Небезпечні яйця

2560 0

Ми у соцмережах:

Небезпечні яйця

За 7 місяців цього року, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, в області зросла захворюваність на сальмонельоз на 84,3%. Неблагополучна епідемічна ситуація склалась у м.Рівному і Рівненському районі, а також у Млинівському, Радивилівському районах та Кузнецовську. Розслідування причин виникнення кожного випадка сальмонельозу, що проводять епідеміологи санепідслужби, як правило, виявляють, що захворілі вживали яйця курячі або курятину, придбану на ринках або в магазинах.

У зв’язку із високою захворюваністю на сальмонельоз санепідслужба області проводить комплекс заходів з профілактики захворювань, викликаних цим мікроорганізмом. Серед інших заходів спеціалісти санепідслужби проводять відбір проб яєць, курячого м’яса, м’ясних продуктів для лабораторних досліджень. Нещодавно такі дослідження виявили сальмонелу з яєць курячих, що реалізувались у Рівному, а також із стегна курячого сирого. Тому раджу дотримуватись таких рекомендацій: не вживати яйця у сирому вигляді, дотримуватись гігієнічних вимог під час приготування страв. Яйця сирі зберігати окремо від інших продуктів, не викладати на стіл, а відразу поміщати їх у каструлю для варіння. Не готувати яєшню та омлет. Такі ж вимоги до зберігання мяса, розробляти м’ясо слід на окремій дошці, яку потім ретельно помити з миючими і дезінфікуючими засобами. Частіше мити руки з милом. У зв’язку із високою захворюваністю на сальмонельоз головний державний санітарний лікар області Г.Шевченко 5 серпня цього року видав постанову «Про заходи щодо зниження захворюваності на сальмонельоз». Ця постанова зобов’язує керівників відповідних підпрємств, організацій та установ здійснити низку додаткових заходів з профілактики сальмонельозу. Керівникам птахоферм слід вжити заходів щодо недопущення реалізації яєць та курячого м’яса, інфікованого сальмонельозом. Забезпечити лабораторний (мікробіологічний) контроль кормів, яєць, яйцепродуктів, курей, курячого м’яса. Провести дератизаційні заходи щодо знищення гризунів, які часто є носіями сальмонел. Слід вжити додаткових заходів з профілактики сальмонельозу і керівникам м’ясопереробних підприємств, забійних пунктів, підприємств торгівлі і громадського харчування, а також керівникам оздоровчих та дитячих дошкільних закладів. Ветеринарним працівникам необхідно значно посилити контроль за птахофермами і ринками.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також