У волинян, крім бурштину, є Палиця

2025 0

Ми у соцмережах:

У волинян, крім бурштину, є Палиця

Волинська облрада ще торік, не чекаючи міфічного закону про видобуток бурштину, створила власне видобувне підприємство. І цього року на Волині поруч із копачами вже «старатиметься» комунальне «Волиньприродресурс», яке приноситиме дохід обласному бюджету.

Палиця Ігор

Ігор Палиця
Волинське підприємство, маючи 280 тисяч гривень статутного капіталу, днями отримало спецдозвіл не лише на геологічне вивчення та дослідно-промисловий видобуток бурштину на 56 гектарах, а й спецдозвіл на видобуток торфу на 9 тис. гектарів. Планує незабаром взятися і за 31 тис. га родовища міді. Голова Волинської облради Ігор Палиця заявив, що вже цього року «Волиньприродресурс» принесе 500 млн. грн. доходу. На Рівненщині депутати попереднього скликання облради подавали проект рішення про заснування такого ж комунального підприємства. Але тодішня більшість голосувати за нього відмовилася, мотивуючи, що потрібно дочекатися закону від Верховної Ради, який, нагадаємо, минулого тижня у парламенті провалили. Успіх волинян, кажуть місцеві депутати, тримається винятково на авторитеті та грошах Ігоря Палиці. Іншого пояснення, як за такі короткі терміни комунальному підприємству вдалося добитися спецдозволів, не знаходять. У багатьох виникає також сумнів, чи комунальне підприємство на Рівненщині зможе ефективно працювати. Область і так має не надто вдалий досвід роботи двох державних — «Укрбурштину» та «Бурштину України», які тривалий час, попри ціну і попит на бурштин, не могли офіційно вийти зі стану банкрутства. Микола Драганчук, голова Рівненської обласної ради:
— У 2015 році обласні депутати прийняли рішення, що створять комунальне підприємство, подібне до волинського. Але за умови, що Верховна Рада ухвалить закон про видобування та реалізацію бурштину, бо у ньому буде прописана діяльність відповідних підприємств. Парламентарі, на жаль, провалили прийняття цього законопроекту. Тож наразі робота таких комунальних підприємств, як на мене, — утопія. Втім, питання залишається відкритим. Ми будемо вивчати досвід волинських колег. Зазначу, що наразі їхнє підприємство працюватиме на таких же підставах, що і приватні, тобто левова частка доходів йтиме у державний, а не у місцеві бюджети. Відтак є великі сумніви щодо прогнозованих 500 мільйонів гривень додаткових надходжень до обласного бюджету від видобування корисних копалин. Не варто також забувати, що створення такого підприємства потребує чималих капіталовкладень.
Олександр Корнійчук, перший заступник голови Рівненської обласної ради:
— Дуже прикро, що Верховна Рада не проголосувала за закон про видобуток бурштину. Якщо хочуть, аби на місцях зупинили незаконний видобуток бурштину, то повинні прописати чіткі правила бурштинодобування. Наразі ми подивимося, наскільки ефективно працюватиме волинське комунальне підприємство. Якщо покаже позитивні результати, то чому б не повторити досвід.
Олександр Дехтярчук, народний депутат від БПП:
— Підтримую ініціативу волинян. Якщо вони ще й віддадуть своєму комунальному підприємству найкращі бурштинові родовища, то буду радий за їхню правильну державницьку позицію.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також