Що ми їмо насправді

2062 0

Ми у соцмережах:

Що ми їмо насправді

Зрозуміло, що кількість з'їденого безпосередньо залежить від місця проживання, фізичної форми, стану здоров'я, матеріального благополуччя і тривалості життя. Проте можна підрахувати, що середньостатистичний європеєць за своє життя з'їдає близько 50 тонн продуктів і випиває більше 42 тисяч літрів напоїв. А найсумніше полягає в тому, що в сучасному світі людина часто навіть не здогадується, що вона їсть насправді.

Сіль

Провоковані захворювання: гіпертонія, мігрені, остеопороз, погіршення стану при бронхіальній астмі. Де найбільше: продукти швидкого приготування, сир, ковбаса, готові соуси, кетчупи, чіпси, крекери, солоні горішки, сухарики, приправи, консерви, напівфабрикати, гамбургери, хот-доги, овочеві соки. Вчені підрахували: за своє життя середньостатистична людина з'їдає близько 400-500 кг "білої смерті", причому її значна частина потрапляє в організм разом з купленими в магазині продуктами. Зазвичай наша щоденна їжа містить 10-15, а то й 20 грамів солі, що в 2-3 рази перевищує норму. Порада лікарів проста: знизити кількість вживаної солі до 4-6 грамів на день, а в ідеалі і зовсім до 2-3 грамів.

Цукор

Провоковані захворювання:­ ожиріння, діабет, атеросклероз, порушення обміну речовин. Де найбільше: солодка газована вода, глазуровані пластівці, "швидкі" каші, цукерки, кондитерські вироби, морозиво, кетчупи, гамбургери, консервовані овочі. Незважаючи на те, що глюкоза необхідна для живлення тканин головного мозку, печінки, м'язів, дієтологи стверджують, що при повноцінному харчуванні знижена норма цукру в раціоні зовсім не є небезпечною. Адже глюкоза в організмі утворюється не тільки з сахарози, а й з амінокислот, крохмалю, жирів. Фахівці з Всесвітньої організації охорони здоров'я стверджують, що у здорової людини з цукром має надходити не більше 10% калорій від денного раціону. Однак в денну норму входить не тільки цукор, який ми додаємо в гарячі напої або кашу, а й цукор, що міститься в решті їжі. Здоровій людині, що веде активний спосіб життя та займається спортом, в день можна споживати 80-90 г цукру, фізично малоактивним людям достатньо 50-70 г, а літнім і зовсім 30-40 г. При цьому дослідження, проведені в США та Росії, показують, що ми споживаємо цукру вдвічі більше. Причина проста: цукор у величезних кількостях міститься не тільки в тістечках і шоколадках, а й у стравах, які є в принципі несолодкими (гамбургери, кетчупи), а також в продуктах, які ми вважаємо навіть корисними (солодкі сирки, йогурти, сухі сніданки, мюслі і т.д.).

Глутамат натрію

Провоковані захворювання: мігрені, хвороба Альцгеймера, погіршення зору, невмотивована агресія, гастрит, виразка шлунка, діабет, хвороби печінки і нирок. Де найбільше: приправи, ковбасні вироби, консерви, пельмені, супи швидкого приготування, фастфуд, майонез, кетчуп, бульйонні кубики, консерви, напівфабрикати, чіпси, сухарики, продукти з м'яса, риби, дарів моря, грибів. Глутамат натрію (Е621) є найпоширенішим підсилювачем смаку у всьому світі — вчені стверджують, що він входить до складу 95% промислових продуктів харчування. Щорічне споживання цієї "ешки" на планеті досягає 200 тисяч тонн. Експерти сходяться на думці, що в невеликих кількостях (1 грам на добу) Е621 не приносить шкоди. Але в тому-то й проблема, що підрахувати, скільки і з якими продуктами ми його з'їдаємо в день, практично нереально — адже глутамат підстерігає нас всюди.

