Нічні гості: які сни нас переслідують

2327 0

Ми у соцмережах:

Нічні гості: які сни нас переслідують

Чому в когось вони яскраві і кольорові, а в інших — сірі й непоказні? Чи правильно трактують сновидіння народні сонники? На ці та інші запитання відповідає Надія Джулай, лікар— психотерапевт Центру психотерапії та медичної психології ТМО "Психіатрія" (Київської психоневрологічної лікарні №1 ім. Павлова).

Стор_07_02

Таємний страх

Марині протягом трьох місяців по кілька разів на тиждень снився один і той самий сон, нібито за нею гналися три розбійники. На щастя, кожного разу вона встигала від них сховатися. Хоча переслідувачі могли наздогнати її в будь-яку хвилину. Але в цей момент вона прокидалася. І була упевнена, що цей сон — провісник трагедії, причому біди чекала від незнайомих чоловіків. Вечорами Марина не виходила на вулицю, життя дівчини перетворилася на кошмар. Щоб позбутися нічних жахів, Марина за порадою психотерапевта почала шукати причину у реальному житті. "Розбійники у снах — це уособлені, але неусвідомлені страхи, — каже Надія Джулай. — Першопричина цих страхів зазвичай ніяк не пов'язана з образами сновидінь". Марина згадала, що під час медогляду лікар звернув увагу на ущільнення в грудях і порадив пройти обстеження у мамолога. Але дівчина усе відкладала обстеження, бо не мала часу, хоча не хотіла сама собі зізнатися, що результати обстеження її наперед лякали. Марина таки пішла до мамолога. Виявилося, що в одній з молочних залоз у дівчини є гроно маленьких кіст, за станом яких потрібно періодично спостерігати. Але у неї як гора з плечей звалилася: вона позбулася страху смертельної хвороби. І нав'язливий сон з розбійниками більше не повторювався. "Сновидіння — це те, що наша підсвідомість намагається підказати про те, що відбувається з нами, — каже лікар. — Образи, що приходять уві сні, — абстрактні, але емоційно схожі з тим, про що нам намагається підказати підсвідомість. Тому не потрібно безпосередньо прив'язуватися до побачених кошмарів, а проаналізувати своє життя, не упускаючи дрібниць. Адже саме в них може ховатися таємниця нічних жахів".

Рятівна солома

Віталію якось приснилося, що він стоїть на балконі п'ятого поверху в готелі у Львові, куди він збирався їхати на конференцію, і хтось ззаду зіштовхує його вниз, боляче схопивши за руку. Він прокинувся в холодному поту, йому навіть здавалося, що рука справді болить. "Я вирішив, що це віщий сон, і від поїздки на конференцію відмовився, хоча мені вона була б дуже корисною, — каже Віталій. — За іронією долі, в той час, коли у Львові проходила конференція, я впав по дорозі на роботу в рідному Дніпропетровську і зламав саме праву руку. Сон виявився віщим, моя підсвідомість не підвела. Але я не там, де треба, підстелив солому".

Кольорові сни сняться закоханим

Незважаючи на розвиток науки і технічний прогрес, сновидіння залишаються найбільш загадковим і найменш дослідженим об'єктом вчених. А найточнішим тлумачем снів вважається старовинний трактат, написаний близько двох тисяч років тому давньосхідними мудрецями. У ньому трактування снів пов'язане не з аналогіями, як в наших народних сонниках, коли болото усі сні означає неприємності в реальності, а кривава рана — смерть рідної людини, а за допомогою гри зі звуками, складовими того, що наснилося. Ось як з цього трактату правильно розшифрували сон, який приснився давньогрецькому полководцеві Олександру Македонському. Незважаючи на міць і численні перемоги армії Македонського, м. Тир було для нього тривалий час неприступним. І ось одного разу перед черговим наступом на непокірне місто полководець у сні побачив танцюючу на щиті міфічну істоту — сатира. Оскільки ці лісові козлоногі істоти вважалися п'яницями, ледарями і розпусниками, Македонський вирішив, що доля ніби насміхається над ним і перемоги йому не бачити. Він навіть хотів разом зі своєю армією відступати. Але тлумач снів розклав слово "сатир" на частини "са" і "тир" , що по— давньосхідному означало "твій тир". Зібравшись з духом, армія Македонського приступом взяла місто. На думку психотерапевта, нинішні народні сонники, очевидно, засновані на цьому стародавньому трактаті про сновидіння. Але складнощі перекладу зробили погану службу, в результаті чого розповсюджені розшифровки, що риба нібито сниться до вагітності, а двері — до обмов — безпідставні і неправдиві.

На кінчику хвоста

"Мені наснилося, що ми з татом купили цілий вагон цукерок", — радісно розповідає свій сон трирічний Вітя. "А мені — що мама подарувала десять великих ляльок", — каже його ровесниця Катя. Діти говорять правду, адже часто наші сновидіння — це нереалізовані бажання, які наша підсвідомість "прокручує" в перебільшеному вигляді. Правда, у дітей сни такого плану — прості і зі зрозумілими витоками. Очевидно, хлопчикові тато обіцяв купити солодощі, але до магазину ніяк не добереться. А для дівчинки межа мрій — лялька, яку вона мріє отримати в подарунок від мами. До слова, люди бачать сновидіння з самого народження. І хоча діти можуть розповісти про свої сни, тільки коли починають говорити, але про їхні видіння у сні набагато раніше говорять рухи очних яблук, губ, ручок і ніжок. Легкі рухи лапок, голови і кінчика хвоста видають і те, що нашим домашнім кішкам і собакам теж сняться сни. Один з міфів говорить про те, що кольорові сни сняться тільки шизофренікам — людям з хворою психікою. Насправді, за словами психотерапевта, яскраві сновидіння не є симптомом хвороби. Навпаки, вони — хороша ознака. Адже основа кольорових снів — емоції, що народжують гарні образи. Тому яскраві сновидіння найчастіше бачать підлітки в період статевого дозрівання, закохані та творчі натури. Цікаво, що ми можемо побачити сновидіння не протягом усього восьмигодинного нічного відпочинку, а в лише окремі фази його циклів. Кожен цикл складається з дуету так званого повільного, або спокійного і дуже розслабляючого сну, і швидкого, під час якого активно працює головний мозок, тоді ми й бачимо сни. У середньому за ніч такі цикли повторюються чотири-п'ять разів. Тривалість кожного циклу — 90-120 хвилин, з яких швидкий сон триває 10-20 хвилин. Найчастіше сновидіння припадають на швидкий сон третього циклу. Якщо відразу після нього людину розбудити, то у неї мало шансів згадати те, що приснилося. Тому ті, хто прокидається під звуки будильника, дуже рідко можуть згадати свій сон, адже підйом по сигналу порушує циклічність сну.

До речі

Британські вчені з'ясу­ва­ли, чому одні легко запам'ятовують свої сновидіння, а іншим здається, що вони ніколи не бачать снів. Виявляється, що справа в різних можливостях частини кори головного мозку, розташованої на скроневій і тім'яній межі. У людей, які після пробудження не можуть пригадати, що їм снилося, слабкіше працює ця частина кори мозку. На думку дослідників, їм фактично не вистачає "потужності" пам'яті для запам'ятовування того, що сниться. А у тих, хто добре пам'ятає свої сни, ця ділянка мозку дуже активна. Це дозволяє їм запам'ятовувати дуже багато інформації, в тому числі і власні сновидіння.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також