Попри суперечливе ставлення наших людей до такої установи, як санстанція, звістка про її ліквідацію з 1 грудня сприймається також по-різному. Одні оцінюють це з полегшенням — на одного контролера буде менше, інші, навпаки, висловлюють побоювання за погіршення внаслідок безконтрольності якості продуктів та харчування в громадських закладах. Втім, розмірковування на цю тему передчасні — з 1 грудня майже нічого в цій сфері не змінюється.
Олександр Бялковський, начальник Головного управління Держсанепідемслужби України у Рівненській області: — Реформи у нашій галузі почалися, зокрема, із постанови Кабінету Міністрів про зменшення кількості держслужбовців. Так, на Рівненщині мають вивільнити 443 працівників СЕС, щоправда, 255 з них — пенсіонери, багато тих, хто має немедичну освіту і може працювати в іншій галузі. Ще 93 місця — це ті, які були вакантними. Тому, по суті, медпрацівники СЕС залишаться з роботою. У структурі санепідемслужби в області працюватиме 705 осіб. На Рівненщині буде дев'ять підрозділів головного управління Держсанепідемнагляду, тобто один підрозділ на два-три райони. Вони уже створені, проте ще не працюють — відбувається спецперевірка начальників та головних спеціалістів цих підрозділів. Думаю, протягом листопада її закінчать, адже СЕС працюватимуть лише до 10 грудня. Загалом санепідемслужба мала би посилити аналітичні функції та роль соціально-гігієнічного моніторингу і займатися контролем нехарчової групи продукції. Проте у зв'язку з тим, що ще не прийняли необхідні зміни до законодавства (зокрема, нагляд за харчовою продукцію має перейти ветеринарно-фітосанітарній службі), у 2013 році санепідемслужба перейме усі функції СЕС. Тобто дошкільні заклади та школи також перевірятимуть наші підрозділи, а не ветеринарна служба. Єдине, що зменшиться контроль. Так, заклади з високим ступенем ризику (школи, дитсадки, лікарні, підприємства й організації, де працює понад 500 осіб, та водогони) перевірятимемо раз на рік, з середнім ступенем (заклади громадського харчування наприклад) — раз на три, а з низьким — раз на п'ять років. Звісно, є побоювання, що кафе чи ресторани погіршать свої санітарно-гігієнічні показники, проте ми змушені дотримуватися закону. Зрештою, за нами залишиться право позапланових перевірок. Тобто якщо буде ризик масових захворювань чи скарги, ми реагуватимемо. Василь Тонконоженко, головний лікар Рівненської районної СЕС: — З грудня розпочне діяти Рівненський міжрайонний підрозділ головного управління Держсанепідемслужби області, який охопить Рівненський та Здолбунівський райони. Підрозділи мало чим відрізнятимуться за своїми функціями від нинішніх СЕС. Хіба що роботи поменшає — підрозділи будуть робити перевірки рідше і не видаватимуть дозволи на відкриття якогось закладу. Вважаю, що це негативно вплине на стан громадських закладів. Власники ніколи не витрачатимуть кошти на те, що не приносить прибутку, а отже, про гігієну думатимуть в останню чергу, тим паче знаючи, що їх перевірятимуть не частіше, ніж один раз на рік. Всі кажуть, що ми орієнтуємося на Європу у цій реформі, але в європейців зовсім інший менталітет. Володимир Шишкін, директор ресторану "Фараон": — Як підприємець я не дуже радію тому, що тепер нас перевірятимуть раз у три роки. Звісно, є і плюс — нам доведеться менше сплачувати штрафів, бо ідеально, погодьтеся, ніколи не може бути. Проте у тому, що контроль зменшиться, я бачу більше мінусів. Чесно кажучи, постійне готування до перевірок зробило нам велику послугу — нашу кухню не соромно навіть по телевізору показувати. Зрештою, СЕС ніколи нічого надзвичайного не вимагала, лише дотримання порядку і гігієни. Підприємці програють, якщо підрозділи санепідемслужби будуть менше контролювати: зникне стимул дотримуватися високих стандартів. Боюся, що реформа у структурі цього органу вилізе негативним боком. Вікторія Лагодюк, директор загальноосвітньої школи №12: — Вважаю, що контроль за харчуванням у школах повинен бути таким же, як і у кафе чи ресторанах. Несправедливо, що школи перевірятимуть щороку, а заклади громадського харчування — раз на три. Зрештою, хто б не контролював дитяче харчування — санепідемслужба чи ветеринарна служба — у нашому навчальному закладі воно не погіршиться. У нас діє громадський контроль батьків та вчителів за їдальнею. Окрім того, за самопочуттям дітей уважно стежить медична сестра. Вона ж перевіряє сертифікати на продукти, які нам постачають, та умови приготування страв. Проте, звісно ж, санепідемнагляд потрібний. Наприклад, чи достатня термічна обробка, на око не перевіриш.