Вшосте фахівці центру експертиз «Тест» протестували «Російські» сири. В Україні часто продукти з однаковою назвою, у тому числі й «російські» сири, але різних виробників, відрізняються за смаком. Тому для оцінки смакових властивостей сирів залучили фахівців, які б не тільки оцінили смак продуктів, але й визначили, чи відповідають представлені продукти смаковим вимогам і особливостям російського сиру.
Вшосте фахівці центру експертиз «Тест» протестували «Російські» сири. В Україні часто продукти з однаковою назвою, у тому числі й «російські» сири, але різних виробників, відрізняються за смаком. Тому для оцінки смакових властивостей сирів залучили фахівців, які б не тільки оцінили смак продуктів, але й визначили, чи відповідають представлені продукти смаковим вимогам і особливостям російського сиру. Нагадаємо, що російський сир повинен бути ніжним і пластичним або злегка щільним, слабо-жовтого чи жовтого кольору, рівномірний по всій масі. Смак і запах — виражені сирні, злегка кислуваті, без сторонніх присмаків і запахів. Фахівці центру експертиз «Тест» за кілька років перевірили загалом 58 зразків російського сиру. Негативні оцінки (»погано» і «дуже погано») одержали 27 зразків сиру, тобто майже половина протестованих. Основні причини негативних оцінок не нові: кишкова паличка і незадовільні оцінки за органолептикою. Фахівці 11 разів бракували російські сири через істотні смакові недоліки (майже кожен п`ятий зразок). А ось фальсифікація з використанням рослинних жирів була зафіксована тільки в одному випадку. Нинішнє тестування істотно нічим не відрізнялося від попередніх. Фахівці дослідили 8 марок «Російського» сиру українського виробництва: «Шостка», «Бабусин сир», «Коляда», «Пирятин», «Тульчинка», Звенигора», «Росі» та «Славія». До упаковки сирів традиційно зауважень не було. Зауважень щодо маркування також небагато. Більшість виробників вказують використані харчові добавки без відповідних кодів Е. Ще один неприємний момент — коли сам виробник додатковою етикеткою-наклейкою заклеює частину необхідної інформації. У лабораторії сири перевірили за трьома показниками. Це, звичайно ж, наявність кишкової палички, а також пошук антибіотиків та ідентифікація жиру. Фахівці зазначають, що всі протестовані сири пройшли перевірку в лабораторії. Тобто в жодному з російських сирів цього разу не виявили ні кишкової палички, ні слідів антибіотиків. Ще приємнішим є той факт, що російські сири виявилися справжніми молочними, тобто не містили рослинних жирів. Загальні оцінки, враховуючи всі параметри тестування, розподілилися таким чином: «відмінно» у російського сиру марок «Шостка» і «Бабусин сир», «добре» — у сирів «Звенигора», «Росі» і «Славія». Загальні оцінки «відмінно» і «добре» однаково прийнятні для споживача, оскільки такі оцінки одержують продукти, які не мають істотних зауважень за жодним із показників. Сири «Коляда», «Пирятин» і «Тульчинка» одержали оцінку «погано» через нетиповий для російського смак і запах.