Весняні «нітратні» овочі: гарні, але небезпечні

1584 0

Ми у соцмережах:

Весняні «нітратні» овочі: гарні, але небезпечні

Навесні всі ми відчуваємо нестачу вітамінів. А на прилавках в цей час з`являються фрукти «нового врожаю». Чи варто їх купувати, адже більшість цих плодів вирощені в теплицях і напхані нітратами.

— Якщо регулярно вживати «нітратні» овочі, може розвинутися алергія, почне «барахлити» щитовидка або виникнуть численні захворювання через порушення обміну речовин, — попереджає гастроентеролог В`ячеслав Назаренко. — Крім того, хімікати володіють ще однією неприємною особливістю: накопичуються в організмі й викликають хронічну інтоксикацію. Найбільш небезпечні похідні нітратів — нітрити, що утворюються у фруктах при зберіганні та кулінарній обробці, а також у травному тракті внаслідок діяльності різних мікроорганізмів. Підвищена концентрація нітритів може призвести до кисневого голодування, раку шлунка, порушень у діяльності серця та центральної нервової системи. Крім того, ранні фрукти містять велику кількість клітковини, зате в них мало вуглеводів. Клітковина подразнює слизову кишечнику, і любителям поласувати ранніми яблучками забезпечена діарея! Та й смак ранніх фруктів, незважаючи на їхній привабливий вигляд, часто розчаровує: адже в них, на відміну від літніх та осінніх плодів, мало цукрів і ароматичних речовин. При купівлі ранніх фруктів скористайтеся такими порадами. Купуйте фрукти тільки в солідних торгових закладах, де перед тим як потрапити на прилавки, вони піддаються спеціальним перевіркам, зокрема, і на вміст нітратів. Якщо є сумніви, вимагайте у продавця або адміністрації відповідні сертифікати. Не купуйте плодів, що мають занадто яскраве забарвлення — це точна ознака, що плід нашпигований «хімією». Перед подачею на стіл потрібно вимочити фрукт у декількох водах і очистити від шкірки. Зрозуміло, що вигляд після цього буде не дуже презентабельний, але здоров`я дорожче. Якщо ж ви побоюєтеся купувати ранній врожай, згадайте про минулорічний. Нерідко доводиться чути думку, що до весни у фруктах зовсім не залишається вітамінів, але це не так. Наприклад, в яблуках, навіть трохи зморщених, зберігається більша частина вітамінів, а також корисних для травлення пектинів. Але й тут будьте обережні. Привізні яблука для запобігання псуванню і додавання товарного вигляду покривають тонким шаром харчового воску. А потрапляння його в організм небажане. Як розпізнати таке яблучко? Як правило, воно гарне, як на картинці, глянцево блищить. Втім, навіть якщо ви вже купили такі яблука, цьому можна зарадити: перед тим як їсти, потрібно ретельно вимити плід в гарячій воді (можна навіть з милом) або очистити його від шкірки. А ось негарні або трохи зів`ялі яблука можна (звичайно, помивши) сміливо вживати в їжу: вони напевно місцеві. Цитрусові до весни в повному обсязі зберігають вітамін С. Але в цей час краще видавлювати з апельсинів або мандаринів сік. На відміну від грейпфрутів, плівки яких містять речовини, що розщеплюють жири. Незважаючи на гіркий смак, грейпфрут дуже корисний. Заморожені ягоди також є джерелом вітамінів, їсти їх слід відразу після розморожування. Зверніть увагу на сухофрукти, адже у них багато корисних якостей. Так, чорнослив нормалізує травлення, курага зміцнює серцевий м`яз... Щоправда, якщо ви дбаєте про свою масу тіла, то у великих кількостях сухофрукти їсти не рекомендують — вони, на відміну від звичайних фруктів, досить калорійні. Влітку і восени ми заготовляємо банки з фруктово-ягідним компотом, щоб пити його взимку і навесні. Але вас чекає розчарування: у компоті вітаміни не зберігаються, він може служити тільки десертом. Не додадуть здоров`я у весняний сезон і консервовані соки. Хочете вітамінів — їжте фрукти!


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також