Перехід на »зимовий» час розхитує здоров’я

1610 0

Ми у соцмережах:

Перехід на »зимовий» час розхитує здоров’я

Перехід на зимовий час сприймається багатьма як можливість провести в ліжку зайву годинку. Проте фахівці вважають, що переведення стрілок на годину назад не минає безслідно для організму.

Переведення годинників впливає і на фізичний, і на психологічний стан людини. Він викликає так званий часовий стрес, в результаті якого відбувається короткочасний збій, — діасинхроноз. Це означає, що наш внутрішній біологічний час перестає синхронізуватися із зовнішнім часом. На психологічному рівні стан діасинхронозу призводить до підвищеної стомлюваності, зниження працездатності, виникає емоційна нестриманість, дратливість, порушується сон. Це стосується всіх людей, навіть здорових.

Всі хронічні хвороби загострюються Противники переведення часу вважають, що діюча система призводить до порушення життєво важливого і генетично опосередкованого ритму «неспання — сон». Застосування режиму «літньо-зимнього» часу веде до насильницького пробудження українців протягом півроку на годину раніше і до неприродного ритму роботи всі осінньо-зимові місяці. Це, на думку фахівців, веде не тільки до підвищення захворюваності організму, але і до загрози зростання кількості дорожньо-транспортних пригод і навіть зростання спроб суїцидів. Медики також констатують, що протягом перших п`яти діб після переведення стрілок збільшується кількість викликів швидкої допомоги до хворих-сердечників. Можуть загостритися такі поширені хвороби, як, наприклад, гіпертонія, бронхіальна астма, виразкова хвороба шлунка, ендокринні захворювання, ревматичні й інші захворювання. Це пов’язано з тим, що переведення годинників зачіпає певні фізіологічні процеси в нашому організмі. Це не є причиною всіх цих захворювань, але стрес, ним викликаний, може стати поштовхом до загострення хвороб.

Діасинхроноз викликає депресію Переведення стрілок впливає і на психологічний стан людини. Тут приєднується таке захворювання, як депресія. Депресія має властивість сезонності і дуже часто розвивається у людини восени. Так влаштовано в природі, що для нашої нервової системи потрібна висока освітленість, сонце. Коли кількість сонячних днів йде на спад, то нервова система виявляється в стані зниженого тонусу, і це підштовхує до розвитку депресії. Перехід до зими підштовхує людину до депресії. Коли на цьому фоні відбувається ще переведення стрілок, то це може стати тією краплею, яка переповнить чашу терпіння організму. Наш внутрішній біологічний годинник працює за інерцією, ми не можемо його узяти і одномоментно перенастроїти. Виходить, що зовні ми вимушені жити в новому часі, з різницею в годину, а внутрішній час в організмі тече по-старому. Діюча в Україні система обчислення часу, як вважають учені, призводить до порушення життєво важливого і генетично опосередкованого ритму неспання-сон. Особливо шкідливий вплив спостерігається на організм дітей, у яких 30-50% вранішньої частини сну припадає на найздоровішу його фазу — «швидкого» сну, що негативно впливає на формування нервової системи і розвиток мозку, вважають медики. Звичайно, такий стан не зберігається назавжди. Стан уразливості і підвищеної стомлюваності зберігається протягом 10-14 днів. Людський організм має великий запас міцності і здатний пристосовуватися. Після того як один раз ми перевели стрілки на годину, організм перебудовується на новий час за два тижні.

Допоможуть організму прості поради Знаючи про те, що поступова перебудова організму продовжується близько двох тижнів (а точніше 10-14 днів), на цей період потрібно постаратися зменшити фізичні і моральні навантаження як на роботі, так і удома. Якщо є можливість, відкласти якісь справи. А в перші дні, особливо в перші три дні, просто необхідно дати організму більше сну. Потрібно подовжити тривалість сну на годину, незалежно від того, в який бік переводяться стрілки. І, звичайно, лікарі радять приймати вітаміни, зокрема вітамін С.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також