Міська влада Феодосії продовжила курортний оксамитовий сезон, заманивши туристів на Міжнародний винний фестиваль WineFeoFest-2012, і залишилась задоволеною — гостей і учасників було більше, ніж торік. Без дегустації вин, звичайно, не обійшлося. На головній площі Феодосії, неподалік від якої знаходяться картинна галерея Айвазовського та музей Гріна, розташували великі дубові бочки з різноманітними винами — пізнього вечора вони спорожніли. А наступного дня організатори фестивалю запропонували туристам та феодосійцям взяти участь у захоплюючому процесі давлення винограду в бочці, поставивши її посеред площі. Упродовж трьох днів тривало свято, яке супроводжувалось незмінними дегустаціями вин, шоу-програмами, дискотеками, презентаціями, вечірнім салютом.
Активним учасником фестивалю був "Кримський винний дім" — його продукцією, відомою під торговою маркою Oreanda, залюбки смакували гості фестивалю. Саме у Феодосії знаходиться завод з виробництва вин, а за містом на території понад 1400 гектарів — земельні володіння "Кримського винного дому". Більшість виноградників розташовано на схилах пагорбів і гір, неподалік узбережжя Чорного моря, а саме такі місцини, стверджують фахівці, найкраще підходять для вирощення виноградної лози. Завдяки такій близькості виноград набуває унікальних смакових та ароматичних відтінків. Користуючись нагодою, ми запитали у Сергія Лагірєва, заступника директора підприємства "КВД", чому саме таку назву має торгова марка? Виявилось, що назву ТМ Oreanda отримала на честь чарівного куточка Криму — Ореанди, курортної місцевості, яка розташована між Лівадією і мисом Ай-Тодор. Поєднання теплого моря, багатої та чистої природи, унікальних кліматичних умов робить його візитною карткою Криму. — У нас є свої виноградники, дуже великі плантації, які починаються від Феодосії і закінчуються перед Коктебелем і Первомайським. Щороку збільшуємо площі. Ми вирощуємо такі сорти винограду, як "Шардоне", "Совіньйон", "Каберне" та інші, — розповів Сергій Лагірєв.
Сергій Лагірєв стверджує, що українці найбільше полюбляють напівсолодкі вина, тоді як європейці віддають перевагу сухим |
Головний агроном Денис Нікітенко знає всі тонкощі вирощування виноградної лози |
Корисно знати Молоді і зрілі вина: як відрізнити Білі вина. Блідість молодого вина зазвичай вказує на його легкість, а блиск і прозорість — на високу кислотність. Чим сильніший блиск і чим прозоріше вино, тим вища кислотність. Легка матовість — пом'якшена кислотність. Біло-зеленуватий колір свідчить про молодість, свіжість і ароматичність. Більш зріле вино — солом'яно-золотистого кольору, повністю зріле — бурштинового. Сіруватий або коричневий обідок диска ("вінець") свідчить про вмирання вина. Червоні вина. Молоде елітне вино — пурпурове, темно-рубінове, гранатове, вишневе або яскраво-червоне з фіолетовим відтінком; зріле та гармонійне — оранжувате й світліше, а вінець має відтінки охри. Дуже старе вино — коричневувате, часом без проблисків червоного. Також слід звернути увагу на "ніжки" ("сльози"), що стікають зі стінок. У легких столових винах "ніжки" виражені слабко, у винах із високим вмістом спирту та екстрактивних речовин — більш рельєфні та утворюють красиві "аркади". Для зіпсованих вин нерідко характерні змазані ніжки. Шампанське. Бульбашки — головний індикатор якості. У хорошому шампанському вони мають бути дуже маленькими та однаковими за розміром. Якщо бульбашок дуже мало, то це в'януче шампанське. Як пити Форма бокалів для вина може бути різною, найбільш поширена — "тюльпан". Наповнювати їх потрібно на третину й тримати за ніжку або за підставку. Порядок дегустації: від легких вин — до більш насичених, від молодих — до витриманих, від сухих — до солодких. З якими стравами поєднуються вина Класичні брюти — ідеальний аперитив. Краще подавати з морепродуктами та обов'язково охолодженим. Червоне напівсухе вино гармонійно поєднується з овочами, фруктами та певними сортами сирів. Біле напівсухе вино доповнюють як овочеві та рибні страви, так і деякі десерти. Червоне напівсолодке вино чудово поєднується з м'ясом та ніжним негострим сиром, овочами та рибою. Білі сухі вина, як відомо, чудово смакують з рибними стравами. Проте не тільки з ними. Головне — обійтися без десертів. Десертні вина зазвичай подають до десертів і солодощів. До ігристих вин подають устриці, ніжні сири, десерти, горіхи.
Столові сорти винограду вже зрізали, залишились — технічні, з яких і роблять вино |