Базилік, петрушка, кріп, чебрець, м'ята і материнка для багатьох українців стали невід'ємною частиною кулінарного процесу.
Чабер. Завдяки гоструватому пряному смаку і яскраво вираженому аромату його використовують для приготування страв з бобових, грибів, м'яса. Особливо відчутний він в солоному тісті (печиві, хлібі). У сушеному вигляді чудово поєднується з різними сирами і картоплею. Його використовують не тільки для посилення смаку, а й дезінфекції, оскільки він володіє бактерицидними властивостями. В страву варто додавати безпосередньо перед завершенням готування. Кріп. Найпоширеніша в наших широтах трава має солодкуватий пряний смак. Приправа універсальна: у свіжому вигляді чудово підходить до салатів, супів і других страв з м'яса і риби; в сушеному — до перших страв, для маринадів і консервування. При тушкуванні та смаженні риби можна використовувати багато свіжого кропу — нехай риба буквально лежить на зелені. У холодну пору року в кулінарії широко використовують сушене насіння. Петрушка. Як у сирому, так і в сушеному вигляді використовується вся рослина. Вона довго зберігає смак і аромат. Завдяки тому, що в гарячому вигляді властивості розкриваються сильніше, її особливо часто використовують для приготування гарячих страв. Петрушку додають у найрізноманітніші страви — свіжі салати, різні каші, супи, дичину, страви з субпродуктів та ін. Порошок із зелені петрушки зазвичай входить до складу суміші спецій для салатів і риби. Орегано (материнка звичайна). Його широко використовують для приготування піци, пасти та соусів, страв середземноморської кухні. Додають орегано в супи, страви з м'яса і грибів (особливо смачний з печерицями). Раніше в Росії його використовували як доповнення до хмелю — в домашньому пиві і квасі, яким він не тільки надавав аромату, але й не давав швидко скисати. М'ята. Ще одна популярна в усьому світі пряність, активно використовується і в свіжому, і в сухому варіанті. Різні сорти м'яти застосовуються в кулінарії по-різному. Наприклад, свіжі ароматні листочки перцевої м'яти використовують для прикраси кондитерських страв, а сушену додають у випічку і всілякі компоти. Польова м'ята — чудова вітамінна добавка до салатів і свіжих супів. Вона також збільшує термін зберігання продуктів. Довголистою м'ятою ароматизують страви з м'яса і риби, а ніжну кучеряву м'яту можна додавати навіть в молочні супи. Базилік. Завдяки насиченості ефірними оліями він володіє приємним свіжим запахом, що нагадує запашний перець, з солонувато-насиченим смаком. Це природний антибіотик, що володіє бактерицидними, дезінфікуючими та протигрибковими властивостями. Його можна використовувати і як самостійну закуску (в базиліку багато поживних речовин), і як приправу. Найчастіше в свіжому вигляді його додають в різні салати, страви з м'яса, риби або бобів. У сушеному вигляді він хороший з тушкованим м'ясом, заливною рибою, макаронними стравами і супами.