«Царське село» в Рівному — ярмарок несмаку

6790 0

Ми у соцмережах:

«Царське село» в Рівному — ярмарок несмаку

Мати затишну та комфортну оселю — мрія кожного. Однак як найліпше облаштувати своє житло, знають далеко не всі — приклад цьому так зване «царське село» у Рівному, яке часто називають «ярмарком несмаку». Тож сьогодні ми спробуємо долучитися до європейського досвіду облаштування житла з допомогою практика — рівнянина, котрий працював дизайнером інтер’єрів, ландшафтів, меблів у Іспанії, Голландії, Польщі, Росії, брав участь у міжнародних виставках з дизайну. Про світові тенденції в архітектурному та інтер’єрному дизайні «РВ» розповів художник-дизайнер Роман Горегляд — власник дизайн-студії Ucreformas S.L у Мадриді та співвласник рівенської фірми «МансарDeзайн» (ucreformas@bk.ru).

Дизайн в Європі і в нас — різні речі За словами пана Романа, на жаль, те, що в нас називається дизайном інтер’єрів, кардинально відрізняється від того, що називається дизайном у Європі. Причини цьому цілком об’єктивні — адже дизайн у нашій державі досить нове поняття й існує максимум років десять. У Радянському Союзі дизайну інтер’єрів не могло бути в принципі, не було тоді й такої спеціальності, як дизайнер, відповідних навчальних закладів та викладачів. Саме тому й нині оформленням інтер’єрів займаються, як правило, колишні архітектори чи художні декоратори, а дизайнерськими проектами у нас найчастіше називають звичайні «євроремонти». Хоча поступово ситуація змінюється, на ринок приходять сучасні будівельні матеріали, з’являються спеціалізовані видання, котрі формують загальний стиль, а у споживача — смак. До речі, дізнаватися про світові тенденції та нові віяння у дизайні можна на щорічних спеціалізованих міжнародних виставках, на яких кращі дизайнери світу презентують свої знахідки та досягнення. Що ж до рівенських забудов, то 90% з них не витримують жодної критики — навіть найшикарніші з них далекі від поняття хорошого будинку, а, скоріше, є виявом нездорових амбіцій їхніх господарів. Адже правильний будинок має бути продуманим у деталях.

Хороший дім — розумний дім Найперше, хороший будинок має гармонійно вписуватися у навколишнє середовище — бути красивим не сам по собі, а у комплексі з навколишньою територією, мати гарний сад з професійним освітленням та системою поливу, продумані зоні відпочинку. За бажанням майбутнього власника на території можна розмістити малі архітектурні форми — альтанки, облаштувати спортивні зони. Тому починати втілювати свою мрію про власний дім варто з вибору земельної ділянки, котра найліпше підходить для її реалізації. А от трансформувати вашу мрію у конкретний проект зможе грамотний дизайнер, котрий під час роботи над ним повинен обов’язково враховувати побажання клієнта, його психологічний тип, звички та уподобання. Іншою ознакою правильного будинку є його екологічність — для цього в побудові повинні використовуватися екологічно безпечні матеріали та технології, наприклад, якісні фарби на основі вапна, натуральне дерево, а не пресовані плити. Не вітається у Європі й популярне у нас обшивання будинку пінопластом для його утеплення — адже будинок має дихати, вентилюватися, а не бути термосом, в якому дуже зручно почуваються різні шкідливі для людини мікроорганізми. Єдиною проблемою у будівництві корисного для здоров’я будинку є його вартість — екологічні серії випускають у всіх видах будівельних матеріалів, проте коштують вони, як правило, у 3-4 рази дорожче, ніж звичайні. Хороший дім має бути й енергозберігаючим — сучасні системи опалення, вентиляції та кондиціювання повітря повинні відповідати двом основним вимогам: бути економними у споживанні електроенергії, забезпечуючи при цьому максимальний коефіцієнт корисної дії. Набувають великої популярності й так звані розумні будинки, в яких використовується домотика — централізована система керування будинком, котра координує дії систем безпеки, опалення, освітлення тощо. Наприклад, сучасні системи безпеки дозволяють підключати домофон до мобільного телефону власника і той може поспілкуватися з несподіваними гостями, навіть перебуваючи в іншій країні. Та ж система може самостійно зателефонувати за всіма запрограмованими в ній телефонами, якщо до оселі вдеруться непрохані відвідувачі. Система управління опаленням будинку може підвищити температуру в одній чи кількох кімнатах якраз до повернення господарів з роботи. Управління цією системою можна й на відстані — з допомогою мобільного телефону. Розумний дім здатний також зреагувати на прорив води чи газу, змінювати вологість повітря, вмикати та вимикати побутову техніку, освітлення в будинку та на прилеглій території й виконувати чимало інших корисних функцій. Аби лишень господар зміг собі дозволити придбати його штучний інтелект. І, звичайно, хороший будинок неможливий без грамотно розробленого інтер’єру, бажано витриманого в одному стилі, добре продуманої зони кухні, сучасних меблів, якісного освітлення.

