Поділля — край курортів та історії

3527 0

Ми у соцмережах:

Поділля — край курортів та історії

Цей край вражає красою природи подільських Карпат — Товтр, унікальними пам'ятками cтаровини, не гіршими за європейські закладами для відпочинку та лікування, а також досягненнями місцевої промисловості.

Український мотоблок "переміг" китайський Волочиський машинобудівний завод дає п'яту частину надходжень до районного бюджету і є філією підприємства "Мотор Січ", яке виробляє двигуни для літаків та вертольотів. У Волочиську виготовляють лише деякі деталі до них, приміром, гайки. Основна продукція — це пересувні автоматизовані газотурбінні електростанції, які в Україні купує переважно Одеський порт, а здебільшого продають за кордон. Решта продукції Волочиського заводу реалізується переважно в Україні. Це глушники для автомобілів, а також мотоблоки та навісне обладнання до них. — Ми обурюємося китайськими мотоблоками, — розповідає директор заводу Валентин Пастернак. - Вони дешевші на 2-3 тисячі гривень, але й менш якісні, ніж наші. Якось завідувач нашого фірмового магазину влаштував змагання між китайським та нашим мотоблоком: хто кого перетягне. То наш легко переміг китайський мотоблок. Цікаво, що на заводі з майже 2,5 тисячі працівників половина — жінки. Вони не гірше за чоловіків ріжуть метал, нарізають різьбу на гайках, перевіряють продукцію на якість тощо.

Про хліб, який свіжий три місяці Надзвичайний аромат свіжої випічки стоїть на волочиському підприємстві "Агробізнес". Випечений у німецьких печах, хліб охолоджується у спіральному кулері — на металевих стрічках до самої стелі рухаються тисячі хлібин. Потім більшість їх нарізають, бо такий хліб користується особливим попитом, оскільки смачніший за цілий. Чому? Бо автоматичні ножі, які ріжуть хліб, змазують спеціальною німецькою харчовою олією. За одну хвилину автомат нарізає максимально 72 буханці хліба. "Агробізнес" забезпечує хлібом понад третину Хмельниччини. Має підприємство також 25 філій з продажу своїх виробів в Україні, в тому числі і в Рівному. А незабаром вийде і на міжнародний ринок. — Плануємо розпочати виготовлення замороженого хліба, — розповів директор підприємства Олег Собуцький. — Тобто він має бути випечений лише на 70-75%, а після цього заморожений. Термін придатності такого хліба — три місяці. Після розігрівання в печі він буде як свіжовипечений. Постачати такий хліб плануємо у США і вже уклали відповідний контракт. До речі, наша продукція — винятково натуральна. А ось в США виготовляють хліб, який має річний чи навіть трирічний термін придатності. Такий якщо підпалити — буде горіти. Отже, у ньому є штучні добавки. Зауважу, що натуральний хліб, якщо буде в упаковці без вентиляції, покриється цвіллю. Штучний — ні. За цим і можна робити висновок про натуральність продукції.

Відчути себе графом і вивести з нирок каміння Територія волочиського санаторію "Райдуга", який належить АТ "Мотор Січ", вражає своєю доглянутістю. На п'яти гектарах землі — пострижені зелені газони й кущі, цвітуть квіти, б'є струменями фонтан перед бюветом з мінеральною водою. А внизу — чималий ставок. Санаторій відкрили десять років тому на базі родовища мінеральної води "Кришталева криниця", помічної при урологічних проблемах та захворюваннях шлунково-кишкового тракту. — Нині "Райдуга" — один з кращих санаторіїв Хмельниччини та Тернопільщини, — розповів головний лікар закладу Віталій Голобродський. — До нас приїжджають відпочивати з 9 областей України, адже наші послуги найдешевші в Україні. На території санаторію проводять для відпочивальників екскурсії. Адже тут раніше розташовувався графський палац. Екскурсовод розповість про життя колишніх його мешканців, покаже липи, яким по 130-150 років. А у колишньому малому графському палаці — нині лікувальний корпус. Тут обладнано кабінет спелеотерапії, де сіллю лікують органи дихання, ванне відділення, де пропонують незвичні справжні туманні ванни, які корисні при порушенні циркуляції крові. Лікують у "Райдузі" також справжніми сиваськими грязями, застосовують лазеро-, електро— та фітотерапію тощо.