Аспартам

Провоковані захворювання: мігрені, висипання на шкірі, погіршення мозкової діяльності, ослаблення зору, пухлини. Де найбільше: дієтична і звичайна газована вода, жуйки, жувальні цукерки, кондитерські вироби, морозиво, солодкі десерти, йогурти, желе, консерви, паштети, приправи. Аспартам Е951 — найпоширеніший замінник цукру в світі: за даними американських дослідників, на сьогодні існують до 5 тис. продовольчих товарів, що містять цей хімікат. Аспартам в 200 разів солодший від цукру і дуже вигідний для виробників. Незважаючи на те, що дана харчова добавка дозволена в деяких країнах, у тому числі і в Україні, чимало лікарів стверджують, що її давно потрібно заборонити. Аспартам містить фенілаланін, який змінює поріг чутливості до болю і виснажує запаси серотоніну ("гормону щастя"), що сприяє розвитку нападів паніки, злості і насильства. При нагріванні до +30°С аспартам розпадається, утворюючи потужний канцероген формальдегід і високотоксичний метанол.

Крохмаль та інші згущувачі

Провоковані захворювання: діабет, ожиріння, захворювання печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту. Де найбільше: хліб, чіпси, рис, макаронні вироби, картопля, кондитерські вироби, дешева ковбаса, кетчупи, майонез, "швидкі" каші, молочні продукти, желе, суміші для приготування сирних запіканок, кексів, глазурі і т.д. Нині мудрість про те, що в хорошій сметані стоїть ложка, вже не актуальна, адже виробники часто-густо додають згущувачі. Причому з їхньою допомогою покращують консистенцію не тільки сметани, а й йогуртів, десертів, майонезу тощо Загальне правило таке: чим нижча жирність продукту, тим більше згущувача потрібно.

Ароматизатори

Провоковані захворювання:­ порушення обміну речовин. Де найбільше: м'ясна і молочна продукція, кондитерські вироби, шоколад, морозиво, чіпси, сухарики, цукерки. Три чверті готових продуктів містять ароматизатори. Сьогодні в промисловому виробництві продукти проходять настільки інтенсивну обробку, що компоненти, які забезпечують звичний нам смак і запах, просто зникають. До того ж за допомогою ароматизаторів можна замаскувати неприємний запах і смак зіпсованої або дешевої сировини, що вкрай актуально для молочної та м'ясної промисловості. Найбільш поширені харчові ароматизатори. Шоколад — дуже популярний в кондитерській промисловості. Жасмин — близько половини зеленого чаю продають з цією ароматичної добавкою. Ванілін — не має нічого спільного з дорогою натуральною ваніллю, використовується при виробництві тортів, печива, морозива, шоколаду, десертів. Цитрусові ароматизатори — використовуються в кондитерській промисловості, а також при виробництві газованої води.

Пальмова олія

Провоковані захворювання: атеросклероз, тромбоз судин, захворювання серця, ожиріння, ризик збільшення ракових пухлин. Де найбільше: кондитерські вироби, чіпси, сухарики, морозиво, шоколад, маргарин, готове тісто, згущене молоко, сир. Якщо вивчити склад продуктів, куплених в звичайному продуктовому магазині, пальмову олію можна побачити практично скрізь — навіть там, де її не повинно бути. Дослідження Укрметртестстандарту, зроблені раніше, показали, що вітчизняне вершкове масло може містити від 10 до 100% "пальми". Тобто в деяких випадках воно не є не тільки маслом, а й спредами, адже в спредах допускається вміст рослинних жирів лише до 70%. Масштабні фальсифікації продуктів абсолютно не дивні, якщо ознайомитися зі статистикою. Тільки в січні-серпні нинішнього року наша країна прикупила понад 125 тисяч тонн пальмової олії!

ГМО

Провоковані захворювання: вплив на організм людини не вивчено. Експерти називають ГМО "міною уповільненої дії", результати впливу якої виявляться через кілька поколінь. Де найбільше: ковбаса, сосиски, пельмені, майонез, сир, консерви, пластівці, пиво, чіпси, соуси, масло, молоко, кетчуп, йогурт, супи швидкого приготування, кондитерські вироби, напої, дитяче харчування. Сьогодні продукти з додаванням трансгенів продаються в будь-якому магазині, правда, споживач про це часто не здогадується. Прямих доказів згубного впливу ГМ-продуктів на здоров'я людини поки не існує. Зате є порівняльне дослідження харчових кошиків Америки та Скандинавії. Харчування громадян цих країн відрізняється всього за одним показником: у США вживають в їжу ГМ-продукти, в Скандинавських країнах — ні. При цьому за таким показником, як шлунково-кишкові захворювання, Сполучені Штати випередили Скандинавію в 10 разів: 67 % проти 7%. І це не враховуючи алергії, адже соя — сильний алерген сама по собі, причому в організмі відбувається її накопичення.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також