Про сир, молоко, сметану і хорошу випічку

3279 0

Ми у соцмережах:

Про сир, молоко, сметану і хорошу випічку

Аби не зіпсувати собі шлунок поганою їжею, варто знати кілька простих правил при виборі продуктів влітку. Як купити справді якісну і найменш шкідливу їжу — знають місцеві фахівці.

Дегустація

Неякісна сметана має присмак маргарину

— До складу майже усіх йогуртів входить наповнювач — фруктова частина. Якщо в неї не додати барвників та ароматизаторів, продукт не буде мати гарного вигляду, — каже Катерина Шут, начальник відділу сертифікації, харчової продукції, систем управління та послуг ДП "Рівнестандартметрологія". — Йогурти часто купують дітям, хоча вони і не вважаються дитячим харчуванням. Однак деякі підсолоджувачі малюкам до семи років взагалі краще не вживати, наприклад, аспартам: ця речовина може вплинути на розумовий розвиток дитини. Про наявність цього барвника (Е951) має бути вказано на етикетці. Існують й інші барвники, які не рекомендують дітям такого віку. Однак виробники не завжди вказують на своєму продукті повний перелік інгредієнтів. Але все ж таки уважно читайте етикетки. Якщо в дитини алергія на якийсь компонент, спробуйте приготувати йогурт самостійно. Катерина Шут також зазначає, що наявність у продукті рослинного жиру часто-густо не зможе визначити на смак навіть досвідчений експерт, настільки вдосконалені технології переробки. Детальний аналіз можуть зробити лише в спеціалізованій лабораторії. — На жаль, виробники часто цим зловживають і продають спред замість вершкового масла, — пояснює п.Шут. - Зі сметаною низької жирності підприємці можуть і не "гратися", а у більш жирну рослинний компонент додають. Неякісний жир може надавати присмак маргарину. У натуральному твердому сирі також не повинно бути пальмової олії чи інших рослинних жирів. Ідеальний склад: молоко, закваска та сичужний фермент. Занадто яскравий колір свідчить про наявність барвників, а занадто блідий — про велику кількість солі. Твердий сир зовсім без дірочок може бути виготовлений із сирного браку з додаванням емульгаторів та солей-плавників — насправді це сировина для плавленого сиру. Такий сир видає занадто рівний, майже гумовий вигляд. Ринок

Молоко з базару одразу кип'ятіть

Домашнє молоко багато людей вважають кориснішим від пастеризованого, однак і до його вибору фахівці радять ставитися серйозно. Щоб не мати проблем зі шлунком, найкраще купувати його лише у перевірених людей. Не всі господині ретельно миють ємності, в яких привозять молоко на ринок. Тому звертайте увагу на охайність самого продавця. — Ви ж не знаєте, хто і якими руками доїв корову, тому краще іти до знайомої вам людини або купувати в селі. Попросіть відлити вам трохи молока у кришку і спробуйте на смак — наскільки воно жирне, чи не кисле і чи не гірчить, — радить Людмила Зух, начальник виробничої лабораторії ПАТ "Дубномолоко". - Найкраще, якщо воно має насичений білий колір або легкий кремовий відтінок та однорідну консистенцію. Майте на увазі, що домашнє молоко не може довго зберігатися свіжим у літню спеку і швидко скисає. Непастеризоване молоко без термічної обробки при температурі +4 градуси зберігається до шести годин. Звісно, на ринку цей термін суттєво скорочується, особливо при недбалому транспортуванні. Тому придбане на ринку молоко одразу кип'ятіть. Втратиться частина вітамінів, але не матимете кишкового розладу. Народний досвід радить капнути молока у склянку з водою, крапля натурального продукту має опуститися на дно і там розчинитися. Більш прозоре на вигляд молоко може бути розведене водою. Якщо сметана на базарі дуже рідка, то вона може бути розбавлена кефіром, а в занадто густу підмішаний сир. Якість молока у пакетах в магазині визначити на вигляд неможливо, залишається лише подивитися на дату виготовлення і строк придатності. Якщо упаковка не герметична — це вже привід залишити пакет на полиці. Пастеризоване молоко має термін зберігання всього 36 годин, стерилізоване — від трьох до шести місяців у холодильнику в закритій упаковці, а після відкривання його вживають протягом 2-3 діб.

Свіже печиво не гірчить

Щоб вибрати справді якісне печиво чи тістечко, потрібно звертати увагу на його вигляд. Стара випічка має більш тьмяний колір, ніж свіжа. — Хороше печиво на вигляд яскраве. Якщо воно не містить какао-порошку, то має світло-жовтий колір — це означає, що воно добре пропечене, але скоринка не підгоріла. Посипка на виробі також повинна бути рівномірною, без грудочок, — радить підприємець-кондитер Валентина Наконечна з Рівного. - Звісно, якщо печиво продають в упаковці, добре розгледіти його неможливо. При купівлі на вагу попросіть продавця дати шматочок скуштувати. Якщо печиво в міру солодке, в міру крихке, не гірчить від старого жиру, немає великих пор всередині і ви не відчуваєте стороннього присмаку — купуйте. Якщо виробник дбає про свою репутацію, то бере якісну сировину. Чого точно не має бути в хорошому печиві — то це пальмової олії. Дехто використовує її у невеликій кількості, бо вона дешевша, однак смак тіста від цього погіршується. Купуючи виріб з кремом, перевірте у продавця час його виготовлення. Наприклад, масляний крем без холодильника зберігається не більше 12 годин, у холодильнику строк придатності збільшується до 36 годин. Пильність при читанні етикеток ще нікому не завадила, однак більшість експертів радять довіряти також і власним відчуттям: якщо їжа видається підозрілою на запах чи смак, краще взяти щось інше.
Олена Власова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також