На Волочиському машинобудівному заводі половина працівників — жінки

Єдиний в Україні санаторій-музей Селище Сатанів Городоцького району розпочинається із в'їзної брами, датованої VІІІ століттям, тут є старовинна фортеця, будівля найстарішої в Східній Європі синагоги (кажуть, що вона збудована майже півтисячі років тому). Відразу за Сатановом — Свято-Троїцький монастир. За переказами, він заснований на зламі язичництва та зародження християнства як печерний монастир, вирубаний в скелях. У Сатанові — найбільші в Європі запаси мінеральних вод. Тож понад 30 років тому тут відкрили державний курорт "Сатанів". Нині він налічує до десятка санаторіїв та оздоровчих комплексів. Особливо вирізняється з-поміж них санаторій "Перлина Поділля", який ще називають санаторієм-музеєм. Одну зовнішню стіну санаторію прикрашають народне вбрання, рогачі, ночви, дерев'яні лопати — це "відділ етнографії". На терасі, яка виходить на річку Збруч, — Ленінська кімната, або, як її ще називають, "музей історії КПРС". Але найцінніше у санаторному музеї — це іконостас. Він вміщує понад 100 різних ікон, наймолодшій з яких — 200 років. Вражає неабияк і мальовнича територія санаторію, яку в народі прозвали "Подільською Швейцарією". Недалеко від входу в санаторій — камінь Устима Кармалюка. А поруч — копія збруцького ідола, якого наприкінці XIX ст. витягнули з річки Збруч. Більшість науковців вважає, що ідол зображає головне божество древніх словян — чотириликого Світовида.

Росіяни створять гірськолижний курорт На Городоччині, у національному природному парку "Подільські Товтри", незабаром створять гірськолижний курорт. Не так давно голова Хмельницької облдержадміністрації уклав угоду про інвестування з російськими бізнесменами. У Городку журналістам показують чималий реабілітаційний центр для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Розташований він у приміщенні колишньої водолікарні. А поруч — сучасний дитячий майданчик. Центр оснащений різноманітним реабілітаційним обладнанням, серед якого бігова доріжка, велотренажер, шведська стінка, профілактор Євмінова та інші. Загалом у матеріально-технічну базу закладу вкладено понад мільйон гривень. Потім потрапляємо на відкриття пам'ятника Сергію Виноградському — знаменитому мікробіологу, який мешкав колись у Городку.

"Правильне" варення виготовляють у Сатанові Сатанівський консервний завод, який орендує приватний підприємець Володимир Гуменний, виготовляє 6 мільйонів банок консервів на рік близько 70 різних найменувань. Це консервовані печериці та різноманітні овочі, томатний соус, кабачкова ікра, різні соки тощо. Продукцію для заводу переважно вирощує на своїх полях місцеве населення, а потім здає її підприємству. Завод також використовує яблука з власного саду площею понад 1 гектар, розбитого на колишньому смітнику. — Споживають нашу продукцію не лише українці, — розповів п. Гуменний. — Постачаємо її і в Ізраїль, Канаду, Італію. У нас є кілька торгових марок — "Сатанів", "Бім-бом", "День варення". До речі, наш завод — єдине підприємство України, яке займається виготовленням варення. Варимо його при 60-65 градусах у глибокому вакуумі. Так воно виходить з красивим кольором, смаком та ароматом. А ось в домашніх умовах варити варення не рекомендую. Бо воно вариться при 100-150 градусах і це вже виходить зовсім не варення. Ще одне успішне підприємство — ТОВ "Городоцьке", яке займається садівництвом: вирощуванням яблук, полуниць тощо. Щорічний прибуток від його діяльності — близько 2 мільйонів гривень.

Кам'янець-Подільський — чудо України За кількістю пам'яток це місто посідає третє місце в державі і є одним з семи чудес України. У Старому місті найбільше привертає увагу і вражає Старий замок. Це головна оборонна споруда в комплексі укріплень міста, пам'ятка фортифікаційного мистецтва. Від Старого замку до міста можна потрапити через Замковий міст. Стоячи на мосту, можна помилуватися унікальним каньйоном, висота якого сягає подекуди 40 метрів. У Старому місті чимало цікавих церков різних епох та релігій, інших старовинних споруд. У будівлі ратуші — кілька музеїв: музей грошей, експозиції судочинства та магдебурзького права.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також