Щоб не тягнути ковдру на себе, ліпше мати власну

9423 2

Ми у соцмережах:

Щоб не тягнути ковдру на себе, ліпше мати власну

Не за горами — холодні ночі, коли так хочеться пірнути під теплу ковдру. Тож сьогодні спробуємо з’ясувати, які з них найліпші. Під правильно підібраною ковдрою не повинно бути ні жарко, ні холодно. Хороша ковдра повинна відповідати двом основним вимогам — забезпечувати високу теплопровідність та природну циркуляцію повітря. Такі властивості ковдри залежать від матеріалу, з якого вона виготовлена. Найпопулярнішими видами ковдр є ватні, вовняні, пухові та синтетичні, що виготовляються з синтепону, холофайберу (100% поліестеру) чи сучасних поліефірних волокон. До речі, психологи вважають, що кожному з подружжя ліпше мати власну ковдру — тоді нікому не доведеться відвойовувати її під час сну й не відчувати роздратування, якщо партнер виявиться спритнішим. Тим паче, що власна затишна «нірка» ще жодним стосункам не зашкодила.

Пух та вовна — найтепліші Пухові ковдри легкі, пружні, м’які, довговічні, здатні втримувати тепло й забезпечують хорошу циркуляцію повітря. Під пуховою ковдрою не холодно взимку й не дуже спекотно влітку. Однак пух, вбираючи вологу, швидко відсиріває. Також є небезпека, що у пуховій ковдрі заведуться пилові кліщі, продукти життєдіяльності яких шкодять і здоровим людям, а для тих, хто страждає на алергію, вони є небезпечними. Більшість пухових ковдр виготовляють з качиного чи гусячого пуху, який вважається дещо ліпшим. Проте найкращі й, відповідно, найдорожчі ковдри виготовляють з використанням пуху гагари. Якість пухової ковдри залежить і від способу її простьобування — більш надійними є ковдри, прошиті «квадратами», ніж ті, що прошиті паралельними «рядами». Найліпше зберігають тепло людського тіла вовняні ковдри. Вони досить теплі, легкі й довговічні, добре вбирають вологу — до третини власної ваги, залишаючись при цьому практично сухими. Таким чином, поліпшується мікроклімат у постелі, адже людина під час сну випаровує до півлітра вологи. До того ж вовняні ковдри здатні самоочищуватися — піт, який вони вбирають, швидко й легко вивітрюється. Вовняні ковдри бувають або стьобаними, або у вигляді пледа. Стьобані вовняні ковдри — значно тепліші, тож підійдуть для зимового сну, легкі вовняні пледи є хорошим літнім варіантом. Як правило, виготовляють вовняні ковдри з овечої вовни, проте в продажу трапляються й ковдри з козячої та верблюжої вовни. Шкода лишень, що вовняні ковдри подобаються не лише людям, але й молі — тож зберігати їх потрібно разом із засобами, що відлякують шкідливих комах.

Ватні чи синтетичні ковдри підійдуть тим, хто страждає на алергію Вата добре зберігає тепло, вбирає вологу й не викликає алергії, але має недолік — ковдра з вати важка і має здатність вбирати різноманітні запахи. Основною перевагою синтетичних, зокрема синтепонових, ковдр є відносно невисока ціна. До того ж синтепонові ковдри легкі, довговічні, не викликають алергії й їх можна прати у пральній машині — синтепон не звалюється і не утворює грудок. Проте й недоліки у синтепонових ковдр досить суттєві: вони не дуже теплі й погано вбирають вологу. Бувають також ковдри з натуральним шовковим наповнювачем. Тонке природне протеїнове волокно — продукт роботи гусені шовкопряда — очищують від смоли й після цього воно набуває властивості чудово вбирати вологу та зберігати тепло. Вважається, що шовк — один з найліпших і найдорожчих наповнювачів ковдр: він не викликає алергії, не приваблює комах-паразитів і є довговічним. Однак шовкові ковдри коштують дуже дорого.

