Не захищають від втрати інтелекту

1106 0

Ми у соцмережах:

Не захищають від втрати інтелекту

В Україні досі не вжили заходів для подолання природного йододефіциту, визнаного світовою медициною головною загрозою для розумових здібностей людини.

— На законодавчому рівні проблема йододефіциту не вирішена тільки в Україні й Росії. Тоді як понад 130 країн світу, впроваджуючи різні законодавчі рішення, проблему йодного дефіциту вже вирішили, — стверджує керівник проектів Дитячого фонду ООН з питань харчування Олена Труш. Вона нагадала, що головними наслідками нестачі йоду в харчуванні є незворотні обмеження розумових і фізичних здібностей у дітей — аж до кретинізму, а також нездатність жінок завагітніти, виносити і народити здорових дітей, втрата працездатності в дорослих. Все це призводить до деградації суспільства і падіння рівня життя в країні, підкреслюють в ООН. Водночас, за словами О.Труш, проблема має надзвичайно просте і недороге рішення, що дозволяє швидко усунути дефіцит йоду, — це загальне йодування харчової солі. При цьому вона додала, що законодавчі заходи необхідні для того, щоб масова профілактика йодного дефіциту за допомогою солі була постійною. — Організм не вміє накопичувати йод. Тобто не можна наїстися йодованої солі або фармакологічних препаратів йоду, не можна місяць проводити профілактику йододефіциту і на цьому заспокоїтися, тому що як тільки припиняється профілактика — повертається проблема, — пояснила представник ООН. Доктор медичних наук, завідувач відділу гігієни харчування та безпеки їжі Наукового центру радіаційної медицини Академії медичних наук України Ігнат Матасар повідомив, що відновити баланс йоду в організмі людини можна всього за два тижні за умови заміни звичайної харчової солі на йодовану в щоденному раціоні. Професор уточнив, що держава, зокрема, має зобов`язати всі торговельні мережі забезпечувати наявність потрібної кількості йодованої солі у продажу, а також вирішити питання обов`язкового забезпечення нею організованих колективів — дитячих садків, шкіл, армії, тюрем. На думку І. Матасара, головною причиною, через яку в Україні досі не введено обов`язкове йодування харчової солі, є бізнес-інтереси фармацевтичних компаній, які мають лобі у владі. — Сьогодні пріоритетним залишається використання медичних препаратів і харчових домішок з йодом. Чому? Тому що вони дорожчі, їхні виробники отримують зовсім інший прибуток. Навіть на Державну премію таку продукцію подають. Це абсурд. Світовий досвід довів, що найефективнішим і найдешевшим засобом запобігти йододефіциту є йодована харчова сіль, — зазначив учений.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також