Сухофрукти з хімією радують око, але не шлунок

1911 0

Ми у соцмережах:

Сухофрукти з хімією радують око, але не шлунок

Коли запас сезонних фруктів, заготовлених на зиму, втрачає поступово свої вітаміни, українці згадують про сухофрукти. У них багато клітковини, яка позитивно впливає на ШКТ і обмін речовин. А за кількістю деяких мінералів і вітамінів вони випереджають свіжі фрукти. Сухофрукти багаті калієм, який нормалізує кров'яний тиск, залізом, що корисне для кровотворення, також у них багато каротину і вітамінів групи В. Цей набір корисний для серцево-судинної, нервової системи та м'язів. Але користь організму можуть принести тільки сухофрукти, які були приготовлені без порушення технології.

Однак в інтересах виробника зробити так, щоб його товар зберігався якомога довше, коштував дешевше і був не схильний до псування комахами. Для цього сухофрукти обробляють сірчистим ангідридом (двоокисом сірки, сірчистим газом, SO2). Ця хімічна речовина, розчиняючись у воді, може подразнювати слизові ШКТ. Для надання товарного вигляду продукту сухофрукти обробляють жиром, від чого плід починає блищати. Але от чи корисний цей жир людині — питання спірне. Іноді для прискорення процесу сухофрукти сушать на сітці за допомогою лампи — такі плоди набувають бензинового присмаку. А крім того, на плодах осідають канцерогенні речовини в процесі такої "засмажки". Ще один спосіб швидкого сушіння — обробка плодів у тунельній печі. На прилавку ці плоди мають запах солярки. Таке сушіння теж вбиває більшість корисних компонентів. Якщо виробник змушений був збирати урожай недостиглим, то зробити із зелених плодів сухофрукти він може за допомогою киплячого розчину каустичної соди. Плоди покриваються тріщинами — сушіння йде швидше, але разом з цим з тріщин витікає сік, а пошкоджена шкірка відкриває ворота бактеріям. Купуючи сухофрукти, зверніть увагу на їхній зовнішній вигляд. Курага може бути темно-коричне­вою або світло-жовтою, а от яскраво-помаранчевих плодів краще уникати. Якісний сухофрукт — зморщений, волокнистий, матовий (наче припилений). Чорнослив не повинен бути кавового кольору, це означає, що його обробили окропом з содою, а отже, вітамінів у ньому небагато. Яскраво-чорний, практично вугільний чорнослив також не годиться, його обробили жиром або гліцерином. Якісний продукт не повинен гірчити. Якщо чорнослив намочити у воді, плід, приготовлений без порушення технології, місцями побіліє, а висушений хімією — ні. Інжир якісний, якщо має світло-бежевий або світло-коричневий колір, з білим нальотом (виступила глюкоза). Інжир повинен бути тільки солодким. Солоно-кислий і прогірклий смак свідчить про термін зберігання, який вже закінчився. Фіги повинні бути м'які, трохи приплюснуті. Плоди з простроченим терміном придатності на дотик жорсткі. Родзинки, залежно від сорту винограду, можуть бути темно-коричневими (світлі сорти) і чорними з відтінком в синяву (темні сорти). Якщо родзинки світлі, значить їх приготували за допомогою хімії. Родзинки повинні бути злегка солодкуватими і солодкими. Кислий, горілий і прогірклий присмак — очевидна ознака неякісного продукту. На вигляд натуральні родзинки повинні бути матовими, зморщеними і м'ясистими, наявність хвостика на родзинках також говорить, що їх просто сушили, а не обробляли хімією.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також