У яких продуктах пестицидів найбільше?

1460 0

Ми у соцмережах:

У яких продуктах пестицидів найбільше?

Що таке пестициди? Це узагальнена назва, прийнята для хімічних речовин, які мають спрямовану отруйну дію. До пестицидів відносять хімікати, які не вбивають, а лише обмежують здатність виду до розмноження. Тобто вони викликають безпліддя, порушення внутріутробного розвитку і т.п. Звичайно, різним продуктам дістаються різні дози пестицидів. Все залежить від абсорбуючих (тобто всмоктуючих) можливостей овочу або фрукта, а також виду того хімікату, яким його обробляють. Чим більше паразитів загрожує урожаю, тим більшою кількістю пестицидів його поливатимуть.

Селера. Поки дієтологи співають селері дифірамби, екологи приходять в жах від її «хімічного складу». Одна стеблинка в середньому містить до 13 різних пестицидів, а в цілому в цій рослині їх виявили аж 67! Причина такої великої кількості в тому, що селера не має товстої захисної шкірки. Крім того, її украй важко повністю промити, тобто те, що не проникло всередину, осідає зовні й зрештою потрапляє до вас в рот. Персики. Ніжна м’якоть і шкірка персиків, як губка, вбирають хімікати, якими їх рясно зрошують. Всього при вирощуванні цих фруктів використовується більш як 60 різних пестицидів, причому обробку доводиться повторювати часто. Полуниці. Багаті вітаміном С й іншими антиоксидантами ягоди також можуть «похвалитися» наявністю 53 пестицидів. Екологи радять по можливості купувати полуниці у дрібних підприємців або навіть у бабусь — все краще, ніж одержувати продукцію з великих сільськогосподарських полів. Яблука. Це дуже ніжні фрукти, що вимагають постійної хімічної обробки. Щоб відлякати цвіль, шкідників і різні хвороби, садівникам доводиться поливати їх приблизно 47 видами пестицидів, причому більшість з них щільно осідає на шкірці. І навіть якщо ви ретельно помиєте яблуко, 100%-го очищення це не забезпечить. Чорниці. Одна маленька ягідка містить 13 різних пестицидів. А все тому, що тонка «шкірка» чорниць пропускає всередину майже все, чим обприскують її фермери. Болгарський перець. Хай жорстка текстура цього овочу не вводить вас в небезпечну оману: шкірка у нього все одно тонка і ніжна, а значить захисту від проникнення хімікатів — майже немає. Згідно з даними американських учених, в перці вдалося виявити 63 види пестицидів, і лише незначна їхня частина залишається зовні. Капуста, шпинат. Під «одягом» звичайної капусти можуть ховатися 57 видів всіляких пестицидів. У шпинаті, який у свій час пропагували як головне джерело молодості й здоров’я, їх 45. Виноград. Декілька десятків потенційно небезпечних хімікатів осідають не тільки в ягодах, але й у всіх похідних продуктах винограду. А значить отрута може перекочувати в будь-яку пляшку вина, виготовленого з продукції великого винограднику. Картопля. Деякі обожнюють їсти печену картоплю разом зі шкіркою. Якщо ви з таких, наступного разу задумайтесь. В середньому одна картоплина піддається обробці 36 видами хімікатів, і якщо якісь з них осідають на шкірці, то інші — накопичуються усередині. Вишня. Ця ягода, крім антиоксидантних властивостей, володіє здатністю нейтралізувати різні канцерогени, тобто захищає організм від ракових пухлин. З іншого боку, до корисних речовин у вишні домішується безліч шкідливих пестицидів — і знову ж таки через те, що шкірка її дуже тонка. Разом з рейтингом «найбрудніших» фруктів і овочів екологи потрудилися і над списком найчистіших. На жаль, він виявився коротшим, та й увійшли до нього далеко не найдешевші плоди. Ось вони: ріпчаста цибуля, спаржа, баклажани, авокадо, ананаси. Ну і, звичайно, все, що виросло на вашій власній грядці, може ввібрати тільки те, чим поливали його ви. Отже, якщо у вас є можливість харчуватися власним урожаєм, використовуйте це.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також