У кунсткамері біолога — і зуб мамонта, і легені курця

4181 0

Ми у соцмережах:

У кунсткамері біолога — і зуб мамонта, і легені курця

За 30 років у зоомузеї Ростислава Шикули назбиралося 2,5 тисячі експонатів. Серед них можна побачити одного з найбільших у світі жука Геркулеса, метелика Монарха, який перелітає з Канади в Мексику, та знайдений на Рівненщині зуб мамонта. Більшість експонатів Ростислав Шикула добув самотужки в численних поїздках екзотичними країнами. Наступного літа збирається в чергову подорож на річку Амазонку, щоб зловити жука вусача-титана гігантського, який в довжину досягає 22 сантиметрів. Є у колекції біолога й такі незвичні експонати, як зародки людини та уражені легені курця.

З кожної подорожі Ростислав Шикула привозить не лише нові експонати для зоомузею, а й багато фотографій, відеоматеріали. Їх систематизує та демонструє студентам — викладач-мандрівник впевнений, що так учні краще засвоюють предмет. До того ж, кожен експонат кунсткамери Ростислав Шикула дозволяє потримати в руках, роздивитися ближче. Дослідницькі подорожі викладача частково фінансує ректор МЕГУ, в стінах якого розташувався зоомузей. Керівництво закладу виділяє гроші на авіаперельоти, а на пересування всередині екзотичної країни Ростислав витрачає власні кошти. — Я побував у 18 країнах світу, — розповідає мандрівник. — Це порівняно невелика кількість, бо є мандрівники, які вже об’їхали майже всю земну кулю. Моя мета — відвідати різні кліматичні зони. Трапляється, в одній країні роблю десятки переїздів, щоб відвідати кілька кліматичних зон. Зокрема, під час подорожі в Індо-Австралійський регіон бачив дванадцять морів. Мене дуже вразив Індійський океан, в якому температура води така ж як і повітря — плюс 30. Чимало експонатів добуті й на Рівненщині. Ще учнем у сьомому класі Ростислав під час риболовлі знайшов зуб мамонта, його вимило на берег річки Горинь у селі Бугрин Гощанського району.

 
— Якби не читав наукові книги, то зуб мамонта там і залишився б лежати. На Рівненщині дійсно жили мамонти, фрагменти яких зустрічаються на всій території області та залягають на глибині трьох-чотирьох метрів, — додає п.Ростислав. — Вік цього зуба мамонта — 400 тисяч років, що підтвердили експерти краєзнавчого музею. Пишається біолог і найбільшим у Європі метеликом — великою нічною павиноочкою або сатурнією грушевою. За цим велетнем Ростислав Шикула в області «полював» з дитинства, але удача посміхнулася лише кілька років тому. — Зловив його неподалік Острога, бачив ще в кількох місцях, — розповідає науковець. — Це свідчить про те, що деякі екологічні зони очистилися після зупинення багатьох промислових підприємств і припинення масової хімізації полів. У колекції також можна побачити шпанську мушку — жука, який вважається сильним афродизіаком. Ростислав Шикула зауважує, що такі властивості комахи використовували ще древні китайці, проте не береться приготувати любовний напій зі шпанської мушки: — Мені кілька разів пропонували це зробити, але щоразу відмовлявся, бо не знаю пропорції еліксиру кохання. Передозування може зумовити навіть смерть, оскільки шпанська мушка дуже отруйна і птахи її не їдять. А от міфічної чупакабри, про появу на Рівненщині якої останнім часом не раз повідомлялось, в колекції біолога немає. Як запевняє біолог, в природі просто не існує ссавців, які б пили кров у живих тварин. За його словами, це можуть робити тільки летючі миші-вампіри.
 
— У сюжетах про напад на Рівненщині чупакабри очевидці розповідають, що в домашніх тварин висмоктана кров. Але ніхто не проводив дослідження, чи дійсно це так. Будь-яка тушка мертвої тварини виглядає так, ніби вона безкровна, — підкреслює пан Шикула. — Наукових підстав вважати, що маємо справу з новим і недослідженим видом, просто немає. Адже в природі не існує тварин, які п’ють кров. Також в Україні немає звірів, які вбивають жертву та не з’їдають.
 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також