В антибіотиках «сила» наша…

1679 0

Ми у соцмережах:

В антибіотиках «сила» наша…

Коло «хворих місць» у справі безпеки харчових продуктів не обмежується ГМО. Ще однією, менш розкрученою, але не менш небезпечною «міною уповільненої дії» є вміст у харчових продуктах різних антибіотиків.

”Дійсно, проблема наявності антибіотиків у харчових продуктах є, і вона дуже серйозна», — констатує заступник голови Державного комітету ветеринарної медицини України Богдан Андрющенко. За його словами, антибіотики можуть бути у різній продукції тваринництва — м`ясі, молоці і навіть яйцях. Потрапляють вони туди в результаті лікування тварин (якщо правила застосування препарату не були дотримані), а також у разі використання кормових добавок з антибіотиками для стимуляції росту. А ось в молоко вони можуть потрапити іншим шляхом — недобросовісні виробники додають їх навмисно для продовження терміну зберігання. Але згідно з діючим у нашій країні та світі законодавством, у харчових продуктах антибіотиків бути не повинно. Така категоричність заборони зрозуміла — йдеться далеко не про вітамінки. По-перше, це дуже сильний алерген. По-друге, постійне споживання антибіотиків викликає звикання, і якщо людині раптом знадобиться лікування цією категорією препаратів, то воно не матиме ніякого ефекту. Начальник бактеріологічної лабораторії ДП «Укрметртестстандарт» Алла Лазарєва наголошує, що з листопада 2009 року до березня 2010-го в лабораторіях відомства проводили дослідження на вміст хлорамфеніколу та метаболітів нітрофуранів, фуразолідону та фуралтадону. Ці антибіотики виявили у семи зразках курячого м’яса, зразку молока і креветок, а в 17 зразках меду масова частка хлорамфеніколу (левоміцетину) становила від 0,027 до 0,066 мкг/кг, а масова частка метаболітів нітрофуранів у двох зразках 0,06 і 0,235 мкг/кг (лікувальна концентрація левоміцетину для більшості чутливих мікроорганізмів становить 4-10 мкг/мл)!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також