Найліпші ковдри для дітей — вовняні Спеціалісти вважають, що з перелічених вище видів ковдр для дітей, особливо найменших, найліпшими є вовняні. Ватні ковдри, хоч і теплі, проте дуже важкі. Синтепонові — легкі, проте синтетичні й не дуже теплі, а пухові хоч і теплі, й легкі — можуть викликати алергію. Для рухливого малюка ліпше вибрати легку, але досить велику ковдру. Також для дітей, як, врешті, і для дорослих, слід придбати, як мінімум дві вовняні ковдри — теплішу стьобану для зими, легшу звичайну — для літа.

Асортимент і ціни Чи не найширше представлені в Рівному найдешевші ковдри — синтепонові, ватні та напіввовняні — адже в асортименті магазинів є те, що користується попитом, а на шовкові чи верблюжі ковдри він, м’яко кажучи, не дуже високий. Наприклад, у магазині «Імператор» (вул. Князя Романа, 13) двоспальні синтепонові ковдри можна придбати за 88 та 152 гривні, у «Товарах для дому» на вул. Данила Галицького півтораспальні синтепонові ковдри продають за 115 гривень. Тут же за 72 і 82 гривні можна придбати односпальну та півтораспальну ватну ковдри відповідно, а за 245 гривень — двоспальну з овечої вовни. У магазині «Наш Дім» (вул. Князя Романа, 3) двоспальна ватна ковдра коштує 79 гривень, напіввовняна (козяча вовна+холофайбер) — 169 гривень за півтораспальну і 199 гривень за двоспальну. «Літній» напіввовняний плед у «Драй текс» (вул. П. Могили, 61) коштує 40 гривень, а ватна двоспальна ковдра — 65 гривень. Непоганий вибір ковдр є й в одному з відділів на другому поверсі універмагу «Юність» — вітчизняні стьобані вовняні ковдри з овечої шерсті можна придбати за 150 гривень, двосторонні ковдри (літній бік виготовлений з бязі, зимовий — з овечої вовни) українського виробництва — за 270 гривень, литовського — за 297 гривень. Синтетична силіконова ковдра тут коштує 90 гривень, вовняний плед — 129 гривень, а пухова півтораспальна ковдра — 379 гривень.

Як доглядати за ковдрами? Чи не найскладніша ситуація з ватними ковдрами. Адже ватну ковдру практично неможливо почистити — якщо ви захочете її випрати, то в результаті можете отримати незрозумілу масу з ватяних грудок. А від хімічного чищення ватна ковдра може вкритися «розводами». Тому ватні ковдри чистять або пилососом, або виносять їх на повітря й добряче зганяють на них злість з допомогою вибивачки. Хоча дехто все ж ризикує прати й ватні ковдри — в мильній воді з допомогою жорсткої щітки. Варто знати, що випрану ватну ковдру не можна відтискувати, її слід просто повісити, щоб збігла вода. Сушать ватні ковдри на сонці, прикривши простирадлом. Щоб не утворювалися грудки, ковдру слід періодично бити гладкою палицей. Найлегше доглядати за синтетичними ковдрами — як правило, їх можна випрати у пральній машині без жодних негативних для них наслідків. Прати у машині дозволяється й деякі вовняні ковдри, однак варто ретельно дотримуватися умов прання вовняних речей — використовувати м’які пральні засоби та делікатну програму прання. Про те, чи можна прати ковдру і як саме, повинні сповіщати спеціальні мітки на її етикетці. Щодо періодичності прання, то синтетичні ковдри слід прати раз на три місяці, вовняні — двічі на рік. Пухові ковдри можна почистити у спеціальних хімчистках, котрі чистять пухово-пір’яні вироби. Наприклад, у хімчистці, що на вул. Словацького,1, поблизу паспортного столу, розповіли, що чищення пухової ковдри та заміна напірника обійдеться у 100-200 гривень, залежно від розміру, ваги пір’я, якості матеріалу напірника.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також