Нездорова їжа. Чим небезпечні чіпси

3042 0

Ми у соцмережах:

Нездорова їжа. Чим небезпечні чіпси

Один з топових продуктів у рейтингу шкідливої їжі — чіпси. Ці хрусткі скибочки стали неймовірно популярною закускою в усьому світі завдяки любителям пива і фастфудів.

В Україну перші чіпси потрапили з Москви у 80-х роках. Вітчизняні чіпси розробили після того, як Радянська Армія перестала потребувати великої кількості сухого картопляного пюре і його виробництво перепрофілювали. З пюре робили тістову стрічку з додаванням крохмалю для пластичності, а з неї вже формували чіпси, які обсмажували у фритюрі. Зараз методи виробництва істотно змінилися. На прилавках магазинів зараз можна побачити картопляні чіпси чотирьох способів виробництва. Хрустка картопля — обсмажена в олії картопля; чіпси картопляні — формовані пластини прямокутної або квадратної форми або фігурні вироби; чіпси формовані — їх виробляють, обсмажуючи тонкі пластинки, в рецептурі є картопляний крохмаль, борошно зернових культур (пшеничне, житнє, рисове, кукурудзяне та ін.), сіль. Пластинки ріжуть на фігурні або квадратні і обсмажують у фритюрі, додаючи араматизатори, барвники та підсилювачі смаку. Чіпси повітряні. Смак цих чіпсів дуже ніжний, наявність крохмалю майже не відчувається. Для ароматизації цього виду чіпсів потрібно значно менше добавок, завичай застосовують натуральні приправи. Найбільш поширений тип виробництва в Україні — формувальний з пелет. У технологів є свої пояснення, чому українці їдять чіпси з пелет, а не хрустку картоплю, якій віддають перевагу, наприклад, у Німеччині. У пелетах менше жирів порівняно із звичайними картопляними чіпсами і менше токсичного жиру, який потрапляє в продукт в процесі тривалого обсмаження. Термін придатності пелети — від 2 до 10 років, для їхнього обсмажування потрібно всього 5 секунд, тоді як на просмажування картопляної скибочки може йти від 6 до 12 хвилин. Важливо, що смажити пелети можна протягом усього року, в той час як до врожаю картоплі потрібно чекати осені. Компактні установки з виробництва чіпсів з пелет продаються скрізь, вони прості у використанні, і продавці такого товару відкрито рекламують можливість заробити, скоротивши "необов'язкову" посаду технолога. Після обсмажування скибочки щедро присмачують "штучними смаками" сиру, бекону, червоної ікри, сметани і кропу і розфасовують в яскраві фольговані пакети. Часто виробники чіпсів хитрують і вказують не всі інгредієнти на упаковці. На пачці снеків може бути вказано, що крім картоплі, олії та солі виробник більше нічого не використав. Насправді у складі таких чіпсів — близько 10 інгредієнтів. Термін зберігання такої продукції — до 6 місяців. Вітамінів, мінеральних речовин і просто корисних властивостей у цього продукту не виявлено. Хіба що чіпси викликають швидке насичення, а високий вміст жирів і вуглеводів у них посилає в мозок сигнал про задоволення. Німецький учений Тобіас Хох, який досліджував цей аспект, застеріг, що такі споживачі можуть відчувати навіть деяку залежність від чіпсів і не здатні відмовитися від них, навіть знаючи про їхні шкідливі властивості.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також