Вибираючи шампунь, не зважайте на рекламні міфи

10697 0

Ми у соцмережах:

Вибираючи шампунь, не зважайте на рекламні міфи

Мати пишну шевелюру — мрія багатьох. Декому пощастило від природи, проте більшості з нас для того, щоб хизуватися здоровим, густим і блискучим волоссям, слід попрацювати — озброїтися відповідними знаннями й правильно за ним доглядати.

Вибирати шампунь потрібно для певного типу волосся Для того, щоб правильно підібрати шампунь, найперше слід знати тип свого волосся — більшість засобів розраховані для конкретного типу волосся й мають набір певних властивостей, які підходять лише для нього. Якщо користуватися неправильно підібраним шампунем, є ризик погіршити стан волосся. Є чотири типи волосся: нормальне, сухе, жирне й змішане. Найбільше пощастило власникам нормального волосся — воно має здоровий, живий вигляд, добре відбиває світло й тому переливається на сонці, майже не січеться на кінчиках, легко розчісується і вкладається у зачіску, до того ж зберігає перелічені якості впродовж кількох днів після миття голови. Однак зустрічається таке волосся не так і часто. Жирне волосся відрізняється надмірним блиском і тим, що вже через нетривалий час після миття злипається в окремі пасма, через що дуже швидко стає непривабливим. Винна в цьому надмірна активність сальних залоз голови, котра може бути як індивідуальною генетичною особливістю, так і результатом неправильного харчування. Сухе волосся погано відбиває світло, через що здається тьмяним. Воно легко ламається, плутається, погано розчісується і січеться на кінчиках. Проте на відміну від жирного волосся, сальні залози, а точніше, недостатня їхня активність, тут ні до чого: найчастіше сухе волосся — це результат неправильного догляду, зокрема, надмірно часте миття та користування гарячим феном. Довге волосся, як правило, відносять до змішаного типу — оскільки воно недостатньо змазується жиром по всій довжині, то біля коріння волосся жирне, а на кінчиках — сухе й часто посічене. Тож визначивши тип свого волосся, купуйте лише ті засоби, що призначені саме для нього — «універсальних» чи «сімейних» шампунів ліпше уникати.

Хімічний склад: очі не бачать, серце не болить Наступним параметром вибору шампуню є якість його хімічних складових, перелік яких, до речі, повинен обов’язково зазначатися на флаконі, інакше купувати такий засіб не варто. Звичайно, хімічна формула шампуню неспеціалістам ні про що не говорить, проте існує ознака, за якою ви завжди зможете оцінити якість того чи іншого шампуню. Основною діючою речовиною кожного шампуню є детергент — поверхнево-активна речовина (ПАР), яка при змішуванні з водою та повітрям і призводить до появи миючої піни. У більшості шампунів використовують один чи кілька з шести основних детергентів, котрі ми перерахуємо в порядку спадання їхньої якості: ТЕА Laureth Sulfate; TEA Layril Sulfate; Sodium Laureth Sulfate; Sodium Lauryl Sulfate; Ammonium Laureth Sulfate; Ammonium Lauryl Sulfate. Як це не сумно, але у складі більшості шампунів, що є на полицях магазинів, використовується максимум третій-четвертий за якістю детергент, а в деяких, навіть дуже розрекламованих — п’ятий-шостий. А от перших двох за якістю компонентів у складі жодного(!) шампуню мені побачити не довелося, хоча я переглянула не один десяток флаконів практично всіх найвідоміших виробників, чию продукцію продають у рівенських магазинах побутової хімії. Основним недоліком найменш якісних і найдешевших детергентів є дерматологічна жорсткість — вони роблять волосся сухим і ламким, висушують і подразнюють шкіру голови. Тож якщо після миття голови новим шампунем ви помітили, що ваше волосся стало легким і пухнастим, радіти не варто — це означає, що було використано сильну ПАР, яка надто знежирила волосся й шкіру голови. Особливо уважними до вибору шампунів за якістю їхнього детергенту слід бути тим, кому доводиться мити голову щодня — спортсменам, людям з чутливою шкірою голови і тим, хто фарбує волосся. Також можна орієнтуватитися й на те, що хороший шампунь складається з 20-30 хімічних інгредієнтів — вважається, що чим більша їх кількість, тим краще. Однак якщо ви схильні до алергії, то ліпше вибрати простий за складом шампунь з невеликою кількістю компонентів.

Рекламні міфи лікувальних шампунів Однією з найпоширеніших проблем шкіри голови є лупа, причиною виникнення якої є грибок. Він постійно присутній на наших головах у вигляді спор, однак проявляє себе лише тоді, коли виникають відповідні для цього умови — стрес, порушення імунної системи, неправильне харчування, шлункові хвороби, гормональні проблеми. Тоді він починає активно розмножуватися, через що значно прискорюється цикл розвитку клітин голови й виникає надмірна кількість лупи. Якщо крім набридливої лупи, шкіра голови ще й свербить та червоніє — мова йде вже не про лупу, боротися з якою можна з допомогою косметичних засобів, а про себорею, котру потрібно лікувати. Лікувальні шампуні від лупи, крім миючих засобів, містять ще й лікувальні компоненти: наприклад, у засобів Head & Shoulders — це цинк пирітіон, у шампунів «Нізорал»— кетоконазол. Також лікувальні шампуні від лупи можуть містити дьоготь, сірку, саліцилову кислоту та інші речовини. А от те, що шампуні «зміцнюють та відновлюють волосся, змінюють його структуру й живлять пошкоджене волосся», є звичайним рекламним міфом — подібні твердження є незрозумілими для усіх, хто ще хоч трохи пам’ятає шкільні уроки з біології. Адже та частина волосини, що розпочинається над поверхнею голови, є мертвою, тож ні зміцнити, ні відновити її неможливо. Насправді реальний лікувальний чи живильний ефект шампуні можуть дати лише волосяним цибулинкам і шкірі голови, а «зміцнювальні», «живильні» чи інші речовини можуть лише певний час знаходитися на поверхні волосини, чим дещо змінюють її вигляд візуально. Хоча й такий ефект більше властивий не шампуням, а бальзамам та кондиціонерам, які або входять до їхнього складу, або продаються окремо.

Що таке кондиціонери та бальзами? До складу бальзамів входять живильні та зволожувальні компоненти, котрі також поліпшують розчісування волосся. Застосовувати їх варто тим, у кого сухе, жорстке, пофарбоване чи закручене «хімією» волосся — у такого волосся порушена нормальна структура волокна, через що воно погано розчісується. А от власникам жирного волосся користуватися бальзамами не варто, інакше воно стане ще жирнішим. Основне призначення кондиціонерів — нейтралізація лужного впливу миючих засобів, що входять до складу усіх шампунів. Також кондиціонери зволожують волосся, надають йому блиску, об’єму, поліпшують його укладання. Одними з найпопулярніших є силіконові кондиціонери, впізнати які можна за закінченням methicone. Вони утворюють на поверхні волосини захисну плівку, котра й надає волоссю додаткового об’єму та блиску. Однак якщо ви бажаєте, щоб усі перелічені позитиви відобразилися на вашому волоссі якнайкраще, варто купувати не універсальні засоби «2 в 1», а шампунь і бальзам окремо. Адже, по-перше, концентрація корисних додатків у «спільних» засобах значно менша, а отже, їхній ефект слабший і не такий тривалий. По-друге, при спільному застосуванні молекули шампуню й кондиціонера часто нейтралізують одна одну.

Ціни Вартість як шампунів, так і бальзамів/кондиціонерів доволі доступна — більшість із них можна придбати в середньому за 6-14 гривень, залежно від виробника та об’єму флакона, лікувальні засоби трохи дорожчі й коштують у середньому до 30 гривень. Однак трапляються й відверто дешеві засоби. Наприклад, у «Сільпо» мені вдалося віднайти продукцію харківської фірми «Пірана» — яєчний шампунь-бальзам з бета-каротином та вітаміном Е коштує 1,99 гривні за 300 мл, а за дисконтною карткою — ще дешевше (яка ж тоді його собівартість?!). Якщо чесно, щодо якості такої продукції виникають певні сумніви. Найдорожчі шампуні можна придбати в середньому за 20 гривень і вище за 400 мл.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також