Негода на Рівненщині: що кажуть люди в підтоплених Бронниках

1701 0

Ми у соцмережах:

Негода на Рівненщині: що кажуть люди в підтоплених Бронниках

У понеділок, 13 липня, електропостачання відновили в усіх 70-ти населених пунктах Рівненщини, в яких воно зникло після негоди на вихідних. Рятувальники отримали 30 прохань про допомогу через підтоплені господарства та повалені дерева. Синоптики прогнозують: за кілька днів знову дощитиме, але такої зливи вже чекати не варто.

У селі Бронники злива розпочалася ввечері у суботу, 11 липня. Потік води мчався дорогою. Біля будинку батьків Тамари Авдимирець стався зсув ґрунтової дороги. До цього, за словами жінки, дорога була нормальна, повідомляє Суспільне.

- Там, на людських паях понасаджували кукурудзи, а вона не тримає вологи і все з тих паїв пре дорогою, – розповідає Тамара Авдимирець.

Для жінки відсутність дороги – проблема. Заїзд, каже, вона робила власним коштом:

- Я платила гроші, а трактор бере не гривню, не дві, а за годину бере мінімум 500 гривень. Мені не те, що шкода, просто... мені порве, а це ж кошти великі – знову мені робити,  – додає пані Тамара.

Богдан Вашай проживає вище по вулиці. Раніше, каже, таких повеней він не бачив навіть навесні, коли танув сніг. Потік був наскільки сильним, що вода змивала все на своєму шляху: щебінь, паркани, містки, прокладені через канави, похилила дерева, підтопила помешкання селян та затопила городи.

Крім того, у селі є дамба, яку побудували у 1985 році. Наразі механізмів, за допомогою яких регулювали рівень води – немає, тому рівень ставка суттєво піднявся. Також у селі є канави, проте їх потрібно почистити – переконаний місцевий житель Олександр Шевчук. За його словами, причиною забруднення канав є водорості та труба під мостом.

За словами речника ДСНС Рівненщини Дмитра Мельника, рятувальники почали ліквідовувати наслідки негоди о 6-й ранку 12-го липня, а закінчили о 23-й.

- І досі наші співробітники в деяких районах проводять відкачку дощової води з підтоплених домоволодінь. Ґрунтові води піднімаються, вода дощова відходить і відкачуємо погреби, – розповідає речник і додає, що такі випадки були і минулоріч.

За словами першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна, ситуація в області контрольована.

- В неділю надали інформацію всім головам адміністрацій – промоніторити ситуацію, яка склалася в кожному районі, які в них проблеми по відключенню світла, по затопленню, по іншим причинам, які привели до негоди і до незручних речей, які пов'язанні з обслуговуванням населених пунктів, – каже чиновник.

Два найближчих дні будуть без істотних опадів, – розповідає синоптикиня Ірина Кобзєва:

-Потім наступні 3 дні – з короткочасними дощами, помірної інтенсивності з грозами – в денні години і без вітру вже такого і злив. Нічна температура близько 10 градусів. Ночі досить холодні. Денна температура 22-24 градуси".

Також цього тижня синоптики не виключають і граду. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також