"WineFeoFest" продовжив оксамитовий сезон

2058 0

Ми у соцмережах:

"WineFeoFest" продовжив оксамитовий сезон

Міська влада Феодосії продовжила курортний оксамитовий сезон, заманивши туристів на Міжнародний винний фестиваль WineFeoFest-2012, і залишилась задоволеною — гостей і учасників було більше, ніж торік. Без дегустації вин, звичайно, не обійшлося. На головній площі Феодосії, неподалік від якої знаходяться картинна галерея Айвазовського та музей Гріна, розташували великі дубові бочки з різноманітними винами — пізнього вечора вони спорожніли. А наступного дня організатори фестивалю запропонували туристам та феодосійцям взяти участь у захоплюючому процесі давлення винограду в бочці, поставивши її посеред площі. Упродовж трьох днів тривало свято, яке супроводжувалось незмінними дегустаціями вин, шоу-програмами, дискотеками, презентаціями, вечірнім салютом.

Активним учасником фестивалю був "Кримський винний дім" — його продукцією, відомою під торговою маркою Oreanda, залюбки смакували гості фестивалю. Саме у Феодосії знаходиться завод з виробництва вин, а за містом на території понад 1400 гектарів — земельні володіння "Кримського винного дому". Більшість виноградників розташовано на схилах пагорбів і гір, неподалік узбережжя Чорного моря, а саме такі місцини, стверджують фахівці, найкраще підходять для вирощення виноградної лози. Завдяки такій близькості виноград набуває унікальних смакових та ароматичних відтінків. Користуючись нагодою, ми запитали у Сергія Лагірєва, заступника директора підприємства "КВД", чому саме таку назву має торгова марка? Виявилось, що назву ТМ Oreanda отримала на честь чарівного куточка Криму — Ореанди, курортної місцевості, яка розташована між Лівадією і мисом Ай-Тодор. Поєднання теплого моря, багатої та чистої природи, унікальних кліматичних умов робить його візитною карткою Криму. — У нас є свої виноградники, дуже великі плантації, які починаються від Феодосії і закінчуються перед Коктебелем і Первомайським. Щороку збільшуємо площі. Ми вирощуємо такі сорти винограду, як "Шардоне", "Совіньйон", "Каберне" та інші, — розповів Сергій Лагірєв.

Сергій Лагірєв стверджує, що українці найбільше полюбляють напівсолодкі вина, тоді як європейці віддають перевагу сухим
Історія "Кримського винного дому" почалася в далекому 1824 році. Саме тоді Олександр I подарував французькому графу Баде великий маєток з феодосійських земель імператорської корони. На цих землях згодом і розкинулися виноградники та виробничі потужності "КВД". Висококваліфіковані технологи й досі зберігають спадкові секрети виноградарства і продовжують старовинні традиції виноробства французької родини Баде. Спираючись на досвід відомих європейських виробників вина, до виноробства тут ставляться як до особливої галузі. Фахівці підприємства самостійно вирощують виноград для вина, самостійно його переробляють, розливають вино в пляшки та продають через власну дистрибуторську мережу. — Столові сорти винограду ми вже зрізали для реалізації. До речі, деякі виноградні грона важили понад 3 кілограми, - розповів головний агроном Денис Нікітенко. — На виноградниках залишились ще технічні, з яких і виготовляється вино. 80% винограду, який ми вирощуємо, це французькі технічні сорти. Торік, до речі, зібрали рекордний за останні 8 років врожай винограду.
Головний агроном Денис Нікітенко знає всі тонкощі вирощування виноградної лози
Після того як виноград зібрано, його доставляють на завод і готують вино. Підготовлений виноград поміщають у вініфікатор. Тут відбувається настоювання, у процесі якого майбутнє вино набуває повноти свого кольору та аромату. Виноградний сік відокремлюють від виноградної шкірки методом пресування і відправляють отриманий виноматеріал до ємності для бродіння. Тут цукор у вині перетворюється на алкоголь. Потім молоде вино проходить фільтрацію, з її допомогою в умовах низьких температур відбувається обробка холодом сухих, напівсухих і напівсолодких вин. Десертні вина обробляють класичним методом в ізольованих ємностях. По завершенні першого етапу фільтрації вино охолоджується й витримується 3-5 днів, після чого відбувається другий процес фільтрації. Останнім етапом створення вина вважається його відправка на "відпочинок". Ординарні вина "відпочивають" 10 днів, а марочні — 30. І лише після закінчення всіх цих етапів вино відправляють до цеху розливу, в якому працюють дві італійські лінії потужністю 6000 і 6600 пляшок за годину. Феодосійське вино п'ють не лише в Україні, а й в Росії, Польщі, В'єтнамі, Китаї, Таїланді, а з минулого року — і в США. Експортує підприємство 25-30% своєї продукції. Причому, в основному — сухі вина. А от в Україні найбільшим попитом користуються напівсолодкі.

Корисно знати Молоді і зрілі вина: як відрізнити Білі вина. Блідість молодого вина зазвичай вказує на його легкість, а блиск і прозорість — на високу кислотність. Чим сильніший блиск і чим прозоріше вино, тим вища кислотність. Легка матовість — пом'якшена кислотність. Біло-зеленуватий колір свідчить про молодість, свіжість і ароматичність. Більш зріле вино — солом'яно-золотистого кольору, повністю зріле — бурштинового. Сіруватий або коричневий обідок диска ("вінець") свідчить про вмирання вина. Червоні вина. Молоде елітне вино — пурпурове, темно-рубінове, гранатове, вишневе або яскраво-червоне з фіолетовим відтінком; зріле та гармонійне — оранжувате й світліше, а вінець має відтінки охри. Дуже старе вино — коричневувате, часом без проблисків червоного. Також слід звернути увагу на "ніжки" ("сльози"), що стікають зі стінок. У легких столових винах "ніжки" виражені слабко, у винах із високим вмістом спирту та екстрактивних речовин — більш рельєфні та утворюють красиві "аркади". Для зіпсованих вин нерідко характерні змазані ніжки. Шампанське. Бульбашки — головний індикатор якості. У хорошому шампанському вони мають бути дуже маленькими та однаковими за розміром. Якщо бульбашок дуже мало, то це в'януче шампанське. Як пити Форма бокалів для вина може бути різною, найбільш поширена — "тюльпан". Наповнювати їх потрібно на третину й тримати за ніжку або за підставку. Порядок дегустації: від легких вин — до більш насичених, від молодих — до витриманих, від сухих — до солодких. З якими стравами поєднуються вина Класичні брюти — ідеальний аперитив. Краще подавати з морепродуктами та обов'язково охолодженим. Червоне напівсухе вино гармонійно поєднується з овочами, фруктами та певними сортами сирів. Біле напівсухе вино доповнюють як овочеві та рибні страви, так і деякі десерти. Червоне напівсолодке вино чудово поєднується з м'ясом та ніжним негострим сиром, овочами та рибою. Білі сухі вина, як відомо, чудово смакують з рибними стравами. Проте не тільки з ними. Головне — обійтися без десертів. Десертні вина зазвичай подають до десертів і солодощів. До ігристих вин подають устриці, ніжні сири, десерти, горіхи.

Столові сорти винограду вже зрізали, залишились — технічні, з яких і роблять вино


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також