Полуниці їсти можна, а від кабачків утримайтесь

1885 0

Ми у соцмережах:

Полуниці їсти можна, а від кабачків утримайтесь

На продуктовому ринку уже повним ходом йде торгівля полуницями та черешнями. Огірки, помідори й капусту люди купують уже давно. Звідки везуть овочі та ягоди і чи можна ними ласувати, не турбуючись про наслідки для здоров’я, дізнавалася кореспондент «РВ».

— Полуниці та черешні привозять до нас із Закарпаття, — говорить завідувачка лабораторії санітарно-ветеринарної медицини №1 на продуктовому ринку Алла Мироник. — Рівень радіонуклідів і нітратів у ягодах, які продають на ринку, в нормі. І все ж це ранній врожай, який, зрозуміло, обробляли пестицидами, тому не радимо споживати його у великих кількостях. До того ж організм ще не звик до свіжих ягід та фруктів, бо протягом тривалого часу ви їх не їли, тому привчати його слід поступово. Дітям краще поки не давати полуниці та черешні. Тим більше невдовзі почнуть торгувати місцевими полуницями, які люди вирощують в теплицях. Це ягоди з Городка, Карпилівки та інших ближніх населених пунктів. Он з Почаєва вже везуть стиглі ягоди на продаж. Цікаво, що на прилавках з’явилися й місцеві полуниці. Принаймні в цьому запевняють продавці. Так, пані Ольга стверджує, що свої привезла з Тинного. — Понюхайте, яка вона запашна, спробуйте, — каже жінка, протягуючи ягоду. — Купите раз, потім ще прийдете — от побачите. Якщо закарпатські полуниці можна виторгувати за 18-19 гривень за кілограм, то місцеві продають за 24-25 гривень. Але й виглядають вони краще. Щоправда, поговорюють, що для себе мешканці сіл вирощують одні полуниці, а на продаж — інші, оброблені хімічними препаратами, щоб вони мали кращий вигляд. — Що стосується огірків, то їх везуть із Зарічненського району та з теплиць у Зорі, — продовжує п. Мироник. — Помідори — із Сокаля Львівської області, Київщини, Голландії, Туреччини. Скоро підуть помідори із Заліщиків. Нітрати в цих овочах в основному в нормі. Проте огірки краще мити гарячою водою і знімати з них шкірку перед споживанням. В корнішонах перевищення рівня нітратів ми не виявляли, а от у продовгуватих огірках — були випадки. Можна вже їсти молоду картоплю, яку везуть до нас із Херсона. А ось ранні капусту і кабачки поки краще не купувати — в них ми частенько виявляємо перевищення рівня шкідливих речовин. Зелень теж перед споживанням потрібно півгодини вимочувати у воді, тому що допустимий рівень нітратів у ній високий — 3000 мл/кг, але вже 2000 може завдати шкоди здоров’ю людини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також