Експерти пояснюють зниження цін на цукор трьома причинами: пішов за квотами СОТ імпортний тростинний сирець, спав ажіотаж серед покупців, Антимонопольний комітет провів розслідування щодо необґрунтованого зростання цін.
Голова Асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук прогнозує, що з урахуванням імпорту (267 тис. т) і щомісячного споживання (150 тис. т) нам вистачить цукру до жовтня — нового сезону цукроваріння. Тому ціни до травня залишатимуться стабільними. Лише в червні, коли почнеться сезон закруток, можливе зростання на 1-1,5 гривні. А директор департаменту харчової промисловості Мінагрополітики Юрій Кіщак стверджує, що на цукрозаводах знаходиться 55 тис. тонн цукру, в приватних господарствах ще 200 тис. тонн, які вони будуть змушені продати перед початком посівної, щоб купити насіння, пальне, добрива. А отже, можна говорити і про локальне зниження цін навесні. Директор інформкомпаніі «ПроАгро» Микола Верницький не згодний: «За місяць ми споживаємо близько 170 тис. тонн цукру, а влітку ще більше, тому треба збільшувати квоти із завезення хоча б на 100 тис. тонн. Справедлива ціна цукру — 9–9,20 грн., але до травня, коли наш цукор майже закінчиться, можливий стрибок».