У справжньому квасі повинні бути дріжджі

2112 0

Ми у соцмережах:

У справжньому квасі повинні бути дріжджі

Квас можна купити як в пляшках, так і на розлив. Але квас буває різним, і кожен виробник підходить до його виробництва по-різному. Адже в Україну вона не регламентується якимось окремим національним стандартом. Але є ДСТУ, згідно з яким у цьому квасі обов'язково повинні бути дріжджі. Як відрізнити якісний напій від підробок?

Квас можна купити як в пляшках, так і на розлив. Але квас буває різним, і кожен виробник підходить до його виробництва по-різному. Адже в Україну вона не регламентується якимось окремим національним стандартом. Але є ДСТУ, згідно з яким у цьому квасі обов'язково повинні бути дріжджі. Як відрізнити якісний напій від підробок? Почніть з етикетки. Часто, щоб ввести споживача в оману, важливу інформацію пишуть дрібним шрифтом. Вам потрібно знайти визначення: це або "напій бродіння", або "напій на ароматизаторах" ("на пряно-ароматичній сировині", "на зерновій сировині"). Перший варіант говорить про те, що перед вами справжній живий квас, а другий — що вам хочуть продати так званий квасний напій. Звертайте увагу на склад. Якщо квас "живий", то там будуть вказані дріжджі та молочнокислі бактерії (або тільки дріжджі). Також подивіться, скільки в складі різних добавок, адже не всі з них потрібні і корисні. В основному зустрічаються чотири категорії добавок: консерванти, ароматизатори, барвники та підсолоджувачі. Основні консерванти — бензоат натрію, сорбат натрію, кислота сорбінова та бензойна, лимонна кислота. Вони дозволені і вважаються відносно нешкідливими, але без них, звичайно ж, краще. Будь-який ароматизатор повинен насторожувати, адже квас — продукт бродіння, а значить, сам по собі повинен володіти приємним ароматом, властивим саме йому. Наявність барвників — також привід задуматися, навіть якщо вони нешкідливі: як готували цей напій, що його довелося підфарбовувати? Якщо ж на квасі написано, що він газований, це також повинно насторожити — адже сам напій в результаті бродіння насичується бульбашками. А якщо квас газують, то його насичують вуглекислим газом, але в цьому немає сенсу, якщо він приготовлений правильно. Чим менше термін придатності, тим "живіший" перед вами квас. І ще на користь того, що напій — справжній, свідчить рекомендація зберігати його в холодильнику. Вивчивши етикетку, зверніть увагу і на сам квас. Подивіться пляшку на світло — рідина всередині повинна бути темно-коричневого кольору, злегка каламутна, допускається невеликий осад.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також