З однокімнатної квартири можна зробити сучасну «студію» Однак, на жаль, для більшості рівнян власний будинок є лише мрією. Проте якщо хтось хоче змінити життя, змінивши свій життєвий простір, це можна зробити й у дво— трикімнатній квартирі, не витрачаючи при цьому шалених грошей. Найперше, слід звільнити простір — повикидати усілякий непотріб, котрим захаращені наші квартири, позбутися старих меблів. Наприклад, замінити кілька громіздких шаф на одну вбудовану — на всю стіну. Адже сучасні вбудовані меблі проектують так, що вони максимально приховуються, практично не виділяються зі стін й не займають зайвого простору. Якщо немає коштів на купівлю нових меблів, то можна оновити старі — наприклад, перефарбувавши їх, або «одягнувши» м’які меблі у нові цікаві чохли, Обов’язково варто звернути увагу на кухню та ванну кімнату, котрі, найперше, повинні бути зручними в експлуатації. Загалом жодний дизайн не повинен заважати комфорту — про це правило слід пам’ятати завжди. Цікавою ідеєю може бути перепланування трикімнатної квартири в один великий простір плюс одна кімната. За рахунок об’єднання кухні, вітальні, коридору та різноманітних глухих закутків, котрі віднайдуться в кожній оселі, можна невпізнанно змінити простір стандартної квартири. А однокімнатну квартиру можна перетворити у студію — єдиний великий простір+санвузол.

Класичні шпалери вже не актуальні Що ж до найпопулярніших в Європі стилів, то нині одним із особливо актуальних є «рустіко» — стиль, який тяжіє до оформлення інтер’єрів під старовину й у кожній країні має свої особливості. Наприклад, одним із його різновидів є «рустіко урбано», що популярний нині в європейських столицях — це стиль дорогих аристократичних інтер’єрів, змішаний з мінімалізмом чи «хай теком». До речі, мінімалізм, актуальний у минулі роки, не втрачає популярності й нині. Його основними ознаками є відкидання зайвих деталей та акцент на гармонійності та відкритості інтер’єру. Великі приміщення часто оформляють у стилі «лофт», що передбачає використання в інтер’єрах елементів індустріального походження. Такі несподівані рішення пов’язані з тим, що лофтами називають колишні виробничі площі невеликих фабрик чи заводів, переобладнані під житлові приміщення, творчі студії чи майстерні. Тож якщо бажаєте оформити будинок чи квартиру у стилі «лофт», залишіть більше вільного простору, сміливо використовуйте для внутрішнього оздоблення «індустріальні» матеріали, наприклад, полірований бетон чи пофарбований цемент для підлоги, металічні чи дерев’яні технологічні конструкції. Важливим є й кінцеве декорування інтер’єру — оснащення його стильними освітлювальними елементами, картинами, фотографіями, постерами. До речі, нині особливо популярними є чорно-білі фотографії великого формату. Також непоганим елементом інтер’єру стане касетний камін, що не потребує проведення додаткових комунікацій. А от шпалери в сучасних інтер’єрах майже не використовуються, хіба що дуже дорогі (від 100 доларів за один квадратний метр), в «еко»-стилі з природних матеріалів — розщепленого бамбуку, пальмових волокон тощо. Або шпалери історичних серій, виконанні в англійському чи французькому романтичному стилі. Не використовуються в європейських інтер’єрах будинків та квартир популярні у нас навісні чи натяжні стелі — такі архітектурні елементи доцільні лише при проектуванні публічних місць — кафе, ресторанів.

Вартість Професійний дизайн інтер’єру — задоволення не з дешевих. Його вартість залежить від багатьох чинників, зокрема й від масштабності проекту та професійного рівня дизайнера, тому формується у кожному окремому випадку індивідуально. Відповідно остаточна вартість проекту може кардинально відрізнятися: в середньому від 6 до 80 умовних одиниць за один квадратний метр оселі. Для порівняння: у Києві вартість дизайнерського проекту становить у середньому від 30 до 150 доларів, у Москві — від 100 до 300 доларів за один квадратний метр.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також