Про що розповість аналіз крові?

9963 0

Ми у соцмережах:

Про що розповість аналіз крові?

Кров — це нескінченний потік еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів, які містяться в плазмі, що складається з води і всіляких біохімічних субстанцій. Еритроцити (червоні кров`яні тільця) переносять до клітин і тканин кисень, що надходить з легенів, і звільняють їх від вуглекислоти, що накопичилася. Лейкоцити (білі кров`яні тільця) захищають організм від хвороб, організовуючи заслін вірусам і бактеріям. Тромбоцити підтримують необхідний ступінь в`язкості крові.

Кров з пальця і вени Загальний аналіз крові (найпоширеніший) показує кількість компонентів крові, дозволяє діагностувати анемію і запальні процеси в організмі. Морфологічний аналіз (дослідження крові під мікроскопом) визначає якість клітин, що входять до складу крові (їхні розміри, форму, інтенсивність забарвлення), а аналіз крові на цукор — рівень глюкози в крові (норма — 3,3-5,6 мкмоль/л). Для цих аналізів достатньо зразка, узятого з пальця. Обширнішим аналізом є біохімічний — для нього кров беруть з вени. У цьому аналізі досліджується вміст білків крові і показників білкового обміну, холестерину, глюкози, пігментів (білірубіну), деяких ферментів, мінералів. З вени також беруть кров на ниркові проби, за якими можна судити про роботу нирок. При необхідності лікар може порекомендувати зробити імунограму. Цей аналіз крові визначає кількість, активність і процентне співвідношення захисних клітин в організмі, а також вміст в крові імуноглобулінів класів А, М, G і Е. Крім того, за кров’ю можна судити про наявність або відсутність в організмі таких вірусних захворювань, як герпес, сифіліс, хламідіоз, токсоплазмоз, гепатит А, В і С, ВІЛ та інші. Для цього потрібно здати спеціальні аналізи на ті чи інші інфекції в платній лабораторії.

Чим викликана анемія і як її уникнути Найпоширеніша форма анемії викликана дефіцитом заліза в організмі. Її симптоми — необґрунтована втома, часті головні болі і запаморочення, задишка, кола під очима, дзвін у вухах і блідість шкіри під нігтями. Якщо щось подібне відбувається, потрібно зробити загальний аналіз крові. При рівні гемоглобіну нижчому за 110 г/л потрібно звернутися до лікаря, який випише залізовмісні препарати. Щоб уникнути залізодефіцитної анемії, слід збагатити раціон продуктами, що містять залізо: нежирною яловичиною, гречаною кашею, печінкою, яблуками. Для профілактики іншої форми анемії (коли організму не вистачає вітамін В12 і фолієвої кислоти) корисно їсти зелень, броколі, білоголову і морську капусту. При цьому варто пам`ятати, що кава і чай перешкоджають поглинанню заліза кишечником, тому слід обмежити їхнє вживання.

Від чого залежить група крові? Група крові залежить від наявності або відсутності певних білків, умовно названих А і В. Кров групи А (ІІ) містить тільки білок А, кров групи В (ІІІ) — тільки білок В, кров групи АВ (ІV) містить обидва види білка, а група крові, позначена О (І), не містить ні того, ні іншого. Від наявності або відсутності особливого білка в крові залежить і резус-фактор: якщо він є, резус позитивний, немає — негативний. Група крові і резус-фактор не змінюються протягом всього життя.

Навіщо потрібно знати свою групу крові й резус-фактор Якщо людині буде потрібне екстрене переливання крові, то повинні влити тільки кров саме її або сумісної групи і такого ж резус-фактора, інакше наслідки можуть бути плачевними. Якщо у паспорті не вказано ці відомості, лікареві знадобиться щонайменше півгодини, щоб визначити групу. Крім того, обов’язково рекомендується визначити групу і резус крові, якщо жінка збирається народжувати. Тоді, знаючи резус потенційного батька, можна передбачити, чи не загрожує майбутньому малюкові резус-конфлікт, і у разі потреби вжити заходи.

Що таке резус-конфлікт? Якщо під час вагітності мама і майбутній малюк мають різні резус-фактори, материнський організм виробляє антитіла, що руйнують клітини крові майбутнього немовляти. Найскладніша ситуація, якщо мама має Rh-, а тато — Rh+. Під час першої «конфліктної» вагітності таких антитіл виробляється небагато, і дитині ще нічого не загрожує. Але з кожною подальшою вагітністю ризик зриву або мертвонародження збільшується. У ситуації, коли у жінки резус-фактор негативний, а у чоловіка — позитивний, необхідно пройти курс лікування імуноглобулінами анти-Rh. Цей курс повторюється на 28-му і 32-му тижні. А ось конфлікт в межах груп крові не є небезпечним для майбутнього малюка. Єдине ускладнення: після народження у дитини може виникнути жовтяниця новонароджених.

Обов’язковий аналіз Здавати кров з пальця натщесерце потрібно раз на рік, хоч би заради того, щоб впевнитися: в організмі все гаразд. Про те, що із здоров’ям є проблеми, свідчать такі результати. — Гемоглобін нижчий або вищий за норму (норма 110-156 г/л для жінок, 125-165 г/л для чоловіків). Знижений рівень гемоглобіну свідчить про залізодефіцитну анемію, підвищений може сигналізувати про згущування крові — доброякісне захворювання, яке призводить до ризику виникнення тромбів. Зверніть увагу на кількість тромбоцитів (норма 180-320*109/л)! — Знижений або підвищений рівень еритроцитів (норма 3,4-5,0*1012/л для жінок, 4-5,6*1012/л для чоловіків). У першому випадку — це ознака залізодефіцитної анемії, в другому — еритроцитемії. — Кольоровий показник вищий за норму 0,86-1,05. Це свідчить про В12-фолієводефіцитну анемію (навіть якщо гемоглобін і еритроцити в нормі). — Підвищений вміст лейкоцитів (норма 6-8 тис.) Свідчить про запальний процес в організмі. При гострих захворюваннях (гострий холецистит, панкреатит, апендицит, запалення легенів) рівень лейкоцитів піднімається до 13-17 тис. і вище. — ШОЕ (швидкість осідання еритроцитів) вища за норму (2-20 мм/год. для жінок, 1-14 мм/год. для чоловіків). Значить, загострилося хронічне захворювання.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також