Небезпечні домашні рослини

1214 0

Ми у соцмережах:

Небезпечні домашні рослини

Звичайні кімнатні рослини можуть завдавати і шкоди: викликати погане самопочуття, головний біль, нудоту і навіть сильне отруєння.

Дифенбахія. Отрута міститься в усіх зелених частинах рослини, але найбільш небезпечне — насіння. Може викликати сильну алергічну реакцію, почервоніння шкіри і сльозоточивість навіть у дорослої людини. Саме тому необхідно ретельно оберігати дітей і тварин від контакту з дифенбахією.

Симптоми у людей та тварин: сильний біль у ротовій порожнині, слиновиділення, набряк, відчуття оніміння в горлі. Сік дифенбахії при потраплянні на шкіру може викликати дерматит.

Плющ. У нього — отруйні ягоди і листя. Кімнатний плющ зазвичай не плодоносить, але листя може стати причиною отруєння кішок, яких приваблює соковита зелень рослини. Плющ токсичний через діючу речовину урусіол. Якщо під час спалювання плюща у садку вдихати дим, це може призвести до проблем із диханням.

Симптоми у людей: сильне подразнення шкіри, печіння у ротовій порожнині, судоми, лихоманка та висипи.

Симптоми у тварин: блювота, діарея, гіперактивність, задишка, слабкість.

Брунфельзія. Всі її частини містять отруту, яка володіє нейротоксичною дією, але особливо небезпечне — коріння. Рослина дуже токсична для тварин.

Симптоми у тварин: кашель, тремор, судоми, блювота, дезорієнтація, сильне слиновиділення.

Симптоми у людей: схожі на ті, що відстежуються у тварин. Також можуть бути галюцинації, марення.

Монстера. У її листі є голчасті утворення, на яких міститься отруйна речовина, котра при потраплянні на слизову може викликати подразнення. Подібна реакція можлива тільки при тісному контакті з листям, наприклад, якщо ви розітрете листок, а потім потрете очі або пожуєте його. Сік рослини також отруйний, тому при потраплянні всередину може призвести до отруєнь, які вимагають медичного втручання.

 Симптоми у людей та тварин: оніміння ротової порожнини, подразнення глотки, втрата голосу і порушення ковтання.

Молочай. Всі рослини сімейства молочайних відносяться до одних із найбільш отруйних через вміст у них молочного соку. Практично всі види молочаю заборонено вирощувати вдома. Листки цієї рослини вкриті маленькими голочками, які при контакті зі шкірою викликають свербіж і печіння. Сік молочаю викликає алергічні реакції, опіки соком дуже довго заживають. При цьому не потрібно спеціально відламувати гілку або листок. Досить зачепити, як тут же сік бризне на руку.

Симптоми у людей: при потраплянні на шкіру цей сік білого або прозорого кольору може викликати опік, виразки й запалення, при внутрішньому вживанні — біль у животі, нудоту та важкі отруєння. Наслідком потрапляння в очі може бути часткова або повна втрата зору.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також