухариків з корівки, забитої в минулому столітті?

З Африки з любов’ю Але і це ще не найстрашніше в багатому вмісті супчиків. «Хочете отримати пакетик з отрутою? По-моєму, досить всипати в нього всі інгредієнти швидкорозчинного супу! — закликає до здорового глузду споживачів Олексій Ковальков, лікар-дієтолог. — Як правило, в цих продуктах міститься все найдешевше і неякісне: пальмова олія (найшкідливіша з усіх, окрім, мабуть, машинного мастила), фосфати (затримують воду в організмі), жир, барвники... Дуже небезпечний глутамат натрію — підсилювач смаку, завдяки якому їжа стає дуже апетитною: відбувається обман мозку та організму. Людина, «підсаджена» на такі супи, через якийсь час перестає відчувати смак натурального бульйону, він здається їй прісним». Швидкорозчинні супи, напхані консервантами та підсилювачами смаку, які були винайдені для голодуючих народів Африки... «У складі швидкорозчинних супів виробники вказують барвники та ароматизатори з позначкою «ідентичний натуральному». Це чиста хімія, нічого натурального там немає, — попереджає експерт Дмитро Єдєльов. — На Заході проводили експерименти: щури та комахи відмовлялися їсти такі супи. У них немає нічого живого».

Два тижні харчування — і гастрит забезпечений Як правило, виробник упаковує приправи-добавки в окремі мішечки: хочеш — висипай на локшину, не хочеш — їж одні макарони. Але і тут є заковика. Невинна лапша — не що інше, як швидкі вуглеводи. А від них, за словами дієтолога, різко підскакує цукор, на що підшлункова залоза реагує потужними викидами інсуліну, — у результаті ми можемо отримати діабет другого ступеня. «Їсти це не можна», — говорить Ковальков. — Через два тижні регулярного вживання подібної їжі, цілком ймовірно, ви заробите гастрит, гастроентерит і інші захворювання шлунково-кишкового тракту». Але ми все-таки знайшли й позитивний момент — на одному з супів було написано: містить вітаміни! Не вірилося. «Вітаміни в таких продуктах дійсно можуть міститися, — розвіяв наші сумніви Володимир Безсонов, керівник лабораторії хімії харчових продуктів НДІ харчування. — Для харчування космонавтів розробляли спеціальну технологію висушування, яка дозволяє зберегти корисні речовини».

Інша думка Поліна Кисельова, директор департаменту маркетингу виробника супів швидкого приготування: — Хто сказав, що всі ці речовини шкідливі? Вони просто страшно називаються, але насправді не завдають шкоди організму. За держстандартом ми зобов’язані вказувати на етикетці всі речовини, які входять до складу, і незрозумілі назви, мабуть, лякають. Всі наші інгредієнти дозволені законом, але ж регламентуючі органи дбають про споживачів!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також