Борщовий набір в Україні знову подорожчав. Як підрахував "АПК-Інформ", всього за тиждень набір продуктів для борщу додав у ціні більше 6%. Найбільше коштує морква — від 22 грн. Капусту продають по 15 грн., цибулю — 10 грн., а буряк коштує 8 грн. З 2014 вартість борщового набору зросла мінімум у два з половиною рази.
Експерти пояснюють — зараз овочі безпрецедентно дорогі через запізнілий новий врожай. Дешевшати овочі почнуть через місяць, прогнозують фахівці. Правда, заощадити можна вже зараз — замінивши борщ, наприклад, окрошкою. Рецептура окрошки різноманітна. Її заправляють кефіром, квасом або просто водою. Втім, вартість цієї страви залежить саме від м'ясного інгредієнта, в нашому випадку це бюджетний варіант — ковбаса. Дешева "Докторська" зараз коштує 66 грн., найдорожча — більше 200 грн. Продавці кажуть, що ціна продовжує зростати. Кілограм сметани — від 40 до 50 грн., тобто за півкіло для окрошки доведеться викласти до 25 грн. Літр сироватки — 7 грн. 20 гривень — десяток яєць. На огірки ціна вже впала — 13-16 грн. за кг. Картопля стабільно дешева — на щастя, в минулому році був хороший урожай, пояснюють продавці. Останній інгредієнт для окрошки, звичайно, зелень. Беремо всього по 100 грамів — 9 грн. В цілому каструля окрошки обійшлася в 108 гривень. Це близько 9 гривень за тарілку. Для порівняння: в кафе і ресторанах вартість однієї порції зараз — від 30 грн. і за сотню.