Кожна рослина має свої унікальні цілющі властивості. Уміло використовуючи їх, можна вчасно зупинити розвиток і зайнятися профілактикою цілої низки хвороб.
Базилік — відмінний противірусний засіб, ефективний при лікуванні кашлю, корисний при астмі, стимулює імунну систему. Ця трава містить вітамін С, камфен, евенгол і цинеол. Завдяки цим речовинам ефірні олії базиліка знімають запалення і навіть мають властивості антибіотика. Давно відомо, що зелений базилік — відмінний дезінфікуючий і дезодоруючий засіб для порожнини рота, він усуває неприємний запах, вбиває шкідливі бактерії. Ця пряність має м'який сечогінний ефект і допомагає знижувати рівень сечової кислоти в крові, очищає нирки. Петрушка — джерело вітамінів С і А, для отримання добової дози потрібно з'їсти 50 г зелені. Також її використовують для нормалізації тиску, як сечогінний і жовчогінний засіб. Як і базилік, петрушка освіжає подих. Полісахарид інулін, який є в петрушці, нормалізує обмін глюкози і підвищує засвоєння марганцю, необхідного для міцних кісток і зубів. Не рекомендується вживати петрушку в першому триместрі вагітності, оскільки вона може спровокувати викидень. Кріп. Листя цієї рослини багате вітамінами С, А, В2, В6, Р, РР, кальцієм, калієм, фосфором, залізом, магнієм. Важливо, що всі ці речовини легкозасвоювані, вони посилюють кровотворення. Ця зелень справляє дезінфікуючий вплив в ШКТ і сечостатевій системі. Благотворно впливає на органи дихання, підтримує печінку, заспокоює нервову систему, а отже, кріп корисний при безсонні. Він також знижує тиск і зменшує набряки. Кінза. Ця зелень прискорює травлення і усуває відчуття тяжкості від їжі. Надзвичайно корисна для роботи серцево-судинної системи і при слабкій моториці кишечника. В її листі міститься багато каротину, аскорбінової кислоти, вітамінів А, В1, В2, С, Р. Не рекомендується вживати кінзу у великих кількостях, вона може послабити потенцію і збити місячний цикл, а також викликати безсоння. Важливо знати, що кінзу краще не піддавати тепловій обробці. Черемша здавна вважається хорошим засобом для очищення шлунка, вона стимулює моторну функцію кишечника і шлунка. Нормалізує обмін речовин, перешкоджає накопиченню непотрібного холестерину, знижує кров'яний тиск і дає протизастудний ефект. Черемша корисна при кишкових та інфекційних захворюваннях. Допоможе наситити організм вітамінами і рекомендується як загальнозміцнюючий засіб. При захворюваннях шлунково-кишкового тракту краще від вживання черемші відмовитися. Щавель покращує травлення, чистить печінку, загоює рани і працює як кровотворний засіб. Відвари та порошки з коренів кінського щавлю добре зарекомендували себе при проносах, колітах, ентероколітах. Відвар всієї рослини дуже ефективний при простудних захворюваннях. Рукола має діуретичні, гепатозахисні, протицингові, антибактеріальні, протикашльові, лактогенні властивості. Ця зелень покращує травлення, зміцнює кровоносну систему, підвищує рівень гемоглобіну і знижує рівень цукру в крові. М'ята стимулює мозкову діяльність. Має заспокійливу, жовчогінну, знеболюючу, антисептичну та судинорозширювальну дію. У народній медицині рослину використовують для полегшення ПМС, як заспокійливий засіб, що допомагає при кашлі і печії. У великих кількостях м'ята протипоказана чоловікам, оскільки погано впливає на потенцію. Небажано її також використовувати при вагітності. Селера має високий вміст вітаміну А, К і Е, а також вітамінів групи В (тіамін і рибофлавін), нікотинової кислоти, амінокислоти, ефірних олій. Цей склад робить селеру дуже корисною рослиною, що добре виводить токсини, надає сечогінний і послаблюючий ефекти. Селера низькокалорійна, тому її часто включають в дієти для схуднення.