Травнева засмага: ризикують синьоокі та білошкірі

1496 0

Ми у соцмережах:

Травнева засмага: ризикують синьоокі та білошкірі

Фахівці стверджують, що в травні засмага не менше небезпечна, ніж у розпал літнього сезону. Є кілька категорій людей, яким на пляж бажано не потикатися взагалі. Це ті, у кого вже були захворювання шкіри, а також з великою кількістю родимок, пігментних плям. Білошкірі і рудоволосі — у них меланома, якщо розвивається, перебігає особливо агресивно. Діти і підлітки — онкологи попереджають, що через це підвищується в рази небезпека онкології в дорослому віці. До того ж діти набагато гірше переносять теплові та сонячні удари, опіки. Всі люди старші 60 років. Жінки з синіми очима — у них свої особливості концентрації меланіну в організмі, що підвищує чутливість до УФ-променів.

У променях є вітамін D, корисний немовлятам і літнім

Звичайний промінь світла має кілька спектрів. Один ми бачимо (тип А), другий — відчуваємо як тепло (тип В). Останній виробляє вітаміни групи D, а також допомагає засвоювати вітамін Е і С, прискорює обмін речовин. Вітамін D відповідає за ріст кісток. Лежати 5 хвилин на відкритому яскравому сонечку корисно немовлятам — це запобігає розвитку рахіту. Літнім людям для профілактики остеопорозу корисно перебувати на сонці, але недовго. Крім того, вітамін D3 регулює обмін кальцію і фосфору, зміцнює зуби, імунну систему. Промені А — причина появи засмаги. Вони сприяють виробленню меланіну: білка шкіри, який утворюється в клітинах епідермісу — меланоцитах — для захисту шкіри від шкідливого впливу ультрафіолету. У невеликих дозах допомагають організму справитися із захворюваннями шкіри: себореєю, висипом вугрів.

Коли ультрафіолет шкодить

Безпечно перебувати на сонці вранці до 11.00 і ввечері після 16.00. Якщо пікнік запланований на весь день, треба озброїтися капелюхами, легким, але таким, що максимально прикриває тіло одягом, а для обличчя і відкритих ділянок тіла — сонцезахисними засобами. Одночасно промені провокують утворення вільних радикалів, що ушкоджують клітини шкіри. Якщо опік припав на ушкоджену ділянку, наприклад, на родимку, у результаті на цьому місці може розвинутися навіть меланома (рак шкіри). Перебування на сонці без захисних засобів провокує розвиток інших порушень: потовщення рогового шару, поява шорсткості — гіперкератоз; розширення пор, а з ним і збільшення кількості та розмірів камедонів (чорних крапок на шкірі); поява пігментних плям; розширення капілярів, судинні сіточки на обличчі і носі.

Вплив сонця на гормони

Вже в травні сонячне світло втручається в гормональні процеси. Вважається, що сонце провокує вироблення ендорфінів (гормону щастя) і тому позитивно впливає на настрій. Зате весняний потяг до пригод і романтики можна пояснити підвищеним виробленням тестостерону та естрогену (основного чоловічого і жіночого гормону відповідно). Зв'язок між сонячними променями і естрогеном можна простежити на такому неприємному прикладі, як розвиток жіночих захворювань матки (гіперплазія ендометрію і ендометріоз), збільшення доброякісних утворень (фіброміом і міом). Ці недуги прямо пов'язані з рівнем естрогену, але було відзначено, що хвороби прогресують, якщо перебувати на сонці. Ендокринологи попереджають: навіть саме по собі нагрівання сприяє росту пухлинних клітин організму, якщо такі там є. Вийти на відкрите сонце з тіні можна лише на 5 хвилин. Жінкам категорично протипоказано сидіти на осонні топлес — це викликає розвиток такого захворювання молочної залози, як мастопатія. Доброякісні утворення під дією ультрафіолету переходять у злоякісні. У юнаків інсоляція здатна викликати проблеми в розвитку простати, яєчок, а у чоловіків старших може призвести до розвитку онкологічних процесів.

Ідеш на природу? Озброюйся!

Рівень захисту шкіри від ультрафіолету визначається залежно від фототипу. Кожному потрібен свій фільтр від сонячного випромінювання (SPF). Під час перших виходів на сонце бажано максимально захищати організм від ультрафіолету, потім можна використовувати більш слабкий засіб. До речі, якщо на кремі або пудрі буде напис SPF non-accredited, SPF non-standarized або SPF not accepted, значить, захист від сонячної активності виробник не перевіряв, тому, скоріше за все, її і зовсім немає. Наносити сонцезахисні креми треба за півгодини до виходу на природу, не втираючи. Оновлювати кожні півтори-дві години